Sprint naar content

Leraar Natuurkunde

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Sittard

Kom kennismaken

 • Open dagen
 • Proefstuderen
 • En meer...

Ben jij geïnteresseerd in elektriciteit, magnetisme, licht en warmte? Ben jij een echte onderzoeker? Vind je het leuk om iedere dag voor de klas te staan om leerlingen meer te vertellen en te leren over het vak? Dan is de lerarenopleiding natuurkunde zeker iets voor jou.

Over de opleiding

In het dagelijks leven kom je overal om je heen natuurkundige toepassingen tegen. Denk maar aan technische snufjes als platte beeldschermen en digitale camera’s. Maar ook in de industrie en gezondheid kom je natuurkunde tegen. Het zit in het hele kleine en in het hele grote, zoals bijvoorbeeld het heelal. Tijdens de Lerarenopleiding natuurkunde leer jij om deze kennis over te brengen op leerlingen en hoe jij leerlingen voor het vak natuurkunde kunt motiveren. 

Waarom de lerarenopleiding natuurkunde?

 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Een goede sfeer met mensen met dezelfde passie 
 • Persoonlijke begeleiding vanaf dag 1 
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk

 

Wat ga je leren?

Tijdens de lerarenopleiding natuurkunde leer je naast je vak algemene pedagogische en didactische vaardigheden. Denk aan communicatieve vaardigheden, kennis overdragen en het omgaan met verschillende leerlingen. Ook leer je samenwerken en functioneren binnen een schoolorganisatie. De geleerde kennis breng je vervolgens in de praktijk tijdens je stages.

 • Goede mix tussen theorie en praktijk
 • (Bedrijfs-)opdrachten en projecten
 • Vaardigheden: je leert onder andere onderzoeken, verslagleggen en presenteren
 • Vakken: chemie, (micro)biologie, wiskunde, statistiek, natuurkunde en technologie
 
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de lerarenopleiding natuurkunde:

 • Het ene moment zit je in de collegezaal

 • Het volgende moment loop je stage
 • Je voert onderzoek uit
 • Je werkt ook graag met medestudenten aan een gezamenlijke opdracht

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
4,4 gemiddeld, 14 respondenten
3,8 gemiddeld, 164 respondenten
Aantal eerstejaars
 
0
13
Door naar het tweede jaar
 
0%
74%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 0%
22%
 
HBO-bachelor of hoger 0%
27%
Doorstuderen
 
0%
22%
Arbeidsmarkt
 
-
Geen gegevens beschikbaar
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid met na of nlt
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij met na of nlt
 • Natuur & Gezondheid met na of nlt
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
De docenten zijn de beste docenten die ik ooit heb gezien en iedereen is heel hecht."
Steven Wulms, student
 

Opbouw

Het eerste jaar bestaat uit 4 periodes. In een periode heb je altijd vakinhoudelijke, vakdidactische en onderwijskundige lessen en projecten. In de propedeusefase ga je op stage en kun je het geleerde toepassen in de praktijk. Eerst tijdens een snuffelstage op de basisschool en vanaf periode 3 tijdens je eerste grotere schoolstage op een middelbare school.

Naast de lessen op het instituut zijn er gedurende het eerste jaar ook enkele excursies. 

Tijdens de opleiding word je op verschillende manieren voorbereid om les te geven. Je leert lesvoorbereidingsformulieren maken, inhoudelijk word je bijgeschoold en we leren je allerlei vakdidactische toepassingen. 

In de propedeusefase krijg je een coach die je met alles kan helpen tijdens je studie. Per week ben je ongeveer 40 uur bezig met je studie. 

In het tweede jaar krijg je meer natuurkundig inhoudelijk vakken. Hier ga je nog dieper in op de basis die in het eerste jaar is gelegd. Je krijgt een vervolg op mechanica en elektriciteit, maar ook nieuwe vakken als relativiteitstheorie, atoom en kernfysica en sterrenkunde.

In het derde jaar ga je je nog verder in de natuurkunde verdiepen.  Je loopt steeds zelfstandiger stage en neemt deel aan een studiereis. Verder staan er deze fase verschillende excursies op de planning. Er is een tweedaagse excursie naar Duitsland en een vijfdaagse studiereis naar Birmingham (Engeland). 

In het vierde jaar richt je je op een afstudeerrichting: algemeen vormend (havo/vwo) of beroepsgericht (vmbo/mbo). Gedurende het vierde jaar werk je aan een afstudeeronderzoek en loop je de afrondende stage. In het vierde jaar zit ook een groot keuzedeel. Je kunt kennis opdoen in een ander vak dan het vak waarvoor je bevoegd wordt. Je kunt je specialiseren in het ontwerpen van onderwijs of je specialiseert je in leerproblemen die bij leerlingen kunnen voorkomen. Het gehele jaar staat in het teken van afstudeerrichting die jij gekozen hebt.
 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo/vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie (bve). Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie. 

 • Lerarenopleiding Natuurkunde
 • Leraar Science
 • Werken bij (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen

 

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Open Dag
4, 5 & 25 november 2023
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond. 

Onze open dagen zijn op:
4 november: Eindhoven, Utrecht en Venlo
5 november: Den Bosch, Sittard en Tilburg
25 november: Eindhoven*

*Extra open dag van een aantal opleidingen in verband met verhuizing naar nieuwbouw (Social Work, Logopedie, Podotherapie, Mens en Techniek, MBRT, Fysiotherapie, Verpleegkunde, Verpleegkunde - Technische stroom, Zorg en Technologie, Pedagogiek, Leraar Pedagogiek & Leraar Basisonderwijs.) 

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meer weten over de opleiding Leraar Natuurkunde Sittard

Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneak Preview

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Heb je geen recht op studiefinanciering en ben je ouder dan 30 jaar, dan kom je in aanmerking voor STAP-subsidie.

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.