Leraar Wiskunde (voltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Locaties: Sittard

Ben jij geïnteresseerd in rekenen en wiskunde? Vind je het een uitdaging om het vak begrijpelijk en leuk aan leerlingen over te brengen? Krijg je graag les in kleine klassen en ga je voor een baan met aantrekkelijk startsalaris? Dan is de lerarenopleiding wiskunde zeker iets voor jou.

Over de opleiding

Even snel uitrekenen wat die broek in de uitverkoop kost, een sudoku oplossen of de vertrektijden op het station opzoeken. In het dagelijks leven heeft iedereen met wiskunde te maken en het is een vak waar veel leerlingen voor kiezen. Tijdens de opleiding gaan we uitvoerig in op de verschillende aspecten van het vak en het lesgeven hierin. 

Waarom de lerarenopleiding Wiskunde

 • De opleiding is kleinschalig waardoor je je snel thuis voelt
 • Veel persoonlijke aandacht en hoge kwaliteit
 • Al jarenlang de beste lerarenopleiding van Nederland

 

Wat ga je leren?

Niet iedereen is geschikt om een goede leraar te worden. Naast vakinhoudelijke kennis oriënteer je je op het beroep van leraar. De geleerde kennis en vaardigheden breng je in de praktijk tijdens stageopdrachten. 

Zowel onderwijskunde en pedagogiek als beheersing van het vak wiskunde zijn belangrijk voor een leraar. We besteden in de opleiding hieraan ongeveer evenveel tijd. Alles komt samen wanneer we ons focussen op het onderwerp vakdidactiek. 

 • Lessen ontwerpen en projecten
 • Onderzoeken, verslagleggen en presenteren
 • Leerlijnen in de wiskunde: analyse, meetkunde, algebra, statistiek, en probleemoplossen
 
afspelen
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de lerarenopleiding wiskunde:  

 • Het ene moment zit je in de collegezaal 
 • Het volgende moment loop je stage  
 • Je leert de wereld te bekijken door een wiskundige bril 
 • Je werkt ook graag met medestudenten aan een gezamenlijke opdracht 
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
4,1 gemiddeld, 50 respondenten
3,9 gemiddeld, 417 respondenten
Aantal eerstejaars
 
29
49
Lesuren per week
 
18-24
12-18
Door naar het tweede jaar
 
50%
54%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 36%
22%
 
HBO-bachelor of hoger 36%
28%
Doorstuderen
 
43%
29%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
100%
werkloos
3%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met wiB
 • Economie & Maatschappij met wiB
 • Natuur & Gezondheid met wiB
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Diploma zonder wiskunde B 
Zit je in mbo leerjaar 4 of heb je een mbo-diploma? Of zit je in havo 4 of 5 of heb je een havo-diploma zonder wiskunde B? Dan kun je je aanmelden voor onze bijspijkercursus

Doorstroom vwo
Voor vwo’ers bestaat de mogelijkheid om de bacheloropleiding te versnellen. Je doet de bachelor wiskunde in 3 jaar en aansluitend in 2 jaar de master. Je hebt dan in 5 jaar een tweedegraads- én eerstegraadslesbevoegdheid

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Naast de kleinschaligheid en goede sfeer van FLOS, vind ik ook de vrijheid die studenten krijgen erg prettig."

Mark Bex, student

 

Opbouw

Bij de opleiding Leraar Wiskunde leer je de link leggen tussen het vak wiskunde en de manier om de lesstof over te brengen op scholieren. In het eerste jaar al bedenk je zelfstandig stageopdrachten en ontwerp je eigen lessen. Wat je geleerd hebt, kun je meteen op je leerlingen overbrengen. Je gaat eerst snuffelstage lopen op een basisschool en wordt in deze periode zeer persoonlijk begeleid. In periode drie van het eerste jaar ben je helemaal klaargestoomd om je eerste grotere schoolstage te lopen.  

In de hoofdfase vergroot je je kennis van het vak. De onderwerpen en vraagstukken worden ingewikkelder. Je krijgt onderdelen als landmeetkunde, statistiek, lineaire algebra, discrete wiskunde en vectormeetkunde. Daarnaast volg je colleges over didactiek en klassenmanagement evenals differentiëren en samenwerkend leren in de klas en loop je stage om ervaring op te doen als leraar.  

Doordat modulen in de hoofdfase afwisselend worden aangeboden, maak je ook kennis met studenten uit andere leerjaren. Zo leer je dus ook van ouderejaarsstudenten. 

In de afstudeerfase kies je een afstudeerrichting, waarmee je jezelf specialiseert voor het algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo/vwo) of voor het beroepsonderwijs (vmbo/mbo). Je krijgt specifieke vakonderdelen, werkt aan je afstudeeronderzoek en loopt de afrondende stage. Dit gehele jaar staat in het teken van het werkveld waarin je wilt gaat werken. 

 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding wiskunde kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo/vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie (bve). Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie.  

Veel scholen staan te springen om goede wiskundedocenten. De kans dat je direct een baan vindt met prima startsalaris is dan ook groot.  

 • Leraar wiskunde
 • Werken bij (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen

 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Leraar Wiskunde Sittard

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.

Vanaf donderdag 30 januari kun je je aanmelden voor de open dag op zaterdag 21 maart.

Sittard
21 mrt 2020
10:00 - 14:00 uur

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Sittard
28 jan 2020
15:00 - 17:00 uur

Een studie kan op papier of op een open dag interessant lijken, maar past de opleiding ook echt bij je? Je ontdekt het door een studie uit te proberen!

Tijdens de meeloopdag word je een dag of dagdeel gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan. Je maakt zo een gewone lesdag mee, waarin je colleges kunt bijwonen en met studenten en docenten kunt praten. Zij vertellen je hoe het is om bij ons te studeren en wat de studie inhoudt. 

Fontys Lerarenopleiding Sittard kent geen vaste meeloopdagen. Wil jij graag een dagje meelopen? Schrijf je dan in via het formulier en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  .  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet