Inhoud opleiding

Word leerkracht met een master!

Aan Pabo University ontwikkel jij je tot leraar basisonderwijs met wetenschappelijke kennis en expertise op het gebied van cultuur & media of psychologie.

Tijdens de pabobachelor volg je ook vakken aan Tilburg University. Hiermee krijg je na je bachelor direct toegang tot de universitaire master Kunst- en Cultuurwetenschappen of de master Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie aan Tilburg University.

Bij Kunst- en Cultuurwetenschappen bestaan de extra vakken uit het premasterprogramma. Bij Psychologie volg je extra vakken uit de Bachelor Psychologie van Tilburg University.

Bezoek voor meer informatie over de masters de website van Tilburg University:

Master Kunst- en Cultuurwetenschappen

Master Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie

 • Sfeerafbeelding Fontys
 • Opbouw

  Pabo University is een kleinschalige opleiding waar je in samenwerkingsverband en in direct contact met een klein team docenten werkt aan eigen leerdoelen.

  Deze leerdoelen zijn gekoppeld aan jouw ervaringen op de stageschool en aan de kennis die je opdoet tijdens de extra vakken die je volgt bij Tilburg University. Vanaf de start van de opleiding loop je stage.

  Hoeveel uren per week ben je met je studie bezig?

  • 12 uur colleges/lessen
  • 16 uur praktijk/stage
  • 12 uur projecten/zelfstudie

  Hoe is de studie ingedeeld?

  Indien je kiest voor Pabo University met Kunst- en Cultuurwetenschappen als uitstroomprofiel, dan rond je na drie jaar je bachelorfase af, inclusief het premasterprogramma van Kunst- en Cultuurwetenschappen. Met die premaster ben je in je vierde studiejaar toelaatbaar tot één van de vier masterspecialisaties van Kunst- en Cultuurwetenschappen bij Tilburg University.

  Kies je voor de premaster met Psychologie als uitstroomprofiel, dan rond je naar vier jaar je bachelorfase af, inclusief 16 vakken uit het bachelorprogramma Psychologie van Tilburg University. Daarmee ben je in je vijfde jaar toelaatbaar tot de master Kinder- en Jeugdpsychologie.

  Programma aan Tilburg University

  Pabo University kent twee uitstroommogelijkheden.

  • Volg je het programma Kunst- en Cultuurwetenschappen, dan kies je aan het einde van het tweede studiejaar voor één van de volgende masterspecialisaties:

   - Jeugdliteratuur
   - Management of Cultural Diversity
   - Art and Media Studies
   - Digital Culture Studies
  • Kies je voor het programma Psychologie, dan volg je vanaf de start van je opleiding vakken uit het bachelorprogramma Psychologie. Na afronding van de pabobachelor en de bachelorvakken van psychologie volg je de volgende master:

  - Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie

 • Stage en afstuderen

  Stages zijn een belangrijk element tijdens de bachelorfase van de opleiding. Vanaf de start van de opleiding loop je stage. Elke stage bereid je voor met de docenten en medestudenten van de pabo. Je wordt op je stageschool begeleid door een studiebegeleider, de leerkracht van de stageschool en de basisschoolcoach. Je maakt kennis met zowel de onderbouw (groep 1 t/m 4) als de bovenbouw (groep 5 t/m groep 8) van je stageschool. Je voert tijdens de stages speciale opdrachten uit op het gebied van onderwijsvernieuwing, in het kader van je bachelor en premaster. Ook tijdens de masterfase van de opleiding houd je contact met de praktijk van het primaire onderwijs.

  Als je geslaagd bent voor de bachelorfase, behaal je de graad Bachelor of Education. Je ontvangt het Getuigschrift Hoger Beroepsonderwijs waarop vermeld staat dat je competent bent voor het beroep van leraar basisonderwijs. Je extra gevolgde (premaster)vakken worden benoemd in het supplement van je diploma en bieden toegang tot het aansluitende masterprogramma aan Tilburg University.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Studiebegeleiding

  Jouw talenten en uitdagingen staan tijdens de opleiding centraal. De begeleiding is erop gericht jouw talenten te ontwikkelen en om het maximale uit jezelf te halen.

  Een studiebegeleider staat je gedurende de hele opleiding terzijde. In het begin is de begeleiding intensief en gaandeweg de opleiding zal je steeds meer op eigen kracht functioneren. Op je stageschool word je tevens begeleid door een basisschoolcoach en een mentor (de leerkracht van jouw stageklas).

  In het bachelordeel van de opleiding word je in een (premaster)programma voorbereid op de universitaire master.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Deelname met havodiploma

  Ook voor studenten met een havodiploma is mogelijk om deel te nemen aan het propedeuseprogramma met als uitstroomprofiel Kunst- en Cultuurwetenschappen.

  Dit betekent dat je, mits je voldoet aan aanvullende eisen, kunt deelnemen aan het onderwijsprogramma van Pabo University. Indien het je lukt om in een halfjaar je propedeuse te behalen kun je officieel worden ingeschreven aan Tilburg University. 

  Heb je aanvullende vragen? Neem dan contact op met Renée Langens via r.langens@fontys.nl of bezoek één van de open dagen.