Leraar Natuurkunde (voltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Locaties: Sittard

Ben jij geïnteresseerd in elektriciteit, magnetisme, licht en warmte? Ben jij een echte onderzoeker? Vind je het leuk om iedere dag voor de klas te staan om leerlingen meer te vertellen en te leren over het vak? Dan is de lerarenopleiding natuurkunde zeker iets voor jou.

Over de opleiding

In het dagelijks leven kom je overal om je heen natuurkundige toepassingen tegen. Denk maar aan technische snufjes als platte beeldschermen en digitale camera’s. Maar ook in de industrie en gezondheid kom je natuurkunde tegen. Het zit in het hele kleine en in het hele grote, zoals bijvoorbeeld het heelal. Tijdens de Lerarenopleiding natuurkunde leer jij om deze kennis over te brengen op leerlingen en hoe jij leerlingen voor het vak natuurkunde kunt motiveren. 

Waarom de lerarenopleiding natuurkunde?

 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Een goede sfeer met mensen met dezelfde passie 
 • Persoonlijke begeleiding vanaf dag 1 
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk

 

Wat ga je leren?

Tijdens de lerarenopleiding natuurkunde leer je naast je vak algemene pedagogische en didactische vaardigheden. Denk aan communicatieve vaardigheden, kennis overdragen en het omgaan met verschillende leerlingen. Ook leer je samenwerken en functioneren binnen een schoolorganisatie. De geleerde kennis breng je vervolgens in de praktijk tijdens je stages.

 • Goede mix tussen theorie en praktijk
 • (Bedrijfs-)opdrachten en projecten
 • Vaardigheden: je leert onder andere onderzoeken, verslagleggen en presenteren
 • Vakken: chemie, (micro)biologie, wiskunde, statistiek, natuurkunde en technologie
 
afspelen
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de lerarenopleiding natuurkunde:

 • Het ene moment zit je in de collegezaal

 • Het volgende moment loop je stage
 • Je voert onderzoek uit
 • Je werkt ook graag met medestudenten aan een gezamenlijke opdracht

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
4,3 gemiddeld, 38 respondenten
3,9 gemiddeld, 155 respondenten
Aantal eerstejaars
 
15
16
Lesuren per week
 
18-24
12-18
Door naar het tweede jaar
 
57%
52%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 24%
18%
 
HBO-bachelor of hoger 29%
21%
Doorstuderen
 
0%
38%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
0%
werkloos
0%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid met na of nlt
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij met na of nlt
 • Natuur & Gezondheid met na of nlt
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding. Check wel of jouw mbo-opleiding voldoende aansluit. Twijfel je, neem dan contact met ons op.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

De docenten zijn de beste docenten die ik ooit heb gezien en iedereen is heel hecht."

Steven Wulms, student

 

Opbouw

In het eerste jaar krijg je samen met studenten van de opleiding Science & Technology les. Het eerste jaar bestaat uit 4 periodes. In een periode heb je altijd vakinhoudelijke, vakdidactische en onderwijskundige lessen en projecten. In de propedeusefase ga je op stage en kun je het geleerde toepassen in de praktijk. Eerst tijdens een snuffelstage op de basisschool en vanaf periode 3 tijdens je eerste grotere schoolstage op een middelbare school.

Naast de lessen op het instituut zijn er gedurende het eerste jaar ook enkele excursies. 

Tijdens de opleiding word je op verschillende manieren voorbereid om les te geven. Je leert lesvoorbereidingsformulieren maken, inhoudelijk word je bijgeschoold en we leren je allerlei vakdidactische toepassingen. 

In de propedeusefase krijg je een coach die je met alles kan helpen tijdens je studie. Per week ben je ongeveer 40 uur bezig met je studie. 

In het tweede jaar krijg je meer natuurkundig inhoudelijk vakken. Hier ga je nog dieper in op de basis die in het eerste jaar is gelegd. Je krijgt een vervolg op mechanica en elektriciteit, maar ook nieuwe vakken als relativiteitstheorie, atoom en kernfysica en sterrenkunde.

In het derde jaar ga je je nog verder in de natuurkunde verdiepen.  Je loopt steeds zelfstandiger stage en neemt deel aan een studiereis. Verder staan er deze fase verschillende excursies op de planning. Er is een tweedaagse excursie naar Duitsland en een vijfdaagse studiereis naar Birmingham (Engeland). 

In het vierde jaar richt je je op een afstudeerrichting: algemeen vormend (havo/vwo) of beroepsgericht (vmbo/mbo). Gedurende het vierde jaar werk je aan een afstudeeronderzoek en loop je de afrondende stage. In het vierde jaar zit ook een groot keuzedeel. Je kunt kennis opdoen in een ander vak dan het vak waarvoor je bevoegd wordt. Je kunt je specialiseren in het ontwerpen van onderwijs of je specialiseert je in leerproblemen die bij leerlingen kunnen voorkomen. Het gehele jaar staat in het teken van afstudeerrichting die jij gekozen hebt.

 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo/vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie (bve). Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie. 

 • Lerarenopleiding Natuurkunde
 • Leraar Science
 • Werken bij (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen

 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Leraar Natuurkunde Sittard

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.

Sittard
21 mrt 2020
10:00 - 14:00 uur

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Sittard
28 jan 2020
15:00 - 17:00 uur

Een studie kan op papier of op een open dag interessant lijken, maar past de opleiding ook echt bij je? Je ontdekt het door een studie uit te proberen!

Tijdens de meeloopdag word je een dag of dagdeel gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan. Je maakt zo een gewone lesdag mee, waarin je colleges kunt bijwonen en met studenten en docenten kunt praten. Zij vertellen je hoe het is om bij ons te studeren en wat de studie inhoudt. 

Fontys Lerarenopleiding Sittard kent geen vaste meeloopdagen. Wil jij graag een dagje meelopen? Schrijf je dan in via het formulier en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard. De eerste incasso vindt plaats op 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet