Oda Buijs

Sfeerafbeelding Fontys

Oda Buijs


Oda Buijs studeerde aan de Toneelacademie Maastricht en volgde in 1993 de kopstudie Regie aan de Jekerstudio (Maastricht). Ze heeft als passie muziek en theater. Die liefde leverde allerlei eigenzinnige producties op waarin vooral de zoektocht naar spannend / schurend samengaan van muziek en theater centraal staat.

Ze regisseerde vele muziektheaterproducties; een greep van de laatste jaren:
2002 ‘Peripteron’ in samenwerking met componist Paul Frankhuizen.
2004/2005 eindregie van de zintuiglijke muziekvoorstelling 'Kwetsbaar' door celliste Jaqueline Hamelink. November Music 2004, Festival Cement 2005, Brussel 2005.
2008 ’Elto/Wolfstonen’ compositie en tekst: Fons Mommers, voor viool en acteur.
2010 Amsterdams Kleinkunst Festival: regie theatergroep LOS.
2010 Met Wortel en Tak: regie kleinkunstprogramma masterstudent Muziektheater Vivianne van den Boom,
In 2010 werkte ze als spelregisseur bij het internationaal befaamde rietblazersensemble Calefax in de productie ‘De Muziekfabriek’ in samenwerking met de Stichting Oorkaan. In 2012 won deze productie de prestigieuze Duitse ‘Junge Ohren Preis’.

Vanaf 2005 is Oda Buijs als regisseur verbonden aan Vocaal Ensemble de Windh, componist Frans van Hoek. In 2006 maakte ze 'Delirium Cordis' en in 2010 ‘ Pierlala ‘. Onder haar regie won De Windh het Nederlands Koorfestival 2010: zowel de juryprijs als de publieksprijs. Ze heeft gaandeweg een eigen methode en stijl van koorregie ontwikkeld en is inmiddels veelgevraagd koorregisseur in Nederland.

Daarnaast is Oda Buijs regelmatig (gast)docent aan theater- en muziekacademies in Nederland; aan Hogeschool Artez regisseerde ze het project ‘Beyond Opera’ met de tweede fase-studenten zang aan de Masteropleiding. (2005).
Aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht regisseerde ze een project met theatermaakstudenten (2006) en begeleidde ze afstudeerprojecten van studenten (muziek)theater (2006, 2007)
Aan de Toneelacademie Maastricht realiseerde ze verschillende spelprojecten met tweedejaars studenten (1998 t/m 2004.)

Ze is tevens als docent / coördinator werkzaam aan Fontys Academie voor Theater van de Hogeschool voor de Kunsten, Tilburg.