Sprint naar content
Placeholder for Fontys video
"Het blijft een kunst om de theorie van de beweegactiviteit op een duidelijke, begrijpbare wijze aan de leerlingen op mijn stage over te brengen."
Noortje
 

Opbouw

De opbouw van de opleiding Lichamelijke Opvoeding (ALO) wordt hieronder per jaar toegelicht.

Blended Learning binnen Fontys

Bij Fontys ALO maken we gebruik van online en offline lesactiviteiten. Dit noemen we 'Blended Learning'. Elkaar écht ontmoeten blijven we voor het vak van gymleraar heel belangrijk vinden en daarom ontmoeten we elkaar in ons schoolgebouw in Eindhoven. Dit doen we in kleine groepen, met aandacht voor jouw leerproces. In ons online onderwijsaanbod zorgen we voor veel structuur, duidelijkheid en ondersteuning zodat jij op de juiste manier kennis kunt opdoen en toepassen.

Fontys ALO kent een éénjarig propedeuse. Het jaar bestaat uit 4 blokken van 10 weken. Elk blok wordt getoetst. We toetsen zowel tijdens als aan het einde van ieder blok zodat de studiebelasting voor jou als student eerlijk verdeeld wordt.

Het eerste jaar is als volgt verdeeld:

  • 5 uur zelfstudie
  • 7 uur praktijk - bewegingsvaardigheden
  • 16 uur praktijk - stage
  • 12 uur theorie in de vorm van leertaken (opdrachten en projecten live op Fontys Sporthogeschool én online)

In de leertaken zijn de theorie en de praktijk nauw met elkaar verbonden. Vanaf november loop je twee dagen in de week stage. In het eerste jaar is dat in het basisonderwijs. Hier werk je aan je leertaken. Daarnaast verbeter je jouw eigen vaardigheid binnen de beweegdomeinen atletiek, bewegen en muziek, stoeien, treffen en weerbaarheid, spel, turnen, klimmen en zwemmen.

Ook je tweede jaar staat in het teken van je leertaken, bewegingsvaardigheid en een uitgebreide stage van twee dagen per week. Naarmate je studie vordert, worden de leertaken steeds uitgebreider en complexer. Zo kun jij je verder ontwikkelen tot een professionele leraar Lichamelijke Opvoeding. Je stage in het tweede jaar loop je in het voortgezet onderwijs.

Tijdens je opleiding heb je altijd intensieve begeleiding vanuit school (met speciale aandacht voor studeren en topsport, en zorgstudenten). De docent begeleidt je tijdens de leertaak en de lessen bewegingsvaardigheid. Er staan bovendien studiecoaches voor je klaar als je behoefte hebt aan extra ondersteuning.

Fontys ALO geeft jou als student tijdens de opleiding in toenemende mate de vrijheid om een aantal keuzes te maken. In het eerste halfjaar kies je voor een onderwijscontext (primair onderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, middelbaar of hoger beroepsonderwijs). Door middel van deze onderwijscontext geef je zelf kleur aan de leertaken binnen het onderwijs van blok 1 en 2.

Een interne of externe minor in de tweede helft van het studiejaar geeft je diverse mogelijkheden om je keuzeruimte in te vullen en zo je opleiding te verbreden of te verdiepen.

Het vierde jaar geeft je veel keuzeruimte om je verder te profileren als toekomstig Leraar Lichamelijke Opvoeding. Verder voer je een praktijkonderzoek uit, als onderdeel van je afstuderen. Wanneer je je afstuderen voldoende afrondt, kun je daarna de praktijk in of kun je doorstuderen aan bijvoorbeeld de master Sport- en Bewegingsonderwijs.

In jouw latere werk lever jij ALO-afgestudeerde een bijdrage aan de zelfstandigheid, het zelfvertrouwen en de betrokkenheid van leerlingen en/of deelnemers.

  • Vind je het werken met kinderen en jongeren leuk?
  • Ben je sportief en bewegingsvaardig?
  • Ben je nieuwsgierig en breed geïnteresseerd in de ander en de wereld om je heen?
  • Wil je graag een breed inzetbare leraar worden?
  • Ben je ambitieus, flexibel en een echte teamspeler?

Dan is het combinatietraject Pabo-ALO in Eindhoven wellicht iets voor jou. Het is een uitdagende voltijdopleidingsroute met als basis ‘de leraar’ in de breedste zin van het woord. Waarbij het specialistische van beide opleidingen behouden blijft!

 

Studenten aan het woord

Studenten vertellen je graag over hun ervaring die ze hebben opgedaan binnen de opleiding. Ben je benieuwd waarom ze uiteindelijk gekozen hebben voor Sportkunde? Of wil je weten of de opleiding ook aansluit bij hun verwachtingen? Lees dan even het verhaal van Sophie en Jan Willem.