Inhoud opleiding

Inhoud

De opleiding Mens en Techniek draait om het begrijpen van techniek en gezondheidszorg. Je specialiseert je in protheses en ortheses of in schoentechnologie.

  Je leert dus niet alleen de nieuwste productietechnieken aan, maar ook gesprekstechnieken en design. Je oefent wat je leert tijdens colleges en theorievakken meteen in de praktijk. Op medestudenten, in de praktijkruimten van het Skillslab en tijdens stages met echte cliënten.

    • Opbouw

     Het eerste jaar

     Het eerste half jaar maak je kennis met de twee vakgebieden; orthopedische technologie en orthopedische schoentechnologie. Daarnaast is het mogelijk om in het eerste half jaar een snuffelstage van 3 dagen te doen in een orthopedisch technisch of orthopedisch schoentechnisch bedrijf om een goed beeld te krijgen van het beroep. Na een half jaar maak je een keuze tussen orthopedische technologie en orthopedische schoentechnologie.

     Ongeveer 20% van de lessen zijn praktijklessen in de werkplaats. Daarnaast worden er ook iedere periode andere vaardigheden geleerd, zoals gespreksvaardigheden of lichamelijk onderzoek. Dit beslaat ook 20% van de lessen. 

     Het tweede jaar

     Om kennis te krijgen van de diverse hulpmiddelen en praktijkvoorbeelden werken we met echte cliënten. Je loopt ook een stage van acht weken binnen een orthopedisch technisch, orthopedische schoentechnisch of breder bedrijf (rolstoelen, bij een leverancier, etc.)

     Halverwege het tweede jaar kies je een profileringsthema, waarmee je je opleiding vanaf het derde jaar een eigen kleur geeft. 

     Het derde jaar

     Je volgt dit jaar een minor van een half jaar. Dit kan een profileringsminor binnen het gekozen profileringsthema zijn; bij Fontys Paramedische Hogeschool heb je namelijk de unieke kans om je te focussen op één thema uit de gezondheidszorg en je daarmee te profileren. Je ontwikkelt je hiermee tot dé toekomstig zorgprofessional én je bouwt een breed netwerk op. Uiteraard kun je ook kiezen voor een minor aan een andere hogeschool, in het buitenland of bij een andere opleiding van Fontys.

     Na de minor behandelen we diverse casussen waaraan medische, technische en sociale vaardigheden worden gekoppeld. Dit is een fijne opstap naar de afstudeerstage in jaar vier.

     Het vierde jaar

     Het laatste jaar bestaat uit twee delen: je afstudeerstage en je afstudeeronderzoek.

     In de eerste fase ga je binnen je 20 weken aan het werk in een orthopedisch (schoen)technisch bedrijf. Daarna werk je het laatste deel van je studie aan je afstudeeronderzoek. Het onderwerp hiervan kies je zelf binnen je gekozen profileringsthema.

    • Manier van werken

     De opleiding is een mix van theorie en praktijk. Theorielessen worden vaak in een jaargroep gegeven, maar de bijbehorende practica en werkgroepen in de klas. Een klas bestaat uit 24 tot 30 studenten.

     De lessen zijn zeer divers, omdat we je naast de theorie ook veel vaardigheden leren. Daarnaast maken we bij gebruik van casussen veel gebruik van real-life cliënten en simulatiepatiënten.

     We streven ernaar om laagdrempelig en interactief onderwijs te geven, waarbij we alle studenten bij naam kennen.

    • Persoonlijk Leiderschapscoach

     Goede begeleiding vinden we belangrijk bij Fontys. Met name in het eerste jaar, als alles nog nieuw is, vinden wij het belangrijk dat je de juiste keuzes maakt. Daarom krijg je vanaf dag één krijg een persoonlijke coach, de Persoonlijke Leiderschap coach. Bij hem of haar kun je terecht met vragen over je studie, je leerstijl of je persoonlijke studievoortgang.

    • Stage en afstuderen

     Naar het buitenland

     De internationale mogelijkheden zijn groot. Voorbeelden van stageplaatsen zijn: Zweden, Spanje, Engeland, Canada, Australië, Nepal of Ghana. Met een buitenlandstage geef je je opleiding, die al internationaal is, nog een extra tintje. En dat komt mooi uit, want werkgevers vinden het tegenwoordig steeds belangrijker dat je internationale ervaring op je cv hebt staan.

     De opleiding Mens en Techniek heeft drie stageperiodes.

     Jaar 1

     Snuffelstage van 3 dagen: een korte stage om een beeld te krijgen.

     Jaar 2

     Een stage van 8 weken, die je op verschillende plaatsen mag lopen. Binnen de orthopedische (schoen) technologie, een brede stage bij zoals bijvoorbeeld bij een leverancier binnen de orthopedische (schoen) technologie of bij een ‘research and development’ afdeling.

     Lise vertelt in de video hieronder over haar tweedejaars stage in Kenia.

     Jaar 4

     Je afstudeerstage van 20 weken vindt plaats bij orthopedische (schoen) technologie in Nederland.

    •   Malou loopt stage in Vietnam!
     Sfeerafbeelding Fontys

     Malou loopt stage in Vietnam!

     Momenteel zit ik het tweede jaar van de opleiding Mens en Techniek, richting Orthopedische Schoentechnologie. Hiervoor loop ik een stage van negen weken bij een school/project genaamd 'These shoes are made for walking'. Fontys werkt samen met dit project dat mede is opgezet door Fred Holtkamp, docent bij Fontys Paramedische Hogeschool.
     De studenten op deze school komen uit verschillende landen van zuidoost Azië. Zij hebben de kans gekregen om hier te gaan studeren zodat ze in hun eigen land mensen kunnen helpen met orthopedisch schoeisel.
     Het is erg bijzonder om op deze school stage te mogen lopen met verschillende culturen. Ik leer er heel veel van. Ook hebben hier de cliënten aandoeningen die je in Nederland amper of niet ziet.
     Binnen de opleiding gebruiken ze ook andere materialen dan wij in Nederland gewend zijn. Hier hebben ze minder materialen, dit is voor mij een uitdaging om hier mee aan de slag te gaan. Tijdens deze stage wil ik ook alle kansen aanpakken, ik heb bijvoorbeeld mee mogen kijken met twee amputatie operaties en aankomende week mag ik mee naar een lepradorp.
     Mocht je de kans hebben om in het buitenland stage te gaan lopen, zeg ik: doen!

    • Studieadvies

     Uiterlijk aan het einde van het eerste studiejaar (propedeusefase) krijgen alle eerstejaars studenten een studieadvies: een uitspraak over de voortzetting van je opleiding. Als je niet het vereiste aantal studiepunten hebt behaald, kan aan het studieadvies een afwijzing worden verbonden. Deze afwijzing is bindend.

    • Studie in cijfers

     Een studie kiezen die echt bij jou past kan lastig zijn. Het is dan ook goed om te weten hoe huidige studenten hun opleiding beoordelen en hoe er landelijk over de opleiding wordt gedacht.

     Sfeerafbeelding Fontys
     Sfeerafbeelding Fontys