Leraar Geschiedenis (voltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Locaties: Sittard

Ben jij geïnteresseerd in het verleden en lijkt het je leuk om voor de klas te staan? Vraag jij je af hoe mensen vroeger leefden en wil je de geschiedenis vanuit verschillende invalshoeken bekijken? Gaat jouw hart sneller kloppen van deze onderwerpen en ga je hierover graag in gesprek met anderen? Dan is de lerarenopleiding geschiedenis zeker iets voor jou.

Over de opleiding

Als leraar heb je een veelzijdige baan. Tot je takenpakket behoren onder andere de lesvoorbereiding, het lesgeven, toetsen ontwikkelen en afnemen, klassenmanagement, het begeleiden en coachen van leerlingen en het voeren van (soms moeilijke) gesprekken met leerlingen en hun ouders. Theorie en praktijk wisselen elkaar voortdurend af. Op de opleiding tot Leraar Geschiedenis word je geleidelijk klaargestoomd om alle facetten van goed leraarschap te beheersen. 

Waarom opleiding leraar geschiedenis?

 • Kleine opleiding met veel persoonlijk contact tussen student en docent
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk
 • Je ontwikkelt jezelf op vakinhoudelijk, vakdidactisch en interpersoonlijk vlak
 • Al jarenlang onderdeel van de beste lerarenopleiding van Nederland

 

Wat ga je leren?

Je ontwikkelt algemene pedagogische en (vak)didactische vaardigheden. Denk aan communicatieve vaardigheden, kennis overdragen en het omgaan met verschillende leerlingen. Ook leer je samenwerken en functioneren binnen een schoolorganisatie. De geleerde kennis breng je vervolgens in de praktijk tijdens je stages. Al in het eerste jaar loop je stage en kun je het geleerde toepassen in de praktijk. Dit doe je eerst door het lesgeven aan elkaar en via projecten aan leerlingen van de basisschool en het voortgezet onderwijs. Vanaf periode 3 loop je je eerste grotere schoolstage op een middelbare school.

 • Goede mix tussen theorie en praktijk
 • Aandacht voor het vak én lesgeven
 • Vaardigheden: omgaan met leerlingen en (creatief) kennis overdragen
 • Gebieden: sociale en economische geschiedenis, politieke en bestuurlijke geschiedenis, culturele en mentaliteitsgeschiedenis
 
afspelen
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Gelukkig kent de lerarenopleiding geschiedenis veel afwisseling: 

 • Het ene moment leer je hoe je les moet geven
 • Het volgende moment waan je je in het Indonesië van vroeger
 • Je werkt individueel aan een onderzoek of je bereidt met je studiegroep een presentatie voor
 • Je werkt ook samen met andere vakgenoten
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
4 gemiddeld, 43 respondenten
3,8 gemiddeld, 732 respondenten
Aantal eerstejaars
 
40
93
Lesuren per week
 
12-18
12-18
Door naar het tweede jaar
 
39%
41%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 17%
12%
 
HBO-bachelor of hoger 26%
22%
Doorstuderen
 
54%
41%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
87%
werkloos
0%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Kennis delen en de passie voor oudheid heeft me doen besluiten om bij FLOS te gaan studeren."

Maud Wilbrink

 

Opbouw

Het eerste jaar  bestaat uit 4 periodes. In een periode heb je altijd vakinhoudelijke, vakdidactische en onderwijskundige cursussen. In periode 3 van jaar 1 ga je op stage. Hier word je tijdens de opleiding op verschillende manieren op voorbereid. Je leert lesvoorbereidingsformulieren maken bij de onderwijskundige vakken, inhoudelijk word je bijgeschoold en we leren je allerlei vakdidactische toepassingen. We gaan een aantal keer op veldwerk, omdat we het belangrijk vinden geschiedenis ook te ‘ervaren’ in de bestaande wereld. Verder werken we in een aantal cursussen samen met andere vakgroepen (aardrijkskunde, economie). 

In de propedeusefase krijg je een coach die je kan helpen tijdens je studie. Per week ben je ongeveer 40 uur bezig met je studie. 

Het tweede en derde jaar vormen de hoofdfase. Na een stevige basis te hebben gelegd op vakinhoudelijk gebied, gaan we vanuit andere invalshoeken de tijdvakken nogmaals bestuderen. Op vakdidactisch gebied wordt je repertoire nog rijker en ook op onderwijskundig vlak leer je veel meer over de pubers en al hun kansen en problemen. 

Stage wordt qua tijd langer en er wordt in toenemende mate zelfstandigheid van je verwacht. De veldwerken vinden verder weg plaats en ook werk je weer samen met andere vakgroepen. We bieden je steeds meer keuzemogelijkheden aan. Je kwaliteiten als leraar zullen steeds meer zichtbaar worden. 

Veel cursussen worden afwisselend aangeboden bij de lerarenopleiding geschiedenis. Dat betekent dat we in jaar 2 en 3 een wisselend, maar gebundeld programma aanbieden. Dat geldt overigens niet voor de leerlijnen HDR, vakdidactiek en M&M. Dit zijn cursussen die in een verdergaande complexiteit elk jaar worden aangeboden. 

Stage in jaar 3 wordt afgesloten met de vraag: “Ben je klaar om in jaar 4 langdurig zelfstandig te kunnen functioneren?” Spannend dus.

In het vierde jaar kies je voor een afstudeerrichting, waarmee je jezelf specialiseert voor het algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo/vwo) dan wel het beroepsonderwijs (vmbo/mbo). Je krijgt specifieke vakonderdelen, werkt aan je afstudeeronderzoek en loopt de afrondende stage. Dit gehele jaar staat in het teken van het werkveld waarin je wilt gaat werken.
 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo en vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie. Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie. 

 • Leraar Geschiedenis
 • Werken bij (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen
 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Leraar Geschiedenis Sittard

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.

Vanaf donderdag 30 januari kun je je aanmelden voor de open dag op zaterdag 21 maart.

Sittard
21 mrt 2020
10:00 - 14:00 uur

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Sittard
28 jan 2020
15:00 - 17:00 uur

Een studie kan op papier of op een open dag interessant lijken, maar past de opleiding ook echt bij je? Je ontdekt het door een studie uit te proberen!

Tijdens de meeloopdag word je een dag of dagdeel gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan. Je maakt zo een gewone lesdag mee, waarin je colleges kunt bijwonen en met studenten en docenten kunt praten. Zij vertellen je hoe het is om bij ons te studeren en wat de studie inhoudt. 

Fontys Lerarenopleiding Sittard kent geen vaste meeloopdagen. Wil jij graag een dagje meelopen? Schrijf je dan in via het formulier en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  .  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet