Leraar Geschiedenis

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Sittard
Ben jij geïnteresseerd in het verleden en lijkt het je leuk om voor de klas te staan? Vraag jij je af hoe mensen vroeger leefden en wil je de geschiedenis vanuit verschillende invalshoeken bekijken? Gaat jouw hart sneller kloppen van deze onderwerpen en ga je hierover graag in gesprek met anderen? Dan is de lerarenopleiding geschiedenis zeker iets voor jou.

Over de opleiding

Als leraar heb je een veelzijdige baan. Tot je takenpakket behoren onder andere de lesvoorbereiding, het lesgeven, toetsen ontwikkelen en afnemen, klassenmanagement, het begeleiden en coachen van leerlingen en het voeren van (soms moeilijke) gesprekken met leerlingen en hun ouders. Theorie en praktijk wisselen elkaar voortdurend af. Op de opleiding tot Leraar Geschiedenis word je geleidelijk klaargestoomd om alle facetten van goed leraarschap te beheersen. 

Waarom opleiding leraar geschiedenis?

 • Kleine opleiding met veel persoonlijk contact tussen student en docent
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk
 • Je ontwikkelt jezelf op vakinhoudelijk, vakdidactisch en interpersoonlijk vlak
 • Al jarenlang onderdeel van de beste lerarenopleiding van Nederland

 

Wat ga je leren?

Je ontwikkelt algemene pedagogische en (vak)didactische vaardigheden. Denk aan communicatieve vaardigheden, kennis overdragen en het omgaan met verschillende leerlingen. Ook leer je samenwerken en functioneren binnen een schoolorganisatie. De geleerde kennis breng je vervolgens in de praktijk tijdens je stages. Al in het eerste jaar loop je stage en kun je het geleerde toepassen in de praktijk. Dit doe je eerst door het lesgeven aan elkaar en via projecten aan leerlingen van de basisschool en het voortgezet onderwijs. Vanaf periode 3 loop je je eerste grotere schoolstage op een middelbare school.

 • Goede mix tussen theorie en praktijk
 • Aandacht voor het vak én lesgeven
 • Vaardigheden: omgaan met leerlingen en (creatief) kennis overdragen
 • Gebieden: sociale en economische geschiedenis, politieke en bestuurlijke geschiedenis, culturele en mentaliteitsgeschiedenis
 
afspelen
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Gelukkig kent de lerarenopleiding geschiedenis veel afwisseling: 

 • Het ene moment leer je hoe je les moet geven
 • Het volgende moment waan je je in het Indonesië van vroeger
 • Je werkt individueel aan een onderzoek of je bereidt met je studiegroep een presentatie voor
 • Je werkt ook samen met andere vakgenoten
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Aantal eerstejaars
 
40
93
Lesuren per week
 
12-18
12-18
Door naar het tweede jaar
 
39%
41%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 17%
12%
 
HBO-bachelor of hoger 26%
22%
Doorstuderen
 
54%
41%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
87%
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

  UPDATE april 2020

  Laatste jaar mbo?
  Wij kunnen ons voorstellen dat je nu in het laatste jaar van je mbo-opleiding een kleine studievertraging oploopt. Je hebt dan nog geen diploma aan het einde van dit schooljaar. Meld je dan toch aan bij Fontys, je bent van harte welkom! Je kan starten met jouw hbo-opleiding en hebt nog tot eind 2020 de tijd om je mbo diploma te halen.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Kennis delen en de passie voor oudheid heeft me doen besluiten om bij FLOS te gaan studeren."

Maud Wilbrink

 

Opbouw

Het eerste jaar  bestaat uit 4 periodes. In een periode heb je altijd vakinhoudelijke, vakdidactische en onderwijskundige cursussen. In periode 3 van jaar 1 ga je op stage. Hier word je tijdens de opleiding op verschillende manieren op voorbereid. Je leert lesvoorbereidingsformulieren maken bij de onderwijskundige vakken, inhoudelijk word je bijgeschoold en we leren je allerlei vakdidactische toepassingen. We gaan een aantal keer op veldwerk, omdat we het belangrijk vinden geschiedenis ook te ‘ervaren’ in de bestaande wereld. Verder werken we in een aantal cursussen samen met andere vakgroepen (aardrijkskunde, economie). 

In de propedeusefase krijg je een coach die je kan helpen tijdens je studie. Per week ben je ongeveer 40 uur bezig met je studie. 

Het tweede en derde jaar vormen de hoofdfase. Na een stevige basis te hebben gelegd op vakinhoudelijk gebied, gaan we vanuit andere invalshoeken de tijdvakken nogmaals bestuderen. Op vakdidactisch gebied wordt je repertoire nog rijker en ook op onderwijskundig vlak leer je veel meer over de pubers en al hun kansen en problemen. 

Stage wordt qua tijd langer en er wordt in toenemende mate zelfstandigheid van je verwacht. De veldwerken vinden verder weg plaats en ook werk je weer samen met andere vakgroepen. We bieden je steeds meer keuzemogelijkheden aan. Je kwaliteiten als leraar zullen steeds meer zichtbaar worden. 

Veel cursussen worden afwisselend aangeboden bij de lerarenopleiding geschiedenis. Dat betekent dat we in jaar 2 en 3 een wisselend, maar gebundeld programma aanbieden. Dat geldt overigens niet voor de leerlijnen HDR, vakdidactiek en M&M. Dit zijn cursussen die in een verdergaande complexiteit elk jaar worden aangeboden. 

Stage in jaar 3 wordt afgesloten met de vraag: “Ben je klaar om in jaar 4 langdurig zelfstandig te kunnen functioneren?” Spannend dus.

In het vierde jaar kies je voor een afstudeerrichting, waarmee je jezelf specialiseert voor het algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo/vwo) dan wel het beroepsonderwijs (vmbo/mbo). Je krijgt specifieke vakonderdelen, werkt aan je afstudeeronderzoek en loopt de afrondende stage. Dit gehele jaar staat in het teken van het werkveld waarin je wilt gaat werken.
 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo en vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie. Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie. 

 • Leraar Geschiedenis
 • Werken bij (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen
 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Leraar Geschiedenis Sittard

Wil je meer weten over de opleiding? Meld je dan aan voor een online opleidingspresentatie in de week van 16 tot 20 november. Tijdens de presentatie hoor je veel ins en outs over de opleiding, je krijgt gelegenheid om je vragen te stellen en je kunt meeluisteren naar de antwoorden op vragen die anderen stellen. We ontmoeten je graag online!

Sittard
18 nov 2020
19:00 - 20:00 uur
Selecteer

Twee keer per jaar kun je ons proefstudeerprogramma op onze locatie in Sittard volgen: een onderwijsmodule waarbij je kennismaakt met lesgeven. Je leert onder meer hoe leerlingen leren,  maar ook wat de taken zijn van een leraar en hoe je orde kunt houden in een klas. Het succesvol afronden van de module proefstuderen levert je alvast twee studiepunten vrijstelling op wanneer je bij ons in Sittard komt studeren!

Aanvulling: vanwege de coronarichtlijnen komen alle Proefstudeermomenten bij de opleidingen óp locatie tot 1 juni 2020 te vervallen.

Een studie kan op papier of op een open dag interessant lijken, maar past de opleiding ook echt bij je? Je ontdekt het door een studie uit te proberen!

Tijdens de meeloopdag word je een dag of dagdeel gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan. Je maakt zo een gewone lesdag mee, waarin je colleges kunt bijwonen en met studenten en docenten kunt praten. Zij vertellen je hoe het is om bij ons te studeren en wat de studie inhoudt. 

Fontys Lerarenopleiding Sittard kent geen vaste meeloopdagen. Wil jij graag een dagje meelopen? Schrijf je dan in via het formulier en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Maak kennis met een studieweek. Scroll door de agenda en krijg een sneakpreview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneakpreview
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

 
Leuk dat je verder kennis wilt maken met deze opleiding! Je vindt hier diverse filmpjes, studenten vertellen over hun ervaringen én je kunt je aanmelden voor events. Kijk vooral lekker rond. We staan te popelen om jouw vragen te beantwoorden en je te helpen bij twijfels of andere zaken. Zien of spreken we elkaar?

Bekijk hieronder meteen de video met inhoudelijke info over de lerarenopleidingen.
 

Voorlichting 'Wat doet de leraar?'

Docente Cindy Stienen en studenten Daan en Ingrid gaven eerder een online voorlichting over het leraarsvak en over de opzet van de lerarenopleidingen.

 
 

Events

Wil je meer weten over de opleiding? Meld je dan aan voor een online opleidingspresentatie in de week van 16 tot 20 november. Tijdens de presentatie hoor je veel ins en outs over de opleiding, je krijgt gelegenheid om je vragen te stellen en je kunt meeluisteren naar de antwoorden op vragen die anderen stellen. We ontmoeten je graag online!

Sittard
18 nov 2020
19:00 - 20:00 uur
Selecteer

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Vanwege de coronarichtlijnen zijn de Proefstudeermomenten op dit moment online. Controleer bij het aanmelden dus goed of jouw proefstudeermoment online plaatsvindt, of bij de opleidingen op locatie.

Tijdens een dagje meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een gewone lesdag mee en kun je met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Vanwege de Coronamaatregelen en RIVM-richtlijnen kunnen we op dit moment nog geen data bekendmaken voor meeloopmomenten op de Fontys locaties. Natuurlijk zijn we volop bezig om alternatieven hiervoor te ontwikkelen.

Maak kennis met een studieweek. Scroll door de agenda en krijg een sneakpreview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneakpreview

Sneak preview

Krijg een beeld van de opleiding via online colleges en opdrachten

Maak kennis met een studieweek. Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding Leraar Geschiedenis bij je past.

Sfeerafbeelding Fontys

Onze studenten vertellen...

Kennis delen en de passie voor oudheid heeft me doen besluiten om bij FLOS te gaan studeren.

student Maud, lees haar verhaal >>

 

 

Wil je meer verhalen lezen van studenten die studeren aan een van de lerarenopleidingen in Sittard? Maureen, Jozir, mark, Anne, Julia, Maud, Lotte en Steven delen hun ervaringen én hebben ieder een tip voor je.


Een kijkje in het leven van een student...

Hoe start een student bij ons de dag op? Bekijk het in dit filmpje.


Hoeveel uur les krijg ik nou in een week?

Wanneer krijg ik mijn rooster? En hoeveel uur moet ik stage lopen? Voor alle praktische vragen over je studie kun je ons heel makkelijk een berichtje sturen op Whatsapp. Doordeweeks zijn we bereikbaar van 09:00 - 12:00 uur. In de vakanties kun je ons het best een e-mailtje sturen: stip-sittard@fontys.nl. Of neem een kijkje bij onze Q&A!

Sfeerafbeelding Fontys

Whatsapp of mail ons!

Wij vinden het leuk om met jou in contact te zijn. Stuur ons gewoon een appje, wij maken graag tijd om met je te 'kletsen'.

Contact met Femke, student Leraar Geschiedenis

Stuur Femke een e-mail

Whatsappen kan ook

stuur ons een berichtje