Leraar Engels

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Sittard
Ben jij geïnteresseerd in de Engelse taal? Heb je een passie voor taal, literatuur en cultuur? Ben je breed georiënteerd en lijkt het je een uitdaging om jongeren te helpen om beter in het Engels te communiceren? Dan is de lerarenopleiding Engels 'your cup of tea’.

Over de opleiding

Als leraar heb je een veelzijdige baan. Tot je takenpakket behoren onder meer lesvoorbereiding, lesgeven, toetsen ontwikkelen en afnemen, klassenmanagement, het begeleiden en coachen van leerlingen, het werken in een team van collega’s om het onderwijs te verbeteren en het voeren van (soms moeilijke) gesprekken met leerlingen en hun ouders. Theorie en praktijk wisselen elkaar voortdurend af. Tijdens de opleiding word je geleidelijk klaargestoomd om alle facetten van goed leraarschap te beheersen.

Waarom de opleiding Leraar Engels bij Fontys?

 • Kleine opleiding met veel persoonlijk contact tussen student en docent
 • Een goede sfeer en mensen met dezelfde passie
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk
 • Al jarenlang de beste lerarenopleiding van Nederland
 

Wat ga je leren?

Je leert algemene pedagogische en didactische vaardigheden. Denk aan communicatieve vaardigheden, kennis overdragen en het omgaan met verschillende leerlingen. Ook leer je samenwerken en functioneren binnen een schoolorganisatie. De geleerde kennis breng je vervolgens in de praktijk tijdens je stages. Alle vakken zijn in het Engels, behalve Algemene Professionele Vorming.

 • Goede mix tussen theorie en praktijk
 • Aandacht voor het vak én lesgeven
 • Vaardigheden: omgaan met leerlingen, kennis overdragen
 • Vakken: taalkundige vakken, Engelse taal en cultuur
 
afspelen
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Dat is niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de lerarenopleiding Engels:

 • Het ene moment zit je in de collegezaal en het volgende in een kleiner lokaal voor interactieve lessen
 • Je zit minimaal één keer per jaar in een Engelstalig land
 • Je voert een aantal opdrachten zelfstandig uit en studeert voor tentamens
 • Je werkt ook graag met medestudenten aan een project
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
4,1 gemiddeld, 87 respondenten
3,7 gemiddeld, 1184 respondenten
Aantal eerstejaars
 
63
148
Lesuren per week
 
12-18
12-18
Door naar het tweede jaar
 
49%
49%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 10%
11%
 
HBO-bachelor of hoger 18%
16%
Doorstuderen
 
20%
19%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
91%
werkloos
5%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) ben je toelaatbaar indien je Engels beheerst op niveau B1. Neem voor meer informatie een kijkje op fontys.nl/mbo

Doorstroom van vwo naar hbo
Voor meer informatie over de doorstroom van vwo naar hbo kun je kijken op fontys.nl/vwo.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding en 21 jaar of ouder?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Als je passie hebt voor je vak en voor jongeren, dan ga je het hier ongetwijfeld naar je zin hebben"

Julia Poussart

 

Opbouw opleiding Leraar Engels per jaar

In de propedeuse (jaar 1) bestaan je weken uit de volgende verdeling:

 • 18 uur les
 • 16 uur zelfstudie
 • 4 uur stage
 • 2 uur projectwerk

In het eerste jaar staan de Engelse taal en cultuur centraal. Ook lees je boeken. Je mondelinge en schriftelijke vaardigheden bouw je uit. Daarbij horen natuurlijk grammatica en vocabulaire. Nieuwe vakken zijn: fonetiek en taalkunde met de geschiedenis van de Engelse taal. Samen met andere studenten ga je naar Londen of Dublin. Daarnaast leer je hoe je kennis over kunt brengen. Oefenen met lesgeven hoort er al vanaf het begin bij.

In het tweede jaar (hoofdfase) vergroot je je kennis van de Engelse taal en cultuur. Je krijgt ook nu weer een aantal taalkundevakken (zoals de theorie van het leren van een taal) en natuurlijk wordt je kennis van de grammatica verdiept. Je gaat 5 dagen naar een Britse stad voor een conferentie van docenten Engels. Je vaardigheid in het Engels wordt versterkt en je doet het Proficiency exam van Cambridge.

Om de taal op hoger niveau te leren spreken, zijn er in het derde studiejaar verschillende mogelijkheden om 8 weken te werken of studeren in een Engelstalig land. Verder verdiep je je in (jeugd)literatuur en het gebruik van ICT in je Engelse lessen. Bij taalkunde leer je over verschillende soorten taalgebruik afhankelijk van situaties. Je leert CEF-taalniveaus te gebruiken bij je leerlingen. Je doet ook een klein onderzoek in groepjes tijdens je stage.

In het vierde jaar (afstudeerfase) kies je voor een afstudeerrichting, waarmee je je specialiseert voor het algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo/vwo) dan wel het beroepsonderwijs (vmbo/mbo). Je krijgt specifieke vakonderdelen, werkt aan je afstudeeronderzoek en loopt de afrondende stage. Dit gehele jaar staat in het teken van het werkveld waarin je wilt gaat werken.
 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo en vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie. Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie.

Na je opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag als:

 • Leraar Engels
 • Werken bij (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen

Natuurlijk kun je doorstuderen voor een Master of Education in Engels na je bacheloropleiding. Bij Fontys Lerarenopleiding Sittard vind je een perfecte vervolgopleiding hiervoor, waarmee je je loopbaanmogelijkheden vergroot. Kijk voor meer informatie op de website Leraar Engels (professionele master).

 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Leraar Engels Sittard

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten. Vanwege de coronarichtlijnen zijn open dagen óp locatie bij de opleiding(en) op dit moment helaas niet mogelijk.

Toch de sfeer proeven, vragen stellen aan studenten en docenten of een voorlichting bekijken?
Dat kan gelukkig wél.

Klik op de link/knop “Alternatief voor een open dag…?” bovenaan deze pagina en bekijk de “Online Open Dag” van de opleiding. Daar kun je in ieder geval iets verder kennismaken met deze opleiding!

Heb je nog een vraag?

Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op.
We beantwoorden graag jouw vragen.

Twee keer per jaar kun je ons proefstudeerprogramma op onze locatie in Sittard volgen: een onderwijsmodule waarbij je kennismaakt met lesgeven. Je leert onder meer hoe leerlingen leren,  maar ook wat de taken zijn van een leraar en hoe je orde kunt houden in een klas. Het succesvol afronden van de module proefstuderen levert je alvast twee studiepunten vrijstelling op wanneer je bij ons in Sittard komt studeren!

Aanvulling: vanwege de coronarichtlijnen komen alle Proefstudeermomenten bij de opleidingen óp locatie tot 1 juni 2020 te vervallen.

Een studie kan op papier of op een open dag interessant lijken, maar past de opleiding ook echt bij je? Je ontdekt het door een studie uit te proberen!

Tijdens de meeloopdag word je een dag of dagdeel gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan. Je maakt zo een gewone lesdag mee, waarin je colleges kunt bijwonen en met studenten en docenten kunt praten. Zij vertellen je hoe het is om bij ons te studeren en wat de studie inhoudt. 

Fontys Lerarenopleiding Sittard kent geen vaste meeloopdagen. Wil jij graag een dagje meelopen? Schrijf je dan in via het formulier en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Maak kennis met een studieweek. Scroll door de agenda en krijg een sneakpreview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneakpreview
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Het studiejaar start op 31 augustus, zorg er voor dat je je ruim voor die datum hebt aangemeld via Studielink. Maar: hoe eerder hoe beter natuurlijk. Zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet