Kennismaken met ALO

 
Leuk dat je verder kennis wilt maken met de opleiding ALO! Je vindt hier diverse films, studenten vertellen over hun ervaringen én je kunt je aanmelden voor events.
Daarnaast hebben oud-studenten nog een speciale boodschap voor je, worden zoveel mogelijk veelgestelde vragen beantwoord, staat er voor jou en je ouders/verzorgers een infographic klaar met alle belangrijke informatie en is er nog een samenvatting in pdf waar alle informatie nog eens 'quick and handy' terug te lezen is. Wat je ook kiest: laat het ons weten als iets nog niet duidelijk is!
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 
 

Heb je een vraag over de opleiding? Mail ons!

Wij vinden het leuk om met jou in contact te zijn.

Mail met Ben, docent

Vragen over de opleiding?

Mail met Ben

Opleidingsinformatie, feiten en cijfers

Is werken met kinderen en jongeren in het onderwijs na het bekijken van deze informatie nog steeds helemaal jouw ding? Dan wordt het tijd voor wat verdiepende informatie.

Hieronder vind je een overzichtelijke infographic die je alles vertelt over studiekosten, propedeuserendementen en hoe wij studenten begeleiden. Echt iets om samen met je ouders te bekijken. Daarnaast vind je een samenvatting in PDF van o.a. de opbouw van de opleiding, het PAbo-ALO traject en over de toelating. Tot slot een overzicht van veelgestelde vragen tijdens een Open Dag.


Events

Wil je zeker weten of deze opleiding bij jou past? Bekijk dan de online voorlichting. Gewoon vanuit huis, op je telefoon, tablet of laptop. Stel je vragen via de chat. Meld je nu aan.

Voorlichting Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) | Online
11 okt 2022 19:00 - 19:45 uur
nog 116 plaatsen
Welkom bij de online voorlichting van Fontys ALO. Tijdens deze voorlichting doe je meer kennis op en krijg je inzicht in wat deze opleiding jou te bieden heeft. In het tweede deel kun je al je vragen stellen aan de docenten en de studenten die je nog hebt.
Voorlichting Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) | Online
11 okt 2022 20:00 - 20:45 uur
nog 117 plaatsen
Welkom bij de online voorlichting van Fontys ALO. Tijdens deze voorlichting doe je meer kennis op en krijg je inzicht in wat deze opleiding jou te bieden heeft. In het tweede deel kun je al je vragen stellen aan de docenten en de studenten die je nog hebt.
Voorlichting Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) | Online
13 okt 2022 19:00 - 19:45 uur
nog 117 plaatsen
Welkom bij de online voorlichting van Fontys ALO. Tijdens deze voorlichting doe je meer kennis op en krijg je inzicht in wat deze opleiding jou te bieden heeft. In het tweede deel kun je al je vragen die je nog hebt, stellen aan de docenten en de studenten.
Voorlichting Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) | Online
13 okt 2022 20:00 - 20:45 uur
nog 117 plaatsen
Welkom bij de online voorlichting van Fontys ALO. Tijdens deze voorlichting doe je meer kennis op en krijg je inzicht in wat deze opleiding jou te bieden heeft. In het tweede deel kun je al je vragen die je nog hebt, stellen aan de docenten en de studenten.

Bezoek de opleiding tijdens de open dag. Kom kijken hoe het gebouw er uit ziet, ontmoet docenten en ga in gesprek met studenten. We ontvangen je graag. Meld je nu aan.

Weet je nog niet zoveel over de opleiding, meld je dan ook aan voor de voorlichting! Die staat iets lager op deze pagina.

Open dag Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) Eindhoven
15 okt 2022
nog 21 plaatsen
Leuk dat je interesse hebt in de Open Dag van Fontys ALO op zaterdag 15 oktober! Je kunt je aanmelden voor een tijdslot van 2 uur en je mag maximaal twee begeleiders meenemen. 

Het programma is tweeledig. Na een gezamenlijke opstart ga je met een student, oud-student en docent in kleine groepen in gesprek en kun je alle vragen stellen die je hebt. 
Tijdens de 'Experience Tour' leer je niet alleen het gebouw kennen, maar maak je tijdens jouw tour ook kennis met de échte verhalen van studenten (in woord én beeld). Tot slot kun je op de informatiemarkt nog de laatste informatie ophalen mbt studie en begeleiding, topsport, kosten, kledingpakket etc

Let op! Het programma start ECHT bij aanvang van het tijdslot, dus zorg dat je op tijd bent. 


Een goede voorbereiding.... Volg eerst de online voorlichting (11 en 13 oktober)
Wil je optimaal voorbereid naar de Open Dag komen? Dan is het goed om in de week voor aanvang van de Open Dag een online voorlichting te volgen. Deze vinden plaats op dinsdagavond 11 en donderdagavond 13 oktober. Tijdens deze voorlichting doe je meer feitelijke kennis op over de opleiding ALO bij Fontys en krijg je inzicht in wat de opleiding jou te bieden heeft. Aan het einde van de week is deze online voorlichting bovendien terug te kijken op de kennismakingspagina van Fontys ALO.

Wij wensen jou veel succes met het maken van je studiekeuze en graag tot ziens op de Open Dag van zaterdag 15 oktober!

Je kunt op drie manieren proefstuderen bij Fontys ALO

 • Helemaal zelfstandig online op een eigen gekozen tijdstip via de sneakpreview;
 • Online op een afgesproken tijdstip met docenten en studenten van de opleiding of;
 • Door een bezoek aan ons gebouw om kennis te maken met je leeromgeving, docenten, studenten en andere mogelijk nieuwe 1ejaars studenten.

Sneakpreview Op jouw moment en manier blader je door de virtuele agenda van een student ALO,, klik op de activiteiten in de agenda om meer te weten te komen.

Online proefstuderen In ons virtueel gebouw word je ontvangen door een docent en een student. Samen met hen maak je kennis met anderen, die net als jij, de sessie bezoeken. Via een interactief online programma laten de docent en student je kennis maken met het specifieke van de opleiding Sportkunde. Er is ook volop gelegenheid om vragen te stellen. Het programma duurt 1½ uur.

Bezoek Fontys Sporthogeschool Tijdens een proefstudeerdag kom je naar het gebouw toe en studeer je samen met andere scholieren een dag bij ons. We stellen een speciaal programma voor je samen, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren aan het hbo en bij Fontys inhoudt.

Het voorbereidingsprogramma bestaat uit vijf dagdelen waarin je kennis maakt met een hbo opleiding. Je maakt kennis met de manier van studeren aan het hbo, het niveau, de vakinhoud, het beroepsbeeld en uiteraard maak je ook kennis met onze studenten en docenten. Dit alles doe je zoveel mogelijk op één van de campussen van Fontys zodat je ook daadwerkelijk kunt ervaren en voelen hoe het is om aan het hbo te zijn.

Elke opleiding biedt een programma aan van vijf vrijdagochtenden van 09.00 tot 12.00 uur. Je neemt dus ook op alle dagen deel aan dit programma.

Data van de bijeenkomsten

 • vrijdag 25 november 2022
 • vrijdag 9 december 2022
 • vrijdag 16 december 2022
 • vrijdag 13 januari 2023
 • vrijdag 20 januari 2023

Het inschrijven voor dit ervaringsprogramma is mogelijk van 14 oktober – 11 november. Noteer dit alvast in je agenda.

Hbo voorbereiding voor mbo - ALO
25 nov 2022 09:00 - 12:00 uur
Aanmelding gesloten

Wil je jouw plezier in bewegen en sport overbrengen aan kinderen en jongeren in het onderwijs?

Dan is de lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding voor jou een passende keuze! Met jouw enthousiasme en ondernemende houding krijg jij de hele school in beweging. Gedurende 5 dagdelen werk je in een groepje aan de leertaak van de ALO. Ondertussen maak je kennis met het gebouw, krijg je les van verschillende leraren en wordt je begeleid door oudere jaars studenten. Dit doen we aan de hand van een levensechte casus, zodat je ook al een beeld krijgt met wat je later in je baan zou kunnen tegenkomen. Daarnaast is er aandacht en gelegenheid voor een persoonlijk gesprek. Je gaat dus ervaren wat studeren bij Fontys ALO betekent en wordt meegenomen in het ritme van de student. Daarnaast ga je ervaren welke vaardigheden je nodig hebt om aan het HBO te studeren.

Wil je jouw plezier in bewegen en sport overbrengen aan kinderen en jongeren in het onderwijs?

In vijf bijeenkomsten focussen we onder andere op het beroep leraar.

Het hbo voorbereidingsprogramma geeft je inzicht in wat er allemaal komt kijken bij dit beroep. Zo leer je tijdens dit hbo voorbereidingsprogramma…..

Op de eerste dag … de docenten kennen en het gebouw en je leert elkaar kennen. Je maakt afspraken over de samenwerking binnen je groepje. Je maakt daarnaast kennis met MBO studenten die hier al studeren.

Op de tweede dag … maak je tijdens een college kennis met het beroepsprofiel van de docent lichamelijke opvoeding, en werk je in jouw groepje aan de eerste leeractiviteit van de casus.

Op de derde dag … leer je alles over “beoordelen in het vak Lichamelijke opvoeding (LO)” echter spreken wij liever over “evalueren van lessen LO”. Dit doen we in de praktijk, dus neem je sportspullen mee. Daarna ga je in het groepje aan de slag met een eigen beoordeling voor het vak LO.

Op de vierde dag … werk je naar het einde van de casus toe, en leer je in een college meer over projectmanagement. De docent LO doet namelijk veel meer dan alleen gymles geven. Daarna werk je weer in het groepje aan de laatste opdracht van de casus.

Op de vijfde dag … is er tijd voor reflectie. Hoe verliep de samenwerking? Hoe kwamen jullie tot het gewenste resultaat.

Elke dag werk je samen in een groepje en is er ruimte voor gesprekken met de tutoren. Dit zijn vaak oud MBO studenten die de ALO zelf als student volgen.

Als je dit hbo voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:

 • Inzicht krijgt in de werkwijze van de opleiding ALO. Je maakt kennis met docenten, het gebouw en de inhoud.
 • Concreet aan de slag gaat met een bewegingsvraagstuk.
 • Kennis maakt met het beroep van Leraar Lichamelijke opvoeding.
 • Een indruk krijgt van de vaardigheden, kennis en houding die van belang zijn om op hbo-niveau de opleiding ALO te kunnen volgen.
 • Leer je reflecteren op je eigen handelen.
 • Inzicht hebt in hoe studenten de opleiding beleven en ervaren.
 • Meer duidelijkheid krijgt ten aanzien van de keuze tot het wel of niet verder studeren.

Het inschrijven voor dit ervaringsprogramma is mogelijk van 14 oktober – 11 november. Noteer dit alvast in je agenda.


Contactpersoon

Stel je vragen aan Thijs de Jong

08850 89932
th.dejong@fontys.nl

Data van de bijeenkomsten zijn:

 • vrijdag 25 november 2022
 • vrijdag 9 december 2022
 • vrijdag 16 december 2022
 • vrijdag 13 januari 2023
 • vrijdag 20 januari 2023

Aanwezigheidsplicht

Het 5-daags voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

Dagelijkse warming-up

Elke dag zijn er warming-up opdrachten, die kunnen in de praktijk plaats vinden. Zorg dus voor praktijkkleding en zaalschoenen. Op de eerste dag wordt bekend gemaakt wanneer die praktijk momenten plaats vinden.

Sneak Preview

Mijn naam is Noortje en ik ben derdejaars student aan Fontys ALO. Deze Sneak Preview geeft je de mogelijkheid om je verder te verdiepen in mijn opleiding. Zo kun je mini-colleges volgen en oefentoetsen maken. Daarnaast neemt mijn medestudente Yente je een dag mee op haar stage. Op deze manier krijg je een beter beeld van de opleiding en kun je kijken of ALO écht bij je past.

Sfeerafbeelding Fontys

Zo ziet het er uit bij ons

Even binnenkijken bij Fontys Sporthogeschool.

Ben je benieuwd naar hoe het gebouw van Fontys Sporthogeschool eruit ziet? In deze video laten we je alvast zien waar we 'wonen'!

 

 

Onze studenten en oud studenten vertellen...

Wij zijn natuurlijk de populairste juffen en meesters van de school! ;-)"

Dagmar, dakleerkracht gym op drie basisscholen in Best

 

 

Topsporter?

Dan kunnen wij ons voorstellen dat je enkele vragen hebt. Je kunt hieronder de kennisclip bekijken of even contact zoeken met onze topsportcoördinator.

Contact met Dirma, Topsportcoördinator

Vragen over studeren en topsport?

Stuur mij een mail Ga naar de website