Katrien Verheijden

Sfeerafbeelding Fontys

Docent zang muziektheater

OPLEIDING

Katrien volgde privé zangles bij Harry Ruijl en voltooide de opleiding voor volwassenen van de MusicAllFactory van Factorium Tilburg. Zij vervolgde haar studie als contractstudent aan het Brabants (Fontys) Conservatorium bij Edward Hoepelman en Antoinette Kouwenberg. Ze volgde masterclasses bij o.a. Willem Nijholt, Maya Hakvoort, Maike Boerdam en Linda Lepomme. Ze studeerde af met de voorstelling ‘It’s all make believe, isn’t it’, over het leven van Marilyn Monroe, geregiseerd door Marc Krone. Zij volgde level 1 en 2 van het Estill Voice Training System bij Anne-Marie Speed en Paul Farrington en workshops Lichtenberg bij Ingrid Voermans, die deze methode in Nederland introduceerde.

In 2015 voltooide Katrien de Master of Music Pop en Jazz met educatie. Zij volgde zanglessen bij Edward Hoepelman, Paulien van Schaik en Margriet Sjoerdsma, songwriting bij Erik Vlasblom en improvisatie bij Rogier Telderman. Op gebied van educatie verdiepte zij zich in het Estill Voice Training System bij Anne-Marie Speed en Helga Westmark. Complete Vocal Technique volgde ze bij Robin van Beek en Eva Wilms. Zij deed onderzoek naar de ontwikkelingen op het gebied van zangtechniek voor jazz- en popzangers, bracht hiervoor het onderwijs in kaart aan de Nederlandse conservatoria en interviewde docenten werkzaam aan deze opleidingen. Zij won de “Toonzaalprijs 2015” met een concert met eigen werk en repertoire van de Amerikaanse singer-songwriter Janis Ian.

DOCENT

Zij gaf les op de MusicAllFactory voor volwassenen in Tilburg (2002 - 2006) en de Koningstheateracademie in den  Bosch (2001 - 2003). Katrien is sinds 2002 werkzaam aan het Fontys Conservatorium als hoofdvakdocent zang voor de afdelingen Muziektheater en de Master of Music. Zij geeft groepslessen zangtechniek en groepslessen Pop, Jazz, Kleinkunst aan de studenten van de afdeling Muziektheater.

Daarnaast werkt zij als docent zangtechniek met de vocalisten van de Bachelor Jazz van de Academy of Music and Performing Arts (AMPA).

Sinds 2010 is zij als vocal coach werkzaam voor de Efteling Theaterproducties. Ze werkte mee aan Sprookjesboom de Musical, een Gi-Ga-Gantisch avontuur; sprookjesmusical Klaas Vaak, Sprookjesboom de Musical, een wonderlijk Muziekfeest; Pinokkio de Sprookjesmusical; Sprookjesmusical de Gelaarsde Kat; Sprookjessprokkelaar de Musical; Sprookjesboom op Tournee en het Winter Efteling Kinderkoor.

Daarnaast coacht Katrien vele musicalprofessionals op zanggebied en geeft workshops en masterclasses in binnen- en buitenland.

ZANGERES

Vanaf 1990 is Katrien actief als zangeres bij divers projecten en bands met uiteenlopende stijlen; jazz, easy-listening, pop en musical. In 2004 was Katrien te zien in de musical Romeo & Julia waar zij als understudy de rol van Voedster vertolkte. Met trio Sister Swing treedt Katrien op voor ouderen met songs uit de jaren ’40 & ’50. In juni 2018 bracht Katrien een album uit met repertoire van de Amerikaans singer-songwriter Janis Ian, getiteld ‘Echo’s in mijn hoofd’. Ze brengt het repertoire in nieuwe Nederlandse vertalingen en zingt op het album ook 2 duetten samen met Janis Ian zelf. 

Website Katrien Verheijden