Monique Heidema

Monique Heidema begon op 16-jarige leeftijd haar eerste cellolessen. Zij studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar ze bij Monique Bartels de diploma' s Docerend- en Uitvoerend Musicus behaalde.
Masterclasses heeft zij o.a. gevolgd bij: William Pleeth, Dimitri Ferschtman, Gerhard Mantel, Ivan Monighetti, Colin Carr, Anner Bijlsma en Mtsislav Rostropovich. 

Ze heeft deel uitgemaakt van het cello8tet Amsterdam een pianokwintet en het Doelenensemble. De Nederlandse componist Peter Jan Wagemans heeft haar de compositie "Frage, worauf hoffen?" opgedragen. 

Concerten geeft ze niet alleen op de Nederlandse podia, maar heeft ze ook in Frankrijk, Spanje, Taiwan, Zweden, Belgie, Canada, Tsjechie, Liechtenstein, de Verenigde Staten en Rusland gegeven. 

Met regelmaat wordt ze gevraagd in commissies en jury's plaats te nemen, zoals bijvoorbeeld voor toelatings- en eindexamens van de verschillende conservatoria in Nederland, tijdens de staatsexamens van de Schumann Akademie, of bij het Prinses Christina Concours. Jarenlang heeft ze o.a. in het Rotterdams Philharmonisch Orkest gespeeld en ze heeft meerdere keren met verschillende orkesten gesoleerd. 

Het Nationaal Muziek Instrumentenfonds heeft Monique een prachtige cello van Romeo Antoniazzi (1920, Cremona) in bruikleen gegeven.

Onlangs heeft ze een succesvolle toernee door Taiwan gemaakt. 
Bovendien was ze uitgenodigd masterclasses te verzorgen aan de cellostudenten van het conservatorium superior te Salamanca (Spanje) en speelde ze in de beroemde Philharmony en de Hermitage in St. Petersburg (Rusland) in uitverkochte concerten.

Monique Heidema is als hoofdvakdocent voor jong talent-, bachelor- en master studenten verbonden aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg en de Sweelinck Academie van het Conservatorium te Amsterdam
Sfeerafbeelding Fontys