Harry Ruijl

Sfeerafbeelding Fontys

Harry Ruijl


Harry Ruijl studeerde, na een afgesloten studie Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Leiden, en Solozang aan de conservatoria van Maastricht, Brussel en Utrecht waar hij werkte met Mya Besselink, Lode Devos en Udo Reinemann.
Na een uitnodiging voor een workshop bij de legendarische zangeres Elisabeth Schwarzkopf, ging Harry op haar aanraden werken met Professor Hanno Blaschke, docent aan de Musikhochschule in München.
Vervolgens werkte hij met onder anderen Arrigo Pola in Modena (I) aan de Italiaanse techniek en het Italiaanse repertoire, met Gisela Aulmann in Gummersbach (D) aan het Duitse Repertoire, met Hisako Tanaka in Parma (I), Ronald Dijkstra en James McCray in Nederland en Axel Everaert in Brussel.
Momenteel coaching door de bariton Carmelo Corrado Caruso in Noto (Sicilië).
Volgde cursussen bij Professor Coblenzer in Zürich en Wenen om zich te verdiepen in diens techniek.
Articulatielessen bij Frau Schrotzberg, een medewerker van Horst Coblenzer, in München.
Verdiepte zich geruime tijd in de Svend Smith methode door middel van logopedie-sessies en in de Alexander-techniek.
Cursussen 1 en 2 van de Jo Estill-voice training.
Hij zong en zingt veelvuldig concerten, opera’s en liederen in binnen –en buitenland.
Momenteel is het zwaartepunt meer op het lesgeven komen te liggen (ontwikkeld tot een zangdocent in diverse zangstijlen).
Jarenlang verbonden als zangdocent aan het Koorenhuis in Den Haag, en heeft 4 jaar lesgegeven aan de Frank Sanders Akademie In Amsterdam.
Zangdocent aan de MusicAllFactory afdeling Volwassenen van het Factorium te Tilburg.
Sinds enige jaren doceert hij aan de vakopleiding van de Fontys Hogeschool van de Kunsten te Tilburg, eerst bij de afdeling Musicaltheater en vanaf dit studiejaar ook bij de afdeling Muziektheater Klassiek.
Verder is hij bij de Fontys Hogeschool voor de Kunsten sinds enkele jaren onderzoek coach bij de Masteropleiding en sinds dit studiejaar ook studieloopbaanbegeleider bij diezelfde Masteropleiding.