Studenten over deze opleiding

Studenten over deze opleiding

"Duits? Ja, gewoon doen!"

"Nou ja, niet alleen Duits dan, ook de bijpassende lerarenopleiding natuurlijk. Iets waar ik in 2013 voor heb gekozen om te gaan doen. Ik ben Angelique van Knippenberg, ik ben nu bijna twintig jaar en ben voltijd student van de Lerarenopleiding in Sittard. Sinds mijn studiekeuze woon ik niet meer thuis, maar in een studentenhuis in deze gezellige stad waar ik tevens ook naast mijn studie door de weeks en in de weekenden in de horeca werk, hardloop en graag drankjes doe met vrienden.

Ik heb erg lang getwijfeld over wat ik nou precies wilde en was na het behalen van mijn VWO toe aan iets nieuws, iets met afwisseling en uitdaging. En liefst iets met baanzekerheid. Nu dat heb ik gevonden! In het eerste studiejaar stond ik al voor de klas. Eng? De eerste paar keer, dat moet ik dan ook wel weer toegeven. Spannend en uitdagend? Nou, dat des te meer!

De studie is afwisselend en veelzijdig. Er is balans tussen praktische en theoretische vakken. Ik ervaar dit als fijn en praktisch. Bovendien volg je deze vakken ook nog eens in een kleine groep waarin je heel goed wordt begeleid, dat zorgt voor extra veel stabiliteit. De praktijklessen leren me nog beter te reflecteren en halen de meest creatieve details uit me om me te vormen tot een goede docent. Ik leer ook nog eens een taal die door miljoenen mensen wordt gesproken, waardoor er een wereld voor me opengaat.

Alhoewel ik hoop om in de toekomst in het speciaal onderwijs te kunnen rollen, denk ik dat je veel aan een lerarenopleiding Duits hebt. Ik leer bij deze opleiding niet alleen dingen over de Duitse taal, maar ook veel over hoe ik eigenlijk voor een klas zou moeten staan. Daarnaast leert de studie mij hoe ik me zekerder kan voelen over mijn eigen prestaties en zijn de stages erg uitdagend en leerzaam. In het derde jaar ga je ook snuffelen in het buitenland. Waarschijnlijk ga ik voor vier maanden naar Dresden om mijn Duits te verbeteren.

En daarna? Wat kun je na deze studie eigenlijk doen? Zelf weet ik het nog niet zo goed, maar de opties zijn natuurlijk eindeloos. Ik hoop nog door te kunnen leren voor het speciaal onderwijs, maar dat is voor mij nog een beetje ver en dat zou ik moeten plannen. Plannen… inderdaad, iets waar ik nog aan zou moeten werken. Maar dat is geen probleem, ook dát leer je bij deze studie. Duits? Ja, gewoon doen dus."

Angelique van Knippenberg, student voltijd lerarenopleiding Duits, Sittard

"Doordat we met een kleine groep zijn, krijg je veel individuele aandacht"

"Ik ben tijdens het laatste jaar op de havo naar de open dag geweest voor de lerarenopleiding Duits en heb daarna ook nog een meeloopdag gedaan. Toen wist ik het zeker: dit wil ik! De opleiding is erg leuk en gevarieerd, mede doordat je al snel stage loopt zowel in Duitsland als in Nederland. Met zes studenten zijn we een kleine, hechte groep en is het ook prettig om de lessen te volgen. Op deze manier krijg je veel individuele aandacht."

Ellen Puts, student voltijd lerarenopleiding Duits, Sittard

 • MBO-ers over deze opleiding

  MBO-ers over deze opleiding

  ‘Samen naar de goede weg zoeken’

  "Ik ben Tessa Blume, 21 jaar en 2e jaars studente Duits aan de lerarenopleiding in Sittard. Toen ik 16 was, heb ik na het VMBO gekozen voor een algemene opleiding; de opleiding directiesecretaresse bij het Leeuwenborgh in Maastricht. Hier kwam ik erachter dat ik Duits een heel leuk vak vond en dat ik er goed in was. Tijdens de lessen hielp ik mijn medestudenten dan ook graag. Bovendien wilde ik meer met mensen werken. Daarom heb ik na mijn afstuderen gekozen voor de lerarenopleiding Duits.

  De overstap naar het HBO was niet makkelijk. Ik merkte dat mensen in mijn omgeving zich afvroegen of deze opleiding wel haalbaar was, ook nadat ik al gestart was. Dat doet best wel zeer. Ik heb over een drempel moeten stappen om me in te schrijven bij een HBO opleiding. Net als alles wat nieuw is in het leven heb je twijfels of het je gaat lukken. Ik heb er toen goed over nagedacht en wist zeker dat dit was wat ik wilde. Na een goed gesprek thuis heb ik dan ook doorgezet. En met succes. Ik doe het hartstikke goed op de opleiding en daar ben ik heel trots op!"

  Tessa Blume, student voltijd lerarenopleiding Duits, Sittard

  Sfeerafbeelding Fontys