
Leraar Wiskunde
- 4 jaar
- Nederlands
- Hbo-bachelor
- Voltijd
Kom kennismaken
- Open dagen
- Proefstuderen
- En meer...
Over de opleiding
Even snel uitrekenen wat die broek in de uitverkoop kost, een sudoku oplossen of de vertrektijden op het station opzoeken. In het dagelijks leven heeft iedereen met wiskunde te maken en het is een vak waar veel leerlingen voor kiezen. Tijdens de opleiding gaan we uitvoerig in op de verschillende aspecten van het vak en het lesgeven hierin.
Waarom de lerarenopleiding Wiskunde bij FLOS?
- De opleiding is kleinschalig waardoor je je snel thuis voelt
- Veel persoonlijke aandacht en hoge kwaliteit
- Al jarenlang de beste lerarenopleiding van Nederland
Wat ga je leren?
Om een goede leraar te worden dien je te beschikken over een breed scala aan kennis en vaardigheden. Wij doen er alles aan om jou deze middelen te leren! Naast vakinhoudelijke kennis oriënteer je je op het beroep van leraar. De geleerde kennis en vaardigheden breng je in de praktijk tijdens stageopdrachten.
Zowel onderwijskunde en pedagogiek als beheersing van het vak wiskunde zijn belangrijk voor een leraar. We besteden in de opleiding hieraan ongeveer evenveel tijd. Alles komt samen wanneer we ons focussen op het onderwerp vakdidactiek.
- Lessen ontwerpen en projecten
- Onderzoeken, verslagleggen en presenteren
- Leerlijnen in de wiskunde: analyse, meetkunde, algebra, statistiek, en probleemoplossen
Hoe ziet je week eruit?
Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de lerarenopleiding wiskunde:
- Het ene moment zit je in de collegezaal
- Het volgende moment loop je stage
- Je leert de wereld te bekijken door een wiskundige bril
- Je werkt ook graag met medestudenten aan een gezamenlijke opdracht
Toelatingseisen
- Cultuur & Maatschappij met wiB
- Economie & Maatschappij met wiB
- Natuur & Gezondheid met wiB
- Natuur & Techniek
- Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
-
Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.
Diploma zonder wiskunde B
Zit je in mbo leerjaar 4 of heb je een mbo-diploma? Zit je in havo 4 of 5 of heb je een havo- of vwo-diploma zonder wiskunde B? Dan kun je je aanmelden voor onze bijspijkercursus! Na deze bijspijkercursus leg je als havoër of vwo’er met een missend vak in het pakket een toelatingstoets af. Bij het behalen ben je wel toelaatbaar voor de opleiding. Neem contact op met de bachelorcoördinator wiskunde, Rik Golsteijn, via e-mailadres r.golsteijn@fontys.nl voor meer informatie over de bijspijkercursus!
Doorstroom vwo
Voor vwo’ers bestaat de mogelijkheid om de bacheloropleiding te versnellen. Je doet de bachelor wiskunde in 3 jaar en aansluitend in 2 jaar de master. Je hebt dan in 5 jaar een tweedegraads- én eerstegraadslesbevoegdheid
Niet de juiste vooropleiding?
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.
Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.
Na je opleiding
Als afgestudeerde van de lerarenopleiding wiskunde kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo/vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie (bve). Je kunt er ook voor kiezen om je na de bacheloropleiding verder te verdiepen in het havo-/vwo-segment. Dat kan bij ons met de masterlerarenopleiding wiskunde.
Veel scholen staan te springen om goede wiskundedocenten. De kans dat je direct een baan vindt met prima startsalaris is dan ook groot. Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie.
- Leraar wiskunde
- Werken bij (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
- Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen
Agenda
Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.
Open Dag
4, 5 & 25 november 2023
Programma
Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.
Onze open dagen zijn op:
4 november: Eindhoven, Utrecht en Venlo
5 november: Den Bosch, Sittard en Tilburg
25 november: Eindhoven*
*Extra open dag van een aantal opleidingen in verband met verhuizing naar nieuwbouw (Social Work, Logopedie, Podotherapie, Mens en Techniek, MBRT, Fysiotherapie, Verpleegkunde, Verpleegkunde - Technische stroom, Zorg en Technologie, Pedagogiek, Leraar Pedagogiek & Leraar Basisonderwijs.)
Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.
Meer weten over de opleiding Leraar Wiskunde Sittard
Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.
Open de Sneak PreviewWil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.
Heb je geen recht op studiefinanciering en ben je ouder dan 30 jaar, dan kom je in aanmerking voor STAP-subsidie.
Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.
Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.
Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.
Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.
Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.
Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.