Inhoud opleiding

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je naast pedagogiek over psychologie en opvoedingsondersteuning. Samen met studenten, coaches (docenten) en werkveld houd jij je bezig met diverse pedagogische en educatieve vraagstukken bijv. opvoeden in een diverse samenleving of de digitale leefomgeving. Je hebt zelf de verantwoordelijkheid over jouw leerproces waarbij onze coaches je helpen.

Je gaat je specialiseren als docent pedagogiek en leert lesstof goed over te brengen op anderen. Leren in de praktijk is vanaf het begin van je opleiding een belangrijk onderdeel. Dit kan in de vorm van stages, opdrachten, projecten etc. voornamelijk op een mbo (ROC).

  Sfeerafbeelding Fontys
  • Opbouw

   Het eerste jaar

   Het eerste jaar is opgedeeld in twee semesters. Je werkt met medestudenten, professionals uit het werkveld en coaches (docenten) aan complexe pedagogische vraagstukken. Onze coaches begeleiden jou tijdens het proces en zijn inhoudelijke experts waar je al je vragen aan kunt stellen.

    Hoeveel uren per week ben je met je studie bezig?

    • 32 uur samen leren
    • 4 uur zelfstudie
    • 4 uur uitleg/instructie

    Postpropedeuse

    Ook de postpropedeuse is ingedeeld in semesters waarin je naast individueel werkplekleren veel aan de slag gaat met pedagogische vraagstukken samen met medestudenten, coaches en werkveld.

    Sfeerafbeelding Fontys
   • Struikelvakken
    In de praktijk kun je tegen moeilijke situaties aanlopen, dit kan wel eens confronterend zijn. Maar door deze situaties met je coach (docent) te bespreken, leer je jezelf nog beter kennen en leer je hoe te handelen in bepaalde situaties. Deze zelfkennis is noodzakelijk om een goede docent pedagogiek te worden.
    Sfeerafbeelding Fontys
   • Specialisaties
    Kies je voor de bachelor lerarenopleiding, dan specialiseer je je tot Leraar Pedagogiek. Hierbij is een mbo (ROC)-stage verplicht.
    Sfeerafbeelding Fontys
   • Leren in de praktijk

    Leren in de praktijk vormt een belangrijk onderdeel van onze voltijdopleiding. Je bent actief in het beroepenveld (mbo) en krijgt zo de gelegenheid je te oriënteren op de praktijk (kinderen en jongeren van 0 - 24 jaar). Iedere week van je opleiding zal jij bezig zijn met leren in praktijk.

    Leren in de praktijk kan doordat je voor langere tijd, meerdere dagen aan het leren bent in een praktijksituatie (stage lopen in het mbo). Maar ook doordat jij in opdracht van het werkveld een project uitvoert of doordat je meeloopt met 3e of 4e jaars studenten etc. Omdat je als student jouw eigen leerdoelen bepaalt, is het leren in de praktijk afhankelijk van wat jij wil leren en kan het per student verschillen.

    Leren in de praktijk doe je niet alleen in Nederland. Je hebt de mogelijkheid om voor kortere of langere tijd naar het buitenland te gaan.


    Sfeerafbeelding Fontys
   • Studiebegeleiding

    Studeren is, zeker in het begin, best spannend en een grote stap na je middelbare school of mbo-opleiding waar alles vertrouwd is. Onze studiebegeleiders ondersteunen je daarom bij problemen, vragen, keuzes of andere zaken die je tegenkomt. Voor begeleiding kun je o.a. terecht bij:

    • Coaches (docenten)
    • Studieadviseur
    • Studentenloopbaancentrum

     Coaches (docenten)

     Twijfel je hoe je een opdracht zult aanpakken? Of hoe je je leercontract kunt opstellen? Aan het begin van je studie krijg je een coach toegewezen. Dit is je eerste aanspreekpunt en jouw persoonlijke begeleider tijdens je studie. Je eigen ontwikkeling staat centraal. Je coach en medestudenten helpen je om zicht te krijgen op jouw ontwikkeling. We bekijken samen hoe je het beste kunt werken aan de groei van je ontwikkeling. Alle coaches zijn expert op hun eigen gebied en je kunt altijd bij ze terecht voor vragen. Ongeveer 90% van onze coaches heeft een mastergraad.

     Studieadviseur

     Naast de studieloopbaanbegeleiders zijn er ook studieadviseurs binnen onze opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je twijfelt over je studiekeuze of als je door persoonlijke omstandigheden studievertraging oploopt.
     Vragen over bijvoorbeeld stoppen met je opleiding of eventueel switchen van opleiding kun je ook met de studieadviseur bespreken.

     Studentenloopbaancentrum

     Jouw studieloopbaanbegeleider zal je zo goed mogelijk proberen te begeleiden tijdens je studie. Als er meer specialistische hulp nodig is, dan kan hij of zij je doorsturen naar een studentendecaan, studentenpsycholoog of studie- en beroepskeuzebegeleider. Meer info vind je bij het studentenloopbaancentrum.

     Sfeerafbeelding Fontys
    • Studie in cijfers
     Een studie kiezen die echt bij jou past kan lastig zijn. Het is dan ook goed om te weten hoe studenten hun opleiding beoordelen en hoe er landelijk over gedacht wordt.

     Bij Fontys vinden we eerlijke voorlichting heel belangrijk, want we zien graag dat je op de juiste plek terechtkomt. Daarom vind je hieronder een handig overzicht, waarin je snel ziet hoe de opleiding scoort ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Zie de toelichting voor meer informatie.

     Extra toelichting

     Voor afgestudeerden van aanverwante opleidingen is het mogelijk een onderwijsbevoegdheid in 1 jaar te behalen. Nieuwsgierig? Klik hier voor informatie.

     Sfeerafbeelding Fontys

    • Typerend voor deze opleiding

     Er zijn in Nederland verschillende scholen die je opleiden tot pedagoog. Waarom zou je kiezen voor Fontys?

     Wij geloven dat een samenleving die zo snel verandert, vraagt om pedagogen met een visie, een echte ‘pedagoog van de wereld’. Een pedagoog die voorbereid is op alle opvoedings- & ontwikkelingsuitdagingen die de toekomst met zich meebrengt.

     Wij geloven dan ook dat iedere student zijn eigen leerproces bepaalt en hiervoor verantwoordelijk is. Dit betekent dat het leren bij ons anders gaat dan dat je              gewend bent.

     Als student zit je niet vaak in een les te luisteren naar een docent. Je werkt juist veel aan praktijkopdrachten/projecten uit het werkveld, samen met je medestudenten en wordt begeleid door coaches (docenten). Als student heb je zelf de verantwoordelijkheid over jouw leerproces waarbij onze coaches klaarstaan om je te helpen. Aan het begin van de opleiding maak je afspraken met je coach wat je wilt leren en hierdoor doorloopt iedere student een andere leerroute. Docenten en studenten staan dicht bij elkaar waardoor de sfeer prettig, open en toegankelijk is. 

     Sfeerafbeelding Fontys