Sprint naar content

Leraar Duits

  • 4 jaar
  • Nederlands
  • Hbo-bachelor
  • Voltijd
Sittard

Open dagen en meer

  • Open dagen
  • Proefstuderen
  • En meer...

Ben jij geïnteresseerd in de Duitse taal? Wil je de taal vlekkeloos leren spreken en alles te weten komen over de Duitse cultuur? Lijkt het je leuk om deze kennis over te brengen op anderen? Dan is de Lerarenopleiding Duits echt iets voor jou.

Over de opleiding

Als leraar heb je een veelzijdige baan. Tot je takenpakket behoren o.a.: lesvoorbereiding, lesgeven, toetsen ontwikkelen en afnemen, klassenmanagement, het begeleiden en coachen van leerlingen, het voeren van (soms moeilijke) gesprekken met leerlingen en hun ouders. Theorie en praktijk wisselen elkaar voortdurend af. Tijdens de opleiding word je geleidelijk klaargestoomd om alle facetten van goed leraarschap te beheersen. 

Waarom de lerarenopleiding Duits?

  • Gevarieerde projecten met scholen in Nederland én naburig Duitsland: je kennis toepassen in de praktijk
  • Verschillende soorten excursies naar Duitsland, van Aken tot Berlijn 
  • Veel mogelijkheden voor eigen invulling buitenlandstage in Duitstalig gebied

 

Wat ga je leren?

Je leert algemene pedagogische en didactische vaardigheden. Denk aan communicatieve vaardigheden, jouw kennis goed overdragen door gevarieerd aanbieden van de lesstof en het omgaan met verschillende leerlingen. Ook leer je samenwerken en functioneren binnen een schoolorganisatie. De geleerde kennis pas je tijdens de hele studie toe in de praktijk tijdens je stages. 

  • Je leert alles over de Duitse taal en cultuur.
  • Je leert je kennis succesvol over te brengen op de leerlingen.
  • Je leert goed eigen lesmateriaal te ontwerpen.
  • Je wordt een professional, onder meer op het gebied van pedagogiek, klassenmanagement en mentoraat
 
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de lerarenopleiding Duits: 

  • Het ene moment zit je in de collegezaal.
  • Het volgende moment zit je in Duitsland.
  • Vandaag luisterde je naar uitleg van je docent op de hogeschool en morgen sta je voor je klas op de stageschool. 
  • Je voert opdrachten alleen uit, maar je werkt ook met medestudenten aan een project.
  • Je krijgt onderwijs in het Duits voor de vakinhoud en in het Nederlands voor het algemene pedagogisch-didactische deel.
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,9 gemiddeld, 13 respondenten
3,4 gemiddeld, 174 respondenten
Aantal eerstejaars
 
8
11
Door naar het tweede jaar
 
31%
69%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 24%
30%
 
HBO-bachelor of hoger 43%
35%
Doorstuderen
 
0%
27%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
96%
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

  • Cultuur & Maatschappij met Duitse taal en cultuur
  • Economie & Maatschappij met Duitse taal en cultuur
  • Natuur & Gezondheid met Duitse taal en cultuur
  • Natuur & Techniek met Duitse taal en cultuur
  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek
  • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
Het is nooit saai. Je hebt geen idee wat er gaat gebeuren omdat er zoveel afwisseling is."
Maureen Dorssers, student
 

Opbouw

Het eerste jaar van de lerarenopleiding Duits is als volgt verdeeld: 

  • 40 procent theorie
  • 40 procent zelfstudie
  • 20 procent praktijk

In het eerste jaar staan de Duitse taal en cultuur centraal. Zo ga je aan de slag met mondelinge en schriftelijke communicatie, grammatica en woordenschat. Ook kennis van land, de samenleving en jeugdliteratuur komen aan bod. Verder leer je bij vakdidactiek hoe je je kennis goed overbrengt. Je krijgt bovendien direct de mogelijkheid om het geleerde toe te passen in de schoolpraktijk, eerst tijdens een snuffelstage op de basisschool en vervolgens tijdens je eerste grotere schoolstage.

 In het tweede jaar vergroot je je kennis van de Duitse taal en cultuur. Ook andere Duitstalige landen komen aan bod. Je krijgt onderwerpen als de geografie van het taalgebied, historische aspecten, het politieke, sociale en culturele leven en muziek en film. Tijdens vakdidactiek leer je hoe je zelf lesmateriaal maakt en hoe je met de lesmethodes Duits van middelbare scholen werkt. 

Om je echt onder te dompelen in de Duitse taal en cultuur loop je tijdens het derde studiejaar vier maanden stage in een Duitstalig gebied. Hoe je deze stage invult, is grotendeels aan jou. Denk aan studeren aan een Duitse universiteit of zelf lesgeven op een Oostenrijkse school. Je kunt immers zelf kiezen naar welk Duitstalig land je wilt gaan. Het buitenlandverblijf is niet alleen een heel belangrijke, maar zeker ook een erg leuke ervaring tijdens je studie. 

In het vierde jaar loop je het hele jaar stage in het voortgezet onderwijs of in het mbo. Je hebt zelf invloed op welke school en bij welk schooltype je deze stage loopt. Daarnaast voer je je afstudeerpraktijkonderzoek uit. Je kiest een bij de school, je leerlingen en voor jezelf passend praktijkgericht onderwerp. Het onderzoek voer je op je stageschool uit. Daarnaast kies je een keuzeprofiel, bijvoorbeeld Educational Needs, Vakverbreding  (je volgt dan vakken bij een lerarenopleiding van een ander vak) of Ontwerpen van onderwijs. 
 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding Duits kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo en vwo), het volledige beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie. Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie. 

  • Leraar Duits voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs
  • Werken bij (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
  • Werken bij uitgevers van schoolboeken en lesmethodes
  • Werken bij particuliere taalinstituten in Nederland of in het buitenland

 

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Open Dag
november 2023

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond. 

Het programma en de definitieve datum is nog niet bekend.  Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meer weten over de opleiding Leraar Duits Sittard

Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneak Preview

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Heb je geen recht op studiefinanciering en ben je ouder dan 30 jaar, dan kom je in aanmerking voor STAP-subsidie.

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.