Sprint naar content
Placeholder for Fontys video
Studenten vertellen
"Als je een goede connectie hebt met leerlingen, dan kun je alles met ze bereiken"
Lees het verhaal van student Laura Roubos (Tilburg) >>

"Ik voel me hier fijn"
Lees het verhaal van student Lotte Peltzer (Sittard) >>
 

Opbouw

Je kunt de voltijd/deeltijd opleiding Leraar Nederlands volgen in Tilburg of Sittard. Informatie over de opzet en inhoud van deze opleiding vind je hieronder per locatie en studiejaar.

Sittard

  • Voor vwo'ers mogelijkheid in 5 jaar bachelor en master te behalen
  • NT2-snuffelstage in Rotterdam
  • In je afstudeerjaar kies je een profiel zoals: Educational Needs, Vakverbreding of Ontwerpen van onderwijs
  • Kleinschalige opleiding op loopafstand van het station

Kijk of de opleiding bij je past; scroll door de agenda van een student, volg proefcolleges en maak opleidingsspecifieke opdrachten.

In het eerste jaar werk je aan de basis. Je leert verhalen analyseren, brengt je spelling op peil en maakt kennis met taalkunde. Bij vakdidactiek leer je hoe je een les Nederlands opbouwt en bij onderwijskunde leer je een klas aansturen. Vanaf oktober ga je bij groep 8 oefenen met lesgeven en na de kersvakantie ga je stagelopen in het voortgezet onderwijs.   

In het tweede jaar verdiep je je in de vakinhoud, vakdidactiek en onderwijskunde en loop je stage. Vanaf eind november mag je tien weken lang, drie dagen per week op een stageschool aan de slag. De overige dagen volg je ondersteunende vakken. 

Buiten de stageweken werk je op de opleiding onder andere aan je eigen spreek-, luister- en leesvaardigheden. Je leert over taalkundige onderdelen als fonetiek en semantiek. Op het gebied van letterkunde krijg je de vakken moderne en historische letterkunde. Je leert deze onderwerpen ook over te brengen op leerlingen in het voortgezet onderwijs en in het mbo. 

In het derde jaar heb je weer drie periodes les en loop je ook een periode stage in het voortgezet onderwijs of mbo. Je kunt steeds meer een stukje zelfstandig lesgeven. Natuurlijk verbreed en verdiep je ook je kennis op het gebied van vakinhoud, vakdidactiek en onderwijskunde. Samen met een andere studenten werk je aan een onderzoek over een vakdidactisch onderwerp. 

Ook krijg je het vak NT2, waarbij je leert lesgeven aan anderstaligen. Je gaat met de hele klas een week lang op NT2-snuffelstage in Rotterdam. 

In het vierde jaar kies je een afstudeerrichting. Je kunt je specialiseren in het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) of in het algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo/vwo). Maar na de opleiding ben je bevoegd voor het gehele tweedegraads werkveld. Je loopt het hele jaar stage in het type onderwijs waar je voor gekozen hebt. Gedurende die stage ontwikkel je je tot een leraar die zelfstandig les kan geven en klaar is voor z’n eerste baan. Daarnaast kies je een keuzeprofiel, bijvoorbeeld Educational Needs, Vakverbreding (je volgt dan vakken bij een lerarenopleiding van een ander vak) of Ontwerpen van onderwijs. Ook werk je aan je een afstudeeronderzoek, waarbij je begeleid wordt door een docent die veel verstand heeft van het onderwerp dat je gekozen hebt.

Tilburg

  • Deskundige docenten die betrokken zijn bij jouw ontwikkeling
  • Brede benadering van het schoolvak Nederlands
  • Culturele activiteiten
  • Professionalisering door het ontwikkelen van jouw onderzoekende houding
  • Specialisatie NT2-onderwijs mogelijk
  • Keuze uit gevarieerd aanbod van minoren

Kijk of de opleiding bij je past; scroll door de agenda van een student, volg proefcolleges en maak opleidingsspecifieke opdrachten.

Maandag 08:30-17:30 uur 

Dinsdag 08:30-13:00 uur* 

Woensdag 08:30-13:00 uur* 

Donderdag 08:30-13:00 uur* 

Vrijdag 08:30-17:30 uur 

* Houd er rekening mee dat je sommige perioden op deze dagen mogelijk ook in de middag college(s) moet volgen. Wanneer je stageloopt, ben je de gehele dag aanwezig. 

Contactdagen en –tijden onder voorbehoud van wijzigingen. 

Het eerste jaar van de lerarenopleiding Nederlands omvat theorie, praktijk en zelfstudie:

  • 804 uur zelfstudie
  • 700 uur theorie
  • 176 uur praktijk    

In de propedeutische fase maak je kennis met de opleiding en leer je de basis van het schoolvak Nederlands. Je verbetert je mondelinge en schriftelijke vaardigheden. In de oriënterende stage doe je je eerste ervaringen als docent op.

In het vervolg van jouw studie komt de nadruk steeds meer te liggen op een kritische beroepshouding. Je vormt een visie op het schoolvak Nederlands en ontwikkelt je tot een cultuur(over)drager. Ook in de postprodeuse-fase ben je actief in de beroepspraktijk.

Het vierde jaar staat in het teken van je afstudeerproces. Je hebt nu voldoende ervaring opgedaan om een relevant onderwerp te kiezen dat je nader wilt onderzoeken. Zowel op je werkplek als in de professionele leergemeenschap van medestudenten en begeleiders werk je aan je praktijkonderzoek.

Wil je weten welke vakken je allemaal volgt tijdens de opleiding, bij welke bekwaamheden welke vakken horen, hoe deze vakken eruitzien en hoeveel studiepunten je hiervoor kan krijgen?