Inhoud opleiding

Inhoud

De opleiding duurt vier jaar. In deze vier jaar ga je medische apparatuur gebruiken om beeldvormend onderzoek en behandelingen voor te bereiden, uit te voeren en te verwerken. Jij bent een schakel tussen technologie, veiligheid en de zorg voor de patiënt. Tijdens de opleiding leer je hoe het menselijk lichaam werkt, welke onderzoeken je bij welk ziektebeeld kunt uitvoeren, welke apparatuur je daarvoor gebruikt en hoe deze apparaten werken. We leren je wat straling en radioactiviteit doet met het lichaam en hoe je je daartegen beschermt.

 • Opbouw

  Het eerste jaar

  De propedeuse bestaat uit een oriëntatie op de verdere opleiding en op de taken die je als afgestudeerde MBRT’er uitvoert. Ook is dit eerste jaar voor jou de gelegenheid om er achter te komen of het is wat je echt wilt en kunt. Je werkt ook samen met studenten van andere paramedische opleidingen.

  Hoeveel uren per week ben je met je studie bezig?

  • 20 uur les
  • 4 uur projectwerk
  • 16 uur zelfstudie

  Hoe is de studie ingedeeld?

  Theorie
  40%
  Zelfstudie
  20%
  Praktijk
  40%


  Een studiejaar bestaat uit 4 periodes van 10 weken.

  Jaar 2

  In het tweede jaar ga je dieper in op de meer complexe diagnostische modaliteiten, zoals CT, MRT, SPECT: geavanceerde apparatuur voor medische beeldvorming en je leert hoe je complexe planningen maakt voor het therapeutisch toepassen van straling.

  Halverwege het tweede jaar kies je een profileringsthema, waarmee je je opleiding vanaf het derde jaar een eigen kleur geeft. Ook kies je aan het eind van het tweede jaar voor een type onderzoek en behandeling binnen de domeinen van de MBRT’er.

  Jaar 3

  Vanaf het derde jaar ga je aan de slag binnen het profileringsthema waar je halverwege het tweede jaar voor hebt gekozen.

  Je loopt een stage van een half jaar in een van de MBRT-domeinen en volgt een minor. Dit kan een profileringsminor binnen het gekozen profileringsthema zijn; bij Fontys Paramedische Hogeschool heb je namelijk de unieke kans om je te focussen op één thema uit de gezondheidszorg en je daarmee te profileren. Je ontwikkelt je hiermee tot dé toekomstig zorgprofessional én je bouwt een breed netwerk op. Uiteraard kun je ook kiezen voor een minor aan een andere hogeschool, in het buitenland of bij een andere opleiding van Fontys.

  Jaar 4

  Jaar 4 is het afstudeerjaar: je volgt er een tweede stage van 20 weken in een MBRT-domein en je voert individueel een afstudeerproject uit binnen het profileringsthema dat je in jaar 2 gekozen hebt.

  Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys
 • Wiskunde en natuurkunde

  Wiskunde

  Vanwege de technische aard van de opleiding is het van belang dat je voldoende vaardig bent in wiskunde. Daarom maakt wiskunde onderdeel uit van het onderwijs van MBRT. Naast wiskunde zijn aspecten van natuurkunde ook belangrijk.

  Natuurkunde

  Natuurkunde is geen verplicht vak om toegelaten te worden tot de opleiding. Wel is het een voordeel als je natuurkunde in je vakkenpakket hebt of in elk geval gevoel hebt voor het vak natuurkunde. Het vergroot je kans om de propedeuse te halen!

  Stralingsdeskundigheid

  Veel studenten hebben moeite met het vak Stralingsdeskundigheid niveau 4a/b. Een goede voorbereiding van de lessen en het zorgvuldig bijhouden van de leerstof helpen je bij het verwerken van de informatie.

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Stage en afstuderen

  Fontys regelt een stage voor jou!

  Tijdens de stages ga je dat wat je op school geleerd hebt, daadwerkelijk in de praktijk brengen in een ziekenhuis. Voorbeelden van stageplekken zijn bij Radiodiagnostiek, Radiotherapie, Nucleaire Geneeskunde en Echografie.

  Wanneer ga ik stage lopen?

  Stages in het ziekenhuis zijn vanaf het eerste studiejaar een vast onderdeel van de opleiding. In jaar één en twee loop je korte oriënterende stages. In het derde jaar kies je een minor en loop je een half jaar stage. Het vierde jaar is je afstudeerstage en werk je aan je afstudeerproject.

  Heel Nederland en omringende landen

  Tijdens de stages ga je dat wat je op school geleerd hebt, daadwerkelijk in praktijk brengen. Je kunt je voorkeur aangeven voor verschillende stageadressen. School zorgt voor de indeling van de stages. De stageadressen zijn over een groot deel van Nederland verspreid. Er zijn ook stageadressen in België en Duitsland. De kans is dus redelijk groot dat je een keer stage loopt in een ander deel van het land of in België of Duitsland.

  Stage in het buitenland

  Deze opleiding werkt ook graag mee aan stages in het buitenland en aan uitwisselingsprogramma’s met andere landen. Fontys heeft uitstekende contacten met een groot aantal praktijkinstellingen in binnen- en buitenland en kan daardoor helpen bij het vinden van een geschikte stage- of werkplek.  

  Sfeerafbeelding Fontys
  Lees over een stage ervaring in Gambia
  Sfeerafbeelding Fontys
 • Manier van werken

  De opleiding is een combinatie tussen theorie en praktijk. Je experimenteert erop los in de ingerichte praktijkruimten, zoals bijvoorbeeld in het Skillslab. Hier oefen je op je medestudenten met moderne apparatuur.

 • Persoonlijk Leiderschapscoach

  Vooral in het eerste jaar krijg je veel studiebegeleiding. Je zit dan in een ‘basisgroep’ met 14 andere studenten. Deze groep staat onder begeleiding van een tutor. Op deze manier leer je zelfstandig te werken, je studie te plannen en verantwoordelijkheid te dragen. Je staat er bij het maken van keuzes niet alleen voor. 

  Persoonlijk aanspreekpunt

  Als student krijg je een Persoonlijk Leiderschapscoach met wie je regelmatig contact hebt. In contacturen én tijdens projecten. Deze coach is jouw aanspreekpunt. Hij of zij volgt je prestaties en geeft je adviezen. Samen met je begeleider bepaal je hoe je gaat werken aan de competenties (kennis, houding en vaardigheden) die bij je toekomstig beroep horen. 

  Ook buiten de lessen kun je altijd een beroep op de docenten en je coach doen. De deur staat voor je open.

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Studie in cijfers
  Een studie kiezen die echt bij jou past kan lastig zijn. Het is dan ook goed om te weten hoe studenten hun opleiding beoordelen en hoe er landelijk over gedacht wordt.

  Bij Fontys vinden we eerlijke voorlichting heel belangrijk, want we zien graag dat je op de juiste plek terechtkomt. Daarom vind je hieronder een handig overzicht, waarin je snel ziet hoe de opleiding scoort ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Zie de toelichting voor meer informatie.
  Sfeerafbeelding Fontys
  Sfeerafbeelding Fontys

 • Studieadvies

  Uiterlijk aan het einde van het eerste studiejaar (propedeusefase) krijgen alle eerstejaars studenten een studieadvies: een uitspraak over de voortzetting van je opleiding. Als je niet het vereiste aantal studiepunten hebt behaald, kan aan het studieadvies een afwijzing worden verbonden. Deze afwijzing is bindend.

 • Veel gestelde vragen over de opleiding

  We helpen je graag met het beantwoorden van al je vragen. Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over de opleiding MBRT. Staat jouw vraag er niet tussen, of wil je liever iemand persoonlijk spreken? Neem gerust contact met ons op!


  Zijn wiskunde B en natuurkunde echt nodig?

  Binnen het vak stralingsdeskundigheid, maar ook binnen alle andere vakken zal je berekeningen moeten kunnen maken. Daarnaast gaat het natuurlijk veel over straling en de gevolgen daarvan. Niet alle studenten hebben wiskunde B en natuurkunde in hun pakket, belangrijk is dan dat je feeling hebt met de vakken, er plezier in hebt en bereid bent er zelf flink wat tijd in te steken. Denk aan:

  Natuurkunde:

  • soorten stralen;
  • atomen.

  Wiskunde (zo gericht mogelijk):

  • machten inclusief e-machten;
  • logaritmes inclusief natuurlijke logaritmes;
  • tekenen en aflezen (semi-)logaritmisch papier;
  • lezen van grafieken;
  • redactie sommen (leesvaardigheid);
  • gebruik rekenmachine (haakjes etc. in combinatie met machten).

  Veel informatie en lessen zijn op internet te vinden. Zoek ook iemand in je omgeving die je kan helpen!


  Heb ik biologie nodig?

  Binnen Medische vakken, maar ook binnen alle andere vakken, ga je alles leren over de anatomie, fysiologie en pathologie van het menselijk lichaam. Een zekere kennis op het gebied van biologie is dus wel nodig. Heb je geen biologie gehad, dan is het verstandig je op deze onderwerpen voor te bereiden.


  Wat is de verdeling tussen theorie en praktijk?

  Je hebt in het eerste leerjaar ongeveer 40% theorie, 40% praktijklessen en 20% zelfstudie.


  Is er een toelatingsexamen?

  Als jij voldoet aan de toelatingsgseisen ben je welkom op onze opleiding. Wij hebben geen numerus fixus of een toelatingsexamen. Wel adviseren we je om een gesprek aan te vragen met een van onze studenten of docenten. Je krijgt dan de kans om meer te weten te komen over de opleiding en het werken als mbb-er. Heb je interesse in zo’n gesprek? Stuur dan een mailtje aan studiekeuzecheck-mbrt@fontys.nl 


  Welke vakken krijg je?

  In het propedeusejaar krijg je de vakken; radiodiagnostiek, echografie, nucleaire geneeskunde, radiotherapie, stralingsdeskundigheid, interpersoonlijke vaardigheden, medische vakken en beroepsproduct. Deze lessen worden in verschillende werkvormen gegeven; hoorcolleges, werkcolleges, practica en projecten.


  Ik heb dyslexie of een andere bijzondere omstandigheid, is er begeleiding?

  Wanneer je bij ons komt studeren, word je gekoppeld aan een studieloopbaanbegeleider (SLB-er). Deze docent zal je gedurende de tijd dat je bij ons studeert persoonlijk begeleiden en helpen met de aanvraag voor bijvoorbeeld extra tijd bij toetsen wanneer je dyslexie hebt. Ook wanneer je hulp nodig hebt bij het maken van een studieplanning, een moeilijke thuissituatie hebt, last hebt van faalangst enzovoort, dan is je SLB-er de persoon bij wie je terecht kan. Samen bekijk je de hulpvraag die jij hebt en de begeleiding die je daarvoor vanuit Fontys kan verwachten.


  Hoe ziet een weekrooster eruit?

  Reken op een studielast van ongeveer 40 uur per week. De lessen zijn gepland tussen 08.30 uur en 18.00 uur. Een enkele keer zal je ook later in de avond les krijgen Het rooster ligt voor 10 weken vast. Je hebt niet de hele dag ingeplande lessen, soms zullen er ook een aantal tussenuren zijn. Deze tijd kan je gebruiken om zelfstandig te werken aan je opdrachten, samen met andere studenten aan een project werken, of om te oefenen in het skillslab. Natuurlijk is het ook eens gezellig om in de tussenuren lekker naar het centrum van Eindhoven te gaan!


  Wanneer ga ik op stage?

  Stages in het ziekenhuis zijn vanaf het eerste studiejaar een vast onderdeel van de opleiding. In jaar één en twee loop je korte oriënterende stages. In het derde jaar kies je een minor en loop je een half jaar stage. Het vierde jaar is je afstudeerstage en werk je aan je afstudeerproject. De stageadressen zijn over een groot deel van Nederland verspreid. Er zijn ook stageadressen in België en Duitsland. De kans is dus redelijk groot dat je een keer stage loopt in een ander deel van het land of in België of Duitsland.


  Is er wel voldoende werk na de opleiding?

  Op het moment is er ruim voldoende werk, onze afstudeerders hebben vaak meteen of binnen een paar maanden na het behalen van de bachelor een baan gevonden. Kijken in de toekomst is moeilijk; jij zal over 4-5 jaar afstuderen. Het lijkt erop dat er dan ook voldoende werk zal zijn maar dat kunnen we natuurlijk niet garanderen.


  Kun je na de opleiding verder studeren?

  Dat kan. Sommige studenten kiezen voor een universitaire opleiding en anderen voor een master, bijvoorbeeld Gezondheidswetenschappen. Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren bij het al bij jou vertrouwde FPH! Wij verzorgen namelijk verschillende post-hbo-opleidingen, cursussen en trainingen voor professionals