Ties Mellema

Kijk voor actuele informatie op de Engelse pagina.

Sfeerafbeelding Fontys

Visie op lesgeven

Visie op lesgeven - Ties Mellema

Biografie

"Ik doe niet aan stijlen, ik speel muziek. Geen klassiek, geen jazz, geen pop maar iedere muziek die me aanspreekt en iets uitdrukt. Ik ben vooral benieuwd naar de muziek tússen de stijlen." Hoewel Ties Mellema zonder meer een virtuoos kan worden genoemd op de saxofoon, ziet hij zichzelf in de eerste plaats als muzikant. Dat muzikantschap uit zich in zijn constante verkenning van de buitengebieden van de muziek.

Van klassiek en minimal tot impro, funk en jazz—Mellema bewoont al meer dan 20 jaar de gebieden tussen de gevestigde stijlen en disciplines. Hij bespeelt alle saxen, maar de baritonsaxofoon is hem op het lijf geschreven: een groot instrument dat in alle opzichten het uiterste van de speler vraagt.

Het aangaan en overwinnen van uitdagingen en het vertellen van een verhaal staan altijd centraal. Of het nou gaat om de schijn-meerstemmige cellosuites van Johann Sebastian Bach op baritonsaxofoon, het monomane Gradus van Philip Glass of de extreme free jazz van zijn held John Coltrane: Ties zoekt altijd naar de grenzen van disciplines en mogelijkheden op zijn instrument. Hij daagt zichzelf voortdurend uit het verhaal van de muziek opnieuw te vertellen. Hij laat zijn instrument vooral spreken—en niet zingen, zoals gebruikelijk is.

Zijn veelzijdige manier van werken leverde Ties samenwerkingen over de hele wereld op met onder anderen Gustavo Dudamel, Concertgebouw Tracks, MTV, Tania Kross, the Four Baritones, Hans Dulfer, Remy van Kesteren en Rembrandt Frerichs. Samen met regisseur Jos van Kan, componist Ian Wilson en stage designer Michiel Voet maakte Ties The End of Desire: een persoonlijke en abstracte muziektheatervoorstelling waarin hij zijn blessure verwerkte—een ongeluk dat bijna het einde van zijn carrière als musicus betekende.

In 2015 werd Ties een aantal jaren ernstig ziek en begon hij naast saxofoonspelen met componeren met elektronica. Na 20 jaar in het mede door hem opgerichte Amstel Quartet te hebben gespeeld, vond hij het tijd om een eigen weg in te slaan. Zelf zegt hij dat hij sinds die tijd intenser en vooral intuïtiever is gaan musiceren. Dat hoor je terug in zijn concerten en zijn eigen muziek. Ties vertelt een dwingend verhaal op het podium, waarin de luisteraar wordt meegenomen op een auditieve reis.

Ties is diverse malen onderscheiden en ontving onder andere de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs. Op het label Amstel Records verschenen diverse albums met Ties als solist en ensemblespeler.