Toelatingseisen

 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.
  Let wel op onderstaande aanvullende toelatingseisen.

Buitenlands diploma
Heb je een buitenlands diploma? Dan moet deze aan de Nederlandse normen voldoen. Wanneer je wordt toegelaten, vragen we gewaarmerkte kopieën van je diploma en cijferlijst op, zodat wij het diploma kunnen laten waarderen. Wil je dit eerder laten doen, neem dan contact met ons op. Daarnaast heb je voldoende kennis van de Nederlandse taal nodig. Hiervoor vragen we om een bewijs van NT2 Programma II. Heb je een Belgisch diploma (Vlaams), dan voldoe je automatisch aan de taaleis.

Niet de juiste vooropleiding?
Heb je niet de juiste vooropleiding en ben je 21 jaar of ouder, dan is het mogelijk om een 21+ toelatingsonderzoek te doen. Deze leeftijdsgrens (21+) geldt voor Art, Communication and Design en de Educatieopleidingen. Voor de overige (Performing) opleidingen geldt dat je het 21+ toelatingsonderzoek mag doen als je 17 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start.
Uiteraard moet je daarnaast nog toelatingsexamen/auditie doen.

Aanvullende toelatingseisen
Voor de afstudeerrichtingen binnen de Academie voor Muziek- en Musicaltheater geldt een instroombeperking. Door middel van audities worden jaarlijks uit honderden kandidaten maximaal 24 kandidaten uitgekozen die de opleiding Musicaltheater of Muziektheater mogen volgen. Door het grote succes van de opleidingen wordt het aantal auditanten gelimiteerd. Er is een uiterste inschrijfdatum (22 januari 2022 in Studielink) én we werken volgens het principe vol=vol (ook voor de uiterste inschrijfdatum). De audities verlopen in verschillende rondes waarin het niveau en de ontwikkelingsmogelijkheden van de kandidaat getest worden op Dans, Zang, Drama en Solfège.

 Download hier voor het niveau Solfège

Algemeen medisch onderzoek

Krijg je een positieve beoordeling naar aanleiding van de Aanname Selectie (auditie), dan volgt er een algemeen medisch onderzoek en een stemtest door de aan de Academie verbonden sportarts en KNO-arts.

Auditie/Selectie voor studiejaar 2022-2023

Ben je aangemeld in Studielink dan krijg je vanaf 1 december binnen 2 werkdagen een mail van de studentenadministratie met een link naar het auditieformulier.

Met dit auditieformulier doe je mee aan de auditie/selectie van beide academies voor zowel de Vooropleiding als de Bachelor (HBO) opleiding. Dubbele inschrijven voor zowel Musicaltheater als Muziektheater is niet nodig. Geef je voorkeur(en) aan in het auditieformulier.

Vul het auditieformulier zorgvuldig in, inclusief je 4 thuisopdrachten (altijd 4 video's). Alleen het volledig ingevulde auditieformulier wordt in behandeling genomen.

Deadline inzenden auditieformulier: 24 januari 2022

Download hier je thuisopdracht

De auditie zelf bestaat uit:

1. Een Voorselectie 

In deze ronde kijkt de jury naar het geüpload materiaal (een of meerdere video linkjes). Zij beoordelen eind januari 2022 of je door bent of niet en/of je wordt uitgenodigd voor de Profielselectie van 7 t/m 11 maart 2022 (week 10).

Indien je niet door bent, krijg je hierover bericht via de mail zonder feedback. De auditie voor 2022 is hiermee voor jou afgerond (ook voor de Vooropleiding).

Indien je door bent bent voor de Profielselectie ontvang je in februari bericht via de mail.

2. Een Profielselectie 

De profielselectie vindt plaats op de academie in Tilburg. Tijdens deze ronde wordt gekeken welk profiel bij je past: Muziektheater en/of Musicaltheater. Mogelijk is het nog te vroeg voor de bachelor, in dat geval wordt je meegenomen voor de Vooropleiding.

Ben je niet door, ontvang je van ons bericht en sluiten we hiermee je auditie voor 2022 af.

Ben je door, krijg je van de academie waarvoor je bent geselecteerd een uitnodiging voor de Aanname Selectie.

De Aanname Selectie is van 25, 26 en 28, 29 april (week 17).

3. Een Aanname Selectie 

Tijdens deze ronde gaan we kijken wie we gaan toelaten. Naast Zang, Dans en Drama zal ook Solfège onderdeel uitmaken van je auditie. Bereid je daarom goed voor.

Ben je niet door, dan ontvang je hierover feedback, we sluiten hiermee je auditie af.

Ben je door, dan volgt er een medische keuring en een stemtest. Zodra je alles hebt doorlopen, wordt aan Studielink doorgegeven dat je aan de “aanvullende eisen” voldoet. De studentenadministratie informeert je over de vervolgstappen van je inschrijving.

Let op: De academie kan ertoe besluiten om de inschrijving eerder te sluiten indien het ruime aantal van 600 wordt overschreden.