Leraar Nederlands (voltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Locaties: Sittard

Ben jij geïnteresseerd in de Nederlandse taal? Word je blij van mooie boeken? Zijn d’tjes en t’tjes voor jou geen probleem? Verbaas jij je ook weleens over vreemde zinnen? En wil je dat jouw leerlingen straks ook enthousiast worden van taal? Dan is de lerarenopleiding Nederlands vast iets voor jou!

Over de opleiding

Je leert in de opleiding hoe je een goede docent Nederlands wordt. Daarvoor verdiep je je in theorie van het lesgeven en je vak. Je gaat hier al heel snel in de praktijk mee oefenen. Je leert hoe je een klas kunt begeleiden, hoe je moeilijke onderwerpen kunt uitleggen en wordt een expert in je vakgebied. Dat betekent dat je in de opleiding werkt aan je eigen taalvaardigheid, maar ook veel leert over taalkunde en letterkunde. 

Waarom de opleiding Leraar Nederlands?

 • Veel aandacht voor jou
 • Leuke en leerzame stages vanaf de eerste periode
 • Goede en betrokken docenten 
 • Uitstekend bereikbaar

 

Wat ga je leren?

Je leert veel over de Nederlandse taal en leert hoe je heel goed kunt lesgeven. Je werkt aan je communicatieve vaardigheden, leert hoe je kennis kunt overdragen en je leert omgaan met leerlingen en klassen. De kennis en vaardigheden die je daarvoor nodig hebt, komen op de opleiding allemaal voorbij.

 • Theorie kun je meteen toepassen in praktijk.
 • Je werkt veel aan je eigen taalvaardigheid.
 • Je leert over alle onderdelen van het vak: taalvaardigheid, literatuur en taalkunde.
 • Je leert veel in de praktijk.
 
afspelen
 

Hoe ziet je week eruit?

Je opleiding is net als het onderwijs elke dag anders. Je volgt hoorcolleges, werkt aan opdrachten, je overlegt met medestudenten, geeft stagelessen, gaat regelmatig op excursies, presenteert, houdt je ontwikkeling bij en wisselt creatieve ideeën uit met je docenten. 

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk
Tevredenheid
 
4,2 gemiddeld, 70 respondenten
3,8 gemiddeld, 427 respondenten
Aantal eerstejaars
 
40
28
Lesuren per week
 
6-12
12-18
Door naar het tweede jaar
 
59%
60%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 44%
27%
 
HBO-bachelor of hoger 56%
39%
Doorstuderen
 
34%
27%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
98%
werkloos
2%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding. Check wel of jouw mbo-opleiding voldoende aansluit. Twijfel je, neem dan contact met ons op.

Doorstroom vwo
Voor vwo’ers bestaat de mogelijkheid om de bacheloropleiding te versnellen. Je doet de bachelor wiskunde in 3 jaar en aansluitend in 2 jaar de master. Je hebt dan in 5 jaar een tweedegraads- én eerstegraadslesbevoegdheid

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Dat de school relatief klein is en de docenten je niet als een nummertje zien, spreekt me nog altijd erg aan."

Lotte Peltzer, student

 

Opbouw

In het eerste jaar werk je aan de basis. Je leert verhalen analyseren, brengt je spelling op peil en maakt kennis met taalkunde. Bij vakdidactiek leer je hoe je een les Nederlands opbouwt en bij onderwijskunde leer je een klas aansturen. Vanaf oktober ga je bij groep 8 oefenen met lesgeven en na de kersvakantie ga je stagelopen in het voortgezet onderwijs. 

In het tweede jaar verdiep je je in de vakinhoud, vakdidactiek en onderwijskunde en loop je stage. Vanaf eind november mag je tien weken lang, drie dagen per week op een stageschool aan de slag. De overige dagen volg je ondersteunende vakken.

Buiten de stageweken werk je op de opleiding onder andere aan je eigen spreek-, luister- en leesvaardigheden. Je leert over taalkundige onderdelen als fonetiek en semantiek. Op het gebied van letterkunde krijg je de vakken moderne en historische letterkunde. Je leert deze onderwerpen ook over te brengen op leerlingen in het voortgezet onderwijs en in het mbo.

In het derde jaar heb je weer drie periodes les en loop je ook een periode stage in het voortgezet onderwijs of mbo. Je kunt steeds meer een stukje zelfstandig lesgeven. Natuurlijk verbreed en verdiep je ook je kennis op het gebied van vakinhoud, vakdidactiek en onderwijskunde. Samen met een andere studenten werk je aan een onderzoek over een vakdidactisch onderwerp.

Ook krijg je het vak NT2, waarbij je leert lesgeven aan anderstaligen. Je gaat met de hele klas een week lang op NT2-snuffelstage in Rotterdam.

In het vierde jaar kies je een afstudeerrichting. Je kunt je specialiseren in het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) of in het algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo/vwo). Je loopt het hele jaar stage in het type onderwijs waar je voor gekozen hebt. Gedurende die stage ontwikkel je je tot een leraar die zelfstandig les kan geven en klaar is voor z’n eerste baan. Daarnaast kies je een keuzeprofiel, bijvoorbeeld Educational Needs, Vakverbreding (je volgt dan vakken bij een lerarenopleiding van een ander vak) of Ontwerpen van onderwijs. Ook werk je aan je een afstudeeronderzoek, waarbij je begeleid wordt door een docent die veel verstand heeft van het onderwerp dat je gekozen hebt
 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding Nederlands kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo/vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie (bve). Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie.

 • Leraar Nederlands in het voortgezet onderwijs
 • Leraar Nederlands in het mbo
 • Leraar Nederlands in de bve (volwasseneneducatie)
 • Werken bij (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen

 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Leraar Nederlands Sittard

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.

Sittard
19 jan 2020
10:00 - 15:00 uur
Selecteer
Sittard
21 mrt 2020
10:00 - 14:00 uur

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Sittard
26 nov 2019
15:00 - 17:00 uur
Selecteer
Sittard
28 jan 2020
15:00 - 17:00 uur
Selecteer

Een studie kan op papier of op een open dag interessant lijken, maar past de opleiding ook echt bij je? Je ontdekt het door een studie uit te proberen!

Tijdens de meeloopdag word je een dag of dagdeel gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan. Je maakt zo een gewone lesdag mee, waarin je colleges kunt bijwonen en met studenten en docenten kunt praten. Zij vertellen je hoe het is om bij ons te studeren en wat de studie inhoudt. 

Fontys Lerarenopleiding Sittard kent geen vaste meeloopdagen. Wil jij graag een dagje meelopen? Schrijf je dan in via het formulier en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Aanmelden

Aanmelden doe je bij studielink.
Voor deze opleiding gebruik je:

Instituut Fontys Hogescholen
Locatie Sittard
Opleiding B Opleiding tot leraar vo 2e graad in Nederlands

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard. De eerste incasso vindt plaats op 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet