Inhoud opleiding

Word leerkracht met een master!

Aan Pabo University ontwikkel jij je tot leraar basisonderwijs met expertise op het gebied van cultuur & media of psychologie.

Tijdens de pabobachelor volg je ook vakken aan Tilburg University. Hiermee krijg je na je bachelor direct toegang tot de universitaire master aan de Tilburg University.

Zie voor meer informatie over de masters de link naar de site:
www.tilburguniversity.edu/nl/onderwijs/masteropleidingen

Sfeerafbeelding Fontys
 • Opbouw

  Pabo University is een kleinschalige opleiding waar je in samenwerkingsverband en in direct contact met een klein team docenten werkt aan eigen leerdoelen.

  Deze leerdoelen zijn gekoppeld aan jouw ervaringen op de stageschool en aan kennis die je opdoet tijdens de premaster. Vanaf de start van de opleiding loop je stage.

  Hoeveel uren per week ben je met je studie bezig?

  • 12 uur colleges/lessen
  • 16 uur praktijk/stage
  • 12 uur projecten/zelfstudie

  Hoe is de studie ingedeeld?

  Indien je kiest voor de premaster bij Cultuurwetenschappen, dan rond je na drie jaar je bachelorfase af, inclusief een behaald premasterprogramma. Met die premaster ben je in je vierde studiejaar toelaatbaar tot één van de drie mastertracks van Cultuurwetenschappen op Tilburg University.

  Kies je voor de premaster bij Psychologie, dan rond je naar vier jaar je bachelorfase af, eveneens inclusief een programma aan de universiteit, waarmee je in je vijfde jaar toelaatbaar bent bij de master Kinder- en Jeugdpsychologie.

  Programma aan Tilburg University

  Pabo University kent twee uitstroommogelijkheden. Bij inschrijving kies je voor Cultuurwetenschappen of Psychologie.

  Volg je het programma Cultuurwetenschappen, dan kies je aan het einde van het tweede studiejaar voor één van de volgende masteropleidingen:
  - Jeugdliteratuur
  - Management of Cultural Diversity
  - Online Culture 

  Kies je voor het programma Psychologie, dan volg je vanaf de start van je opleiding vakken uit het bachelorprogramma Psychologie. Na afronding van de pabobachelor en de bachelorvakken van psychologie volg je de volgende mastertrack:
  - Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie

 • Stage en afstuderen

  Stages zijn een belangrijk element tijdens de bachelorfase van de opleiding. Vanaf de start van de opleiding loop je stage. Elke stage bereid je voor met de docenten en medestudenten van de pabo. Je wordt op je stageschool begeleid door een studiebegeleider, de leerkracht van de stageschool en de basisschoolcoach. Je maakt kennis met zowel de onderbouw (groep 1 t/m 4) als de bovenbouw (groep 5 t/m groep 8) van je stageschool. Je voert tijdens de stages speciale opdrachten uit op het gebied van onderwijsvernieuwing, in het kader van je bachelor en premaster. Ook tijdens de masterfase van de opleiding houd je contact met de praktijk van het primaire onderwijs.

  Als je geslaagd bent voor de bachelorfase, behaal je de graad Bachelor of Education. Je ontvangt het Getuigschrift Hoger Beroepsonderwijs waarop vermeld staat dat je competent bent voor het beroep van leraar basisonderwijs. Je premastervakken worden benoemd in het supplement van je diploma en bieden toegang tot het masterprogramma aan Tilburg University.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Studiebegeleiding

  Jouw talenten en uitdagingen staan tijdens de opleiding centraal. De begeleiding is erop gericht jouw talenten te ontwikkelen en om het maximale uit jezelf te halen.

  Een studiebegeleider staat je gedurende de hele opleiding terzijde. In het begin is de begeleiding intensief en gaandeweg de opleiding zal je steeds meer op eigen kracht functioneren. Op je stageschool word je tevens begeleid door een basisschoolcoach en een mentor (de leerkracht van jouw stageklas).

  In het bachelordeel van de opleiding word je in een premasterprogramma voorbereid op de universitaire master.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Deelname met havodiploma

  Ook voor studenten met een havodiploma is mogelijk om deel te nemen aan het propedeuseprogramma met als uitstroomprofiel Cultuurwetenschappen.

  Dit betekent dat je, mits je voldoet aan aanvullende eisen, kunt deelnemen aan het onderwijsprogramma van Pabo University. Indien het je lukt om in een halfjaar je propedeuse te behalen kun je officieel worden ingeschreven aan Tilburg University. 

   Neem dan contact op met Renée Langens via r.langens@fontys.nl of bezoek één van de open dagen.