Toelatingseisen

 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Fontys ALO werkt nauw samen met verschillende mbo-opleidingen. Samen met onze mbo-partners bieden we het keuzedeel 'Doorstroom hbo'. Het positief afronden van dit keuzedeel bij een van onze partners leverde voorheen directe toegang tot de ALO op. Echter, in deze huidige tijd vinden we het van belang om met al onze aankomende studenten persoonlijk in contact te treden, zeker nu de fysieke open dagen en proefstudeerdagen niet of in  beperkte mate mogelijk zijn.

  Dat betekent dat je dus met de reguliere toelating op Fontys ALO mee doet als mbo student, ook al heb je gekozen voor het keuzedeel ‘doorstroom hbo'.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Aanvullende toelatingseisen

Startniveau bewegingsvaardigheid

Als toekomstig docent Lichamelijke Opvoeding dien je gedurende de opleiding zelf ook een bepaald niveau van bewegingsvaardigheid te bereiken. Om na je havo of vwo een positief advies te krijgen om toegelaten te worden tot het eerste jaar van de ALO, wordt er daarom samen met jou gekeken naar het startniveau van je bewegingsvaardigheid.

Overige onderdelen toelating

Naast een inschatting van je fysieke vaardigheden willen we ook graag weten waaruit je motivatie bestaat om de opleiding tot Leraar Lichamelijke Opvoeding te volgen. We vragen je daarom om een moodboard, sollicitatiebrief, een video of een andere creatieve vorm van persoonlijke presentatie te sturen naar ons.

Om echt een goed beeld te krijgen van wie jij bent, wat je wilt en in welke mate de opleiding past bij jouw ambities vragen we ook om de studiekeuze-check in te vullen.

Persoonlijk adviesgesprek

Na jouw eerste aanmelding worden bovenstaande onderdelen in een persoonlijk adviesgesprek met een docent met jou besproken. Wij voeren dit online gesprek dus met jou op basis van een ingevulde vragenlijst betreffende jouw inschatting op je beweegniveau op de praktijkvakken van onze opleiding, de studiekeuzecheck en een motivatieonderdeel.

Een bezoek aan onze proefstudeerdagen raden wij ten zeerste aan voorafgaand aan de toelating.

Online gesprek en medische keuring: verplichte onderdelen

Dit online gesprek én een medische keuring zijn verplichte onderdelen om te kunnen starten aan de opleiding. We adviseren je om de keuring te plannen nadat je de toelating hebt gedaan. Deze medische keuring moet voor 15 augustus 2021 worden ingeleverd bij de opleiding.