Leraar Duits

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Sittard
Ben jij geïnteresseerd in de Duitse taal? Wil je de taal vlekkeloos leren spreken en alles te weten komen over de Duitse cultuur? Lijkt het je leuk om deze kennis over te brengen op anderen? Dan is de Lerarenopleiding Duits echt iets voor jou.

Over de opleiding

Als leraar heb je een veelzijdige baan. Tot je takenpakket behoren o.a.: lesvoorbereiding, lesgeven, toetsen ontwikkelen en afnemen, klassenmanagement, het begeleiden en coachen van leerlingen, het voeren van (soms moeilijke) gesprekken met leerlingen en hun ouders. Theorie en praktijk wisselen elkaar voortdurend af. Tijdens de opleiding word je geleidelijk klaargestoomd om alle facetten van goed leraarschap te beheersen. 

Waarom de lerarenopleiding Duits?

 • Gevarieerde projecten met scholen in Nederland én naburig Duitsland: je kennis toepassen in de praktijk
 • Verschillende soorten excursies naar Duitsland, van Aken tot Berlijn 
 • Veel mogelijkheden voor eigen invulling buitenlandstage in Duitstalig gebied

 

Wat ga je leren?

Je leert algemene pedagogische en didactische vaardigheden. Denk aan communicatieve vaardigheden, jouw kennis goed overdragen door gevarieerd aanbieden van de lesstof en het omgaan met verschillende leerlingen. Ook leer je samenwerken en functioneren binnen een schoolorganisatie. De geleerde kennis pas je tijdens de hele studie toe in de praktijk tijdens je stages. 

 • Je leert alles over de Duitse taal en cultuur.
 • Je leert je kennis succesvol over te brengen op de leerlingen.
 • Je leert goed eigen lesmateriaal te ontwerpen.
 • Je wordt een professional, onder meer op het gebied van pedagogiek, klassenmanagement en mentoraat
 
afspelen
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de lerarenopleiding Duits: 

 • Het ene moment zit je in de collegezaal.
 • Het volgende moment zit je in Duitsland.
 • Vandaag luisterde je naar uitleg van je docent op de hogeschool en morgen sta je voor je klas op de stageschool. 
 • Je voert opdrachten alleen uit, maar je werkt ook met medestudenten aan een project.
 • Je krijgt onderwijs in het Duits voor de vakinhoud en in het Nederlands voor het algemene pedagogisch-didactische deel.
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
4 gemiddeld, 46 respondenten
3,6 gemiddeld, 264 respondenten
Aantal eerstejaars
 
24
19
Lesuren per week
 
18-24
12-18
Door naar het tweede jaar
 
66%
62%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 30%
20%
 
HBO-bachelor of hoger 32%
26%
Doorstuderen
 
50%
24%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
96%
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met Duitse taal en cultuur
 • Economie & Maatschappij met Duitse taal en cultuur
 • Natuur & Gezondheid met Duitse taal en cultuur
 • Natuur & Techniek met Duitse taal en cultuur
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

  UPDATE april 2020

  Laatste jaar mbo?
  Wij kunnen ons voorstellen dat je nu in het laatste jaar van je mbo-opleiding een kleine studievertraging oploopt. Je hebt dan nog geen diploma aan het einde van dit schooljaar. Meld je dan toch aan bij Fontys, je bent van harte welkom! Je kan starten met jouw hbo-opleiding en hebt nog tot eind 2020 de tijd om je mbo diploma te halen.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Het is nooit saai. Je hebt geen idee wat er gaat gebeuren omdat er zoveel afwisseling is."

Maureen Dorssers, student

 

Opbouw

Het eerste jaar van de lerarenopleiding Duits is als volgt verdeeld: 

 • 40 procent theorie
 • 40 procent zelfstudie
 • 20 procent praktijk

In het eerste jaar staan de Duitse taal en cultuur centraal. Zo ga je aan de slag met mondelinge en schriftelijke communicatie, grammatica en woordenschat. Ook kennis van land, de samenleving en jeugdliteratuur komen aan bod. Verder leer je bij vakdidactiek hoe je je kennis goed overbrengt. Je krijgt bovendien direct de mogelijkheid om het geleerde toe te passen in de schoolpraktijk, eerst tijdens een snuffelstage op de basisschool en vervolgens tijdens je eerste grotere schoolstage.

 In het tweede jaar vergroot je je kennis van de Duitse taal en cultuur. Ook andere Duitstalige landen komen aan bod. Je krijgt onderwerpen als de geografie van het taalgebied, historische aspecten, het politieke, sociale en culturele leven en muziek en film. Tijdens vakdidactiek leer je hoe je zelf lesmateriaal maakt en hoe je met de lesmethodes Duits van middelbare scholen werkt. 

Om je echt onder te dompelen in de Duitse taal en cultuur loop je tijdens het derde studiejaar vier maanden stage in een Duitstalig gebied. Hoe je deze stage invult, is grotendeels aan jou. Denk aan studeren aan een Duitse universiteit of zelf lesgeven op een Oostenrijkse school. Je kunt immers zelf kiezen naar welk Duitstalig land je wilt gaan. Het buitenlandverblijf is niet alleen een heel belangrijke, maar zeker ook een erg leuke ervaring tijdens je studie. 

In het vierde jaar loop je het hele jaar stage in het voortgezet onderwijs of in het mbo. Je hebt zelf invloed op welke school en bij welk schooltype je deze stage loopt. Daarnaast voer je je afstudeerpraktijkonderzoek uit. Je kiest een bij de school, je leerlingen en voor jezelf passend praktijkgericht onderwerp. Het onderzoek voer je op je stageschool uit. Daarnaast kies je een keuzeprofiel, bijvoorbeeld Educational Needs, Vakverbreding  (je volgt dan vakken bij een lerarenopleiding van een ander vak) of Ontwerpen van onderwijs. 
 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding Duits kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo en vwo), het volledige beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie. Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie. 

 • Leraar Duits voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs
 • Werken bij (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • Werken bij uitgevers van schoolboeken en lesmethodes
 • Werken bij particuliere taalinstituten in Nederland of in het buitenland

 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Leraar Duits Sittard

Wil je meer weten over de opleiding? Meld je dan aan voor een online opleidingspresentatie in de week van 16 tot 20 november. Tijdens de presentatie hoor je veel ins en outs over de opleiding, je krijgt gelegenheid om je vragen te stellen en je kunt meeluisteren naar de antwoorden op vragen die anderen stellen. We ontmoeten je graag online!

Sittard
16 nov 2020
16:00 - 17:00 uur
Selecteer

Twee keer per jaar kun je ons proefstudeerprogramma op onze locatie in Sittard volgen: een onderwijsmodule waarbij je kennismaakt met lesgeven. Je leert onder meer hoe leerlingen leren,  maar ook wat de taken zijn van een leraar en hoe je orde kunt houden in een klas. Het succesvol afronden van de module proefstuderen levert je alvast twee studiepunten vrijstelling op wanneer je bij ons in Sittard komt studeren!

Aanvulling: vanwege de coronarichtlijnen komen alle Proefstudeermomenten bij de opleidingen óp locatie tot 1 juni 2020 te vervallen.

Een studie kan op papier of op een open dag interessant lijken, maar past de opleiding ook echt bij je? Je ontdekt het door een studie uit te proberen!

Tijdens de meeloopdag word je een dag of dagdeel gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan. Je maakt zo een gewone lesdag mee, waarin je colleges kunt bijwonen en met studenten en docenten kunt praten. Zij vertellen je hoe het is om bij ons te studeren en wat de studie inhoudt. 

Fontys Lerarenopleiding Sittard kent geen vaste meeloopdagen. Wil jij graag een dagje meelopen? Schrijf je dan in via het formulier en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Maak kennis met een studieweek. Scroll door de agenda en krijg een sneakpreview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneakpreview
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

 
Leuk dat je verder kennis wilt maken met deze opleiding! Je vindt hier diverse filmpjes, studenten vertellen over hun ervaringen én je kunt je aanmelden voor events. Kijk vooral lekker rond. We staan te popelen om jouw vragen te beantwoorden en je te helpen bij twijfels of andere zaken. Zien of spreken we elkaar?

Bekijk hieronder meteen de video met inhoudelijke info over de lerarenopleidingen.
 

Voorlichting 'Wat doet de leraar?'

Docente Cindy Stienen en studenten Daan en Ingrid gaven eerder een online voorlichting over het leraarsvak en over de opzet van de lerarenopleidingen.

 
 

Events

Wil je meer weten over de opleiding? Meld je dan aan voor een online opleidingspresentatie in de week van 16 tot 20 november. Tijdens de presentatie hoor je veel ins en outs over de opleiding, je krijgt gelegenheid om je vragen te stellen en je kunt meeluisteren naar de antwoorden op vragen die anderen stellen. We ontmoeten je graag online!

Sittard
16 nov 2020
16:00 - 17:00 uur
Selecteer

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Vanwege de coronarichtlijnen zijn de Proefstudeermomenten op dit moment online. Controleer bij het aanmelden dus goed of jouw proefstudeermoment online plaatsvindt, of bij de opleidingen op locatie.

Tijdens een dagje meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een gewone lesdag mee en kun je met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Vanwege de Coronamaatregelen en RIVM-richtlijnen kunnen we op dit moment nog geen data bekendmaken voor meeloopmomenten op de Fontys locaties. Natuurlijk zijn we volop bezig om alternatieven hiervoor te ontwikkelen.

Maak kennis met een studieweek. Scroll door de agenda en krijg een sneakpreview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneakpreview

Sneak preview

Krijg een beeld van de opleiding via online colleges en opdrachten

Maak kennis met een studieweek. Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding Leraar Duits bij je past.

Sfeerafbeelding Fontys

Onze studenten vertellen...

Het is nooit saai. Je hebt geen idee wat er gaat gebeuren omdat er zoveel afwisseling is.

student Maureen, lees haar verhaal >>

 

 

Wil je meer verhalen lezen van studenten die studeren aan een van de lerarenopleidingen in Sittard? Maureen, Jozir, mark, Anne, Julia, Maud, Lotte en Steven delen hun ervaringen én hebben ieder een tip voor je.


Een kijkje in het leven van een student...

Hoe start een student bij ons de dag op? Bekijk het in dit filmpje.


Hoeveel uur les krijg ik nou in een week?

Wanneer krijg ik mijn rooster? En hoeveel uur moet ik stage lopen? Voor alle praktische vragen over je studie kun je ons heel makkelijk een berichtje sturen op Whatsapp. Doordeweeks zijn we bereikbaar van 09:00 - 12:00 uur. In de vakanties kun je ons het best een e-mailtje sturen: stip-sittard@fontys.nl. Of neem een kijkje bij onze Q&A!

Sfeerafbeelding Fontys

Whatsapp of mail ons!

Wij vinden het leuk om met jou in contact te zijn. Stuur ons gewoon een appje, wij maken graag tijd om met je te 'kletsen'.

Contact met Renee

Stuur Renee een e-mail

Whatsappen kan ook

stuur ons een berichtje