Venlo

Studenten in Venlo

Waarom Venlo?

In Venlo heb je de mogelijkheid om te studeren in het Nederlands, Engels of Duits en je loopt twee maal een (inter)nationale stage. Ook kun je een deel van de opleiding volgen aan één van onze partnerscholen in het buitenland. Daarbij kun je rekenen op financiële ondersteuning.

De opleidingen zijn optimaal aangepast aan de internationale markten. Venlo onderhoudt uitstekende contacten met ondernemingen die op Europees niveau actief zijn. En daaronder bevinden zich natuurlijk ook ondernemingen uit de regio Venlo! Juist deze contacten maken een praktijkgerichte opleiding voor onze studenten mogelijk. Daarnaast vind je in de klassen studenten van verschillende nationaliteiten. Ook werkt Venlo op verschillende gebieden samen met hogescholen binnen en buiten Europa. Dat alles draagt bij aan een open, grensoverschrijdend karakter!

Mechatronica in Venlo

Mechatronica Venlo richt zich onder meer op de robotica in de agrocultuur en de industriële automatisering. Robots die autononome tomaten of campignons plukken, robots die onkruid onderscheiden van planten en hier adequate maatregelen treffen. Onderzoek van het microklimaat in kassen of in de buitenlucht valt hieronder.

In Venlo voel je je snel thuis. Je leert de studenten en docenten binnen jouw opleiding snel kennen. Omdat de internationale campus in Venlo van Fontys wat kleinschaliger is, is het persoonlijke contact sterk.

Bij Fontys Venlo staat persoonlijk contact én begeleiding hoog in het vaandel.

Breed in Engineering

We zetten graag breed in. Het eerste semester van de opleiding volg je daarom samen met studenten van de opleidingen Werktuigbouwkunde en Industrieel Product Ontwerpen. In deze fase krijg je een brede basis Engineering aangeboden. Na dit brede semester begin je met je gekozen opleiding. Maar, na een half jaar kun je zonder studievertraging ook nog switchen naar één van de andere opleidingen. Op deze manier houd je je opties open en proef je van alle richtingen binnen het brede van Engineering.

Energietechniek, afstudeerrichting binnen de mechatronica

Je komt net thuis uit de stad met je nieuwe game-console. Je pakt deze uit, steekt de stekker in het stopcontact en je hebt uren zo niet weken speelplezier.Je vader of moeder heeft misschien al een elektrische auto: even de stekker in het stopcontact en je kunt weer honderden kilometers rijden.
Vraag je je wel eens af waar die ‘stroom’ vandaan komt? Is het jou al opgevallen dat er op verschillende daken van huizen ‘nieuwe dakpannen’ liggen: zonnecellen! Zie jij ook al de windmolens staan?De energie die daar opgewekt wordt komt uiteindelijk uit jouw stopcontact zodat jij kunt gamen en zodat jouw vader of moeder met de elektrische auto kan rijden.
Zelfs als de zon even niet schijnt of als het even niet waait komt er toch energie uit het stopcontact. Hiervoor zijn slimme systemen nodig, heb je een goede verdeling van energie nodig.

De afstudeerrichting energietechniek van de opleiding Mechatronica richt zich juist op deze aspecten: het creëren van (duurzame) energie, de opslag van deze energie en de distributie van energie. Na een eerste studiejaar van de Mechatronica-opleiding maak je een keuze of je als specialisatie Mechatronica wilt studeren of Energietechniek. Kies je voor Energietechniek, dan ga je je in de laatste 3 jaren van je studie volledig richten op de duurzame energie. Dat houdt in dat je theorievakken krijgt, keuzevakken op het gebied van energietechniek gaat volgen en je stage en afstudeeropdracht op dit gebied gaat doen.Uiteindelijk kun je als energietechnicus aan de slag!