Sprint naar content
Placeholder for Fontys video
Bij Fontys ligt de nadruk op de rol van student naar docent."
Jasper Wouters, student

Lees hier het verhaal van student Jasper >>
 

Opbouw

In het eerste jaar leer je naar maatschappelijke vraagstukken te kijken vanuit de politiek-juridische, sociaal-economische, sociaal-culturele en vergelijkende invalshoeken. Je leert beroepsvaardigheden en je maakt kennis met het ontwerpen en geven van lessen in de schoolvakken maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap. Ook gaan we op meerdaagse excursie: het ‘rondje Nederland’. 

Het eerste jaar van de lerarenopleiding maatschappijleer is zo verdeeld:  

  • 804 uur Zelfstudie
  • 700 uur Theorie
  • 176 uur Praktijk

Wil je weten welke vakken je allemaal volgt tijdens de opleiding, bij welke bekwaamheden welke vakken horen, hoe deze vakken eruitzien en hoeveel studiepunten je hiervoor kan krijgen? Bekijk de studiegids.

Tijdens het tweede jaar worden je kennis en vaardigheden verdiept en verbreed. Dit geldt voor zowel de vakinhoudelijke, algemeen pedagogische als (vak)didactische vakken. Er wordt een hoger abstractieniveau van je gevraagd en in de vakinhoud is er meer aandacht voor het internationaal perspectief. Ook op de stage ga je oefenen met het ontwerpen van lessen en ga je meer lessen geven. We gaan op meerdaagse excursie naar o.a. Brussel.
Je kennis en vaardigheden worden nog verder verdiept en verbreed. Dit geldt voor zowel de vakinhoudelijke, algemeen pedagogische als (vak)didactische vakken. Er wordt een hoger abstractieniveau van je gevraagd. Aan het eind van het studiejaar volg je een verdiepingsmodule en is er de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan. Op de stage ga je steeds meer zelfstandig oefenen met het ontwerpen van lessen en het lesgeven.

In het derde jaar kies je een minor. Met een minor geef je smaak aan je opleiding! Het aanbod van minoren is groot. Het kan een minor zijn die je volgt met studenten van andere instituten, maar ook bijv. een minor die zich wat meer toespitst op jouw rol als leraar. Wat denk je van Omgaan met een diversiteit aan leerlingen en hun gedrag​, Filosofie en Ethiek of Burgerschap? Ook bestaat de optie om een minor in het buitenland te volgen.
In de afstudeerfase loop je stage in het beroepsonderwijs: je geeft maatschappijleer of maatschappijkunde op het vmbo, of burgerschap op het mbo. Naast je afstudeerstage werk je onder begeleiding aan twee afstudeerproducten: ‘vakdidactisch ontwerpen’ en ‘onderwijspedagogisch handelen’.