Leraar Wiskunde

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Sittard
Ben jij geïnteresseerd in rekenen en wiskunde? Vind je het een uitdaging om het vak begrijpelijk en leuk aan leerlingen over te brengen? Krijg je graag les in kleine klassen en ga je voor een baan met aantrekkelijk startsalaris? Dan is de lerarenopleiding wiskunde zeker iets voor jou.

Over de opleiding

Even snel uitrekenen wat die broek in de uitverkoop kost, een sudoku oplossen of de vertrektijden op het station opzoeken. In het dagelijks leven heeft iedereen met wiskunde te maken en het is een vak waar veel leerlingen voor kiezen. Tijdens de opleiding gaan we uitvoerig in op de verschillende aspecten van het vak en het lesgeven hierin. 

Waarom de lerarenopleiding Wiskunde bij FLOS?

 • De opleiding is kleinschalig waardoor je je snel thuis voelt
 • Veel persoonlijke aandacht en hoge kwaliteit
 • Al jarenlang de beste lerarenopleiding van Nederland

 

Wat ga je leren?

Om een goede leraar te worden dien je te beschikken over een breed scala aan kennis en vaardigheden. Wij doen er alles aan om jou deze middelen te leren! Naast vakinhoudelijke kennis oriënteer je je op het beroep van leraar. De geleerde kennis en vaardigheden breng je in de praktijk tijdens stageopdrachten. 

Zowel onderwijskunde en pedagogiek als beheersing van het vak wiskunde zijn belangrijk voor een leraar. We besteden in de opleiding hieraan ongeveer evenveel tijd. Alles komt samen wanneer we ons focussen op het onderwerp vakdidactiek. 

 • Lessen ontwerpen en projecten
 • Onderzoeken, verslagleggen en presenteren
 • Leerlijnen in de wiskunde: analyse, meetkunde, algebra, statistiek, en probleemoplossen
 
afspelen
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de lerarenopleiding wiskunde:  

 • Het ene moment zit je in de collegezaal 
 • Het volgende moment loop je stage  
 • Je leert de wereld te bekijken door een wiskundige bril 
 • Je werkt ook graag met medestudenten aan een gezamenlijke opdracht 
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
4,1 gemiddeld, 50 respondenten
3,9 gemiddeld, 417 respondenten
Aantal eerstejaars
 
29
49
Lesuren per week
 
18-24
12-18
Door naar het tweede jaar
 
50%
54%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 36%
22%
 
HBO-bachelor of hoger 36%
28%
Doorstuderen
 
43%
29%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
100%
werkloos
3%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met wiB
 • Economie & Maatschappij met wiB
 • Natuur & Gezondheid met wiB
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

  UPDATE april 2020

  Laatste jaar mbo?
  Wij kunnen ons voorstellen dat je nu in het laatste jaar van je mbo-opleiding een kleine studievertraging oploopt. Je hebt dan nog geen diploma aan het einde van dit schooljaar. Meld je dan toch aan bij Fontys, je bent van harte welkom! Je kan starten met jouw hbo-opleiding en hebt nog tot eind 2020 de tijd om je mbo diploma te halen.

Diploma zonder wiskunde B 
Zit je in mbo leerjaar 4 of heb je een mbo-diploma? Zit je in havo 4 of 5 of heb je een havo- of vwo-diploma zonder wiskunde B? Dan kun je je aanmelden voor onze bijspijkercursus! Na deze bijspijkercursus leg je als havoër of vwo’er met een missend vak in het pakket een toelatingstoets af. Bij het behalen ben je wel toelaatbaar voor de opleiding. Lees hier meer over de bijspijkercursus.

Doorstroom vwo
Voor vwo’ers bestaat de mogelijkheid om de bacheloropleiding te versnellen. Je doet de bachelor wiskunde in 3 jaar en aansluitend in 2 jaar de master. Je hebt dan in 5 jaar een tweedegraads- én eerstegraadslesbevoegdheid

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Naast de kleinschaligheid en goede sfeer van FLOS, vind ik ook de vrijheid die studenten krijgen erg prettig."

Mark Bex, student

 

Opbouw

Bij de opleiding Leraar Wiskunde leer je de link leggen tussen het vak wiskunde en de manier om de lesstof over te brengen op scholieren. In het eerste jaar al bedenk je zelfstandig stageopdrachten en ontwerp je eigen lessen. Wat je geleerd hebt, kun je meteen op je leerlingen overbrengen. Je gaat eerst snuffelstage lopen op een basisschool en wordt in deze periode zeer persoonlijk begeleid. In periode drie van het eerste jaar ben je helemaal klaargestoomd om je eerste grotere schoolstage te lopen.  

In de hoofdfase vergroot je je kennis van het vak. De onderwerpen en vraagstukken worden ingewikkelder. Je krijgt onderdelen als landmeetkunde, statistiek, lineaire algebra, discrete wiskunde en vectormeetkunde. Daarnaast volg je colleges over didactiek en klassenmanagement evenals differentiëren en samenwerkend leren in de klas en loop je stage om ervaring op te doen als leraar.  

Doordat modulen in de hoofdfase afwisselend worden aangeboden, maak je ook kennis met studenten uit andere leerjaren. Zo leer je dus ook van ouderejaarsstudenten. 

In de afstudeerfase kies je een afstudeerrichting, waarmee je jezelf specialiseert voor het algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo/vwo) of voor het beroepsonderwijs (vmbo/mbo). Je krijgt specifieke vakonderdelen, werkt aan je afstudeeronderzoek en loopt de afrondende stage. Dit gehele jaar staat in het teken van het werkveld waarin je wilt gaat werken. 
 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding wiskunde kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo/vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie (bve). Je kunt er ook voor kiezen om je na de bacheloropleiding verder te verdiepen in het havo-/vwo-segment. Dat kan bij ons met de masterlerarenopleiding wiskunde.

Veel scholen staan te springen om goede wiskundedocenten. De kans dat je direct een baan vindt met prima startsalaris is dan ook groot.  Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie.  

 • Leraar wiskunde
 • Werken bij (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen

 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Leraar Wiskunde Sittard

Wil je meer weten over de opleiding? Meld je dan aan voor een online opleidingspresentatie in de week van 16 tot 20 november. Tijdens de presentatie hoor je veel ins en outs over de opleiding, je krijgt gelegenheid om je vragen te stellen en je kunt meeluisteren naar de antwoorden op vragen die anderen stellen. We ontmoeten je graag online!

Sittard
16 nov 2020
16:00 - 17:00 uur
Selecteer

Twee keer per jaar kun je ons proefstudeerprogramma op onze locatie in Sittard volgen: een onderwijsmodule waarbij je kennismaakt met lesgeven. Je leert onder meer hoe leerlingen leren,  maar ook wat de taken zijn van een leraar en hoe je orde kunt houden in een klas. Het succesvol afronden van de module proefstuderen levert je alvast twee studiepunten vrijstelling op wanneer je bij ons in Sittard komt studeren!

Aanvulling: vanwege de coronarichtlijnen komen alle Proefstudeermomenten bij de opleidingen óp locatie tot 1 juni 2020 te vervallen.

Een studie kan op papier of op een open dag interessant lijken, maar past de opleiding ook echt bij je? Je ontdekt het door een studie uit te proberen!

Tijdens de meeloopdag word je een dag of dagdeel gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan. Je maakt zo een gewone lesdag mee, waarin je colleges kunt bijwonen en met studenten en docenten kunt praten. Zij vertellen je hoe het is om bij ons te studeren en wat de studie inhoudt. 

Fontys Lerarenopleiding Sittard kent geen vaste meeloopdagen. Wil jij graag een dagje meelopen? Schrijf je dan in via het formulier en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Maak kennis met een studieweek. Scroll door de agenda en krijg een sneakpreview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneakpreview
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

 
Leuk dat je verder kennis wilt maken met deze opleiding! Je vindt hier diverse filmpjes, studenten vertellen over hun ervaringen én je kunt je aanmelden voor events. Kijk vooral lekker rond. We staan te popelen om jouw vragen te beantwoorden en je te helpen bij twijfels of andere zaken. Zien of spreken we elkaar?

Bekijk hieronder meteen de video met inhoudelijke info over de lerarenopleidingen.
 

Voorlichting 'Wat doet de leraar?'

Docente Cindy Stienen en studenten Daan en Ingrid gaven eerder een online voorlichting over het leraarsvak en over de opzet van de lerarenopleidingen.

 
 

Events

Wil je meer weten over de opleiding? Meld je dan aan voor een online opleidingspresentatie in de week van 16 tot 20 november. Tijdens de presentatie hoor je veel ins en outs over de opleiding, je krijgt gelegenheid om je vragen te stellen en je kunt meeluisteren naar de antwoorden op vragen die anderen stellen. We ontmoeten je graag online!

Sittard
16 nov 2020
16:00 - 17:00 uur
Selecteer

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Vanwege de coronarichtlijnen zijn de Proefstudeermomenten op dit moment online. Controleer bij het aanmelden dus goed of jouw proefstudeermoment online plaatsvindt, of bij de opleidingen op locatie.

Tijdens een dagje meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een gewone lesdag mee en kun je met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Vanwege de Coronamaatregelen en RIVM-richtlijnen kunnen we op dit moment nog geen data bekendmaken voor meeloopmomenten op de Fontys locaties. Natuurlijk zijn we volop bezig om alternatieven hiervoor te ontwikkelen.

Maak kennis met een studieweek. Scroll door de agenda en krijg een sneakpreview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneakpreview

Sneak preview

Krijg een beeld van de opleiding via online colleges en opdrachten

Maak kennis met een studieweek. Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding Leraar Wiskunde bij je past.

Sfeerafbeelding Fontys

Onze studenten vertellen...

Naast de kleinschaligheid en goede sfeer van FLOS, vind ik ook de vrijheid die studenten krijgen erg prettig.

student Mark, lees zijn verhaal >>

 

 

Wil je meer verhalen lezen van studenten die studeren aan een van de lerarenopleidingen in Sittard? Maureen, Jozir, mark, Anne, Julia, Maud, Lotte en Steven delen hun ervaringen én hebben ieder een tip voor je.


Een kijkje in het leven van een student...

Hoe start een student bij ons de dag op? Bekijk het in dit filmpje.


Hoeveel uur les krijg ik nou in een week?

Wanneer krijg ik mijn rooster? En hoeveel uur moet ik stage lopen? Voor alle praktische vragen over je studie kun je ons heel makkelijk een berichtje sturen op Whatsapp. Doordeweeks zijn we bereikbaar van 09:00 - 12:00 uur. In de vakanties kun je ons het best een e-mailtje sturen: stip-sittard@fontys.nl. Of neem een kijkje bij onze Q&A!

Sfeerafbeelding Fontys

Whatsapp of mail ons!

Wij vinden het leuk om met jou in contact te zijn. Stuur ons gewoon een appje, wij maken graag tijd om met je te 'kletsen'.

Contact met Femke

Stuur Femke een e-mail

Whatsappen kan ook

stuur ons een berichtje