Online open dag opleiding Pedagogiek

Welkom op de online open dag!

Ons team docenten en studenten zit klaar om jou te helpen bij je (studie)keuze.
Je kunt al je vragen appen of mailen. Bellen mag natuurlijk ook.
Bekijk de voorlichtingsfilmpjes om een beter beeld te krijgen van de opleiding Pedagogiek.
Wat je ook kiest: laat het ons weten als iets nog niet duidelijk is!

Algemeen contact met de opleiding

Op deze pagina vind je de contactgegevens van onze vier lesplaatsen

Contact met student Jorn

Stel Jorn al je vragen over de sfeer, het contact met docenten en begeleiding. Hij kan je precies vertellen hoe hij het ervaart. En natuurlijk over zijn stage-ervaringen!

Stuur mij een whatsapp bericht

Contact met onze medewerker Loes

Stel mij al je vragen over de inhoud van de opleiding. Als ik jouw vraag zelf niet kan beantwoorden, dan ga ik het uitzoeken en kom ik er zsm op terug.

Stuur mij een whatsapp bericht

Voorlichtingspresentatie Pedagogiek

bekijk het filmpje

Dit zijn de meest gestelde vragen tijdens de open dag

bekijk het filmpje

Sneak preview studieweek

Scroll door de weekagenda van onze pedagogiekstudenten Iris en Manon en krijg een sneakpreview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding pedagogiek bij je past!

Pedagogiek bij Fontys studeren

Studiereis Pedagogiek

Afgestudeerd pedagoog Eva vertelt

Werkvelden na de opleiding


Alles over studiekeuze

Je wilt een hbo-opleiding gaan doen. Maar welke opleiding kies je? Een studie kiezen is soms best lastig. Gelukkig kunnen wij je helpen. Wij vinden het belangrijk dat jij een opleiding kiest die bij jou past. Wij bieden gemakkelijke tools om je te helpen bij je studiekeuze. Als je nog twijfelt, maar ook als je het nog niet helmaal weet.

Meer weten

Op deze pagina lees je alles over de opleiding Pedagogiek, zoals de opbouw van de opleiding en de onderwijsvorm.

lees alles over de opleiding
 

 

Eigenlijk is pedagogiek een soort van praktische filosofie”

Afgestudeerd pedagoog Jorus

Veelgestelde vragen

Het is een hbo-opleiding, dit vraagt dus het nodige van je op het gebied van zelfstandigheid, eigen verantwoordelijkheid en theoretische onderbouwing.
Er heerst een hele prettige sfeer en er is weinig afstand tussen docenten en studenten. Docenten zitten in een open ruimte of werken met de deur open. Je mag altijd binnenlopen om je vraag te stellen. Ook kun je docenten makkelijk via e-mail bereiken.
Dit verschilt natuurlijk per persoon. Het belangrijkste verschil is dat er bij het hbo een groter beroep op de eigen regie en eigen verantwoordelijkheid wordt gedaan. Als je van het mbo komt, dan heb je al praktijkervaring en dat is weer een voordeel. Het hbo vraagt meer theoretische onderbouwing van wat je doet en wat je in verslagen schrijft. 

De inhoud van de opleiding is op alle lesplaatsen hetzelfde, maar de sfeer en docenten zijn anders. Omdat het nu niet mogelijk is om zelf een kijkje te komen nemen, hebben we korte filmpjes gemaakt om je een indruk te geven.

Studeren in Den Bosch

Studeren in Eindhoven

Studeren in Sittard

Studeren in Tilburg

In onze opleiding staan samenwerken, samen leren en werken aan opdrachten vanuit het werkveld centraal. Met docenten (coaches), professionals en medestudenten werk je aan diverse pedagogische kwesties. Je gaat aan de slag met het onderhouden van pedagogische relaties, verkennen van de wereld van opvoeders en verkennen van specifieke hulpvragen. Naast het werken aan pedagogische kwesties met de leergemeenschap ga je ook individueel werkplekleren (jij kent dat onder de naam stage). 

Al het leren vindt op school of in de praktijk plaats. Wij verwachten dat je van 9.00 uur tot 17.00 uur op school of in de praktijk aanwezig bent. Dat klinkt misschien veel, maar het betekent juist dat je al je taken en leren op Fontys doet en je thuis dus echt vrije tijd hebt (of tijd voor een bijbaantje).

Er worden gedurende de opleiding geen losse toetsen afgenomen. We gaan aan de slag met 'assessment as learning'. Dit is leren door continu feedback van je docenten (coaches) medestudenten en werkveld. Hierdoor weet jij altijd waar jij bent in jouw leerproces en het verwachte niveau van de onderwijseenheid. De 30 studiepunten worden aan het einde van de onderwijseenheid uitgekeerd. Of jij dat haalt of niet is geen verrassing omdat je steeds op de hoogte bent van jouw niveau.

Wij kunnen ons voorstellen dat je in het laatste jaar van je mbo-opleiding een kleine studievertraging oploopt. Je hebt dan nog geen diploma aan het einde van dit schooljaar. Meld je dan toch aan bij Fontys, je bent van harte welkom! Je kan starten met jouw hbo-opleiding en hebt nog tot eind 2020 de tijd om je mbo-diploma te halen.

Tijdens het eerste studiejaar besteed je minimaal 6-8 uur per week aan je stage. Wij noemen dat werkplekleren. Werkplekleren kan op dinsdag, woensdag of donderdag. Als klas (leergemeenschap) bepaal je met elkaar welke dag jullie kiezen (dit gebeurt in de eerste weken). Bespreek dus op welke dag/dagen jij kan komen. Er zijn ook stage-instellingen waarbij je in de weekenden en/of avonduren stageloopt.

Je individuele werkplek regel je zelf voorafgaand aan de start van het studiejaar. Als je je hebt ingeschreven bij onze opleiding, bieden we je allerlei hulpmiddelen voor het zoeken van een goede werkplek.

Dit verschilt per student. Het belangrijkste verschil is dat er bij het hbo een groot beroep op de eigen regie en eigen verantwoordelijkheid wordt gedaan. Daarnaast vraagt het hbo meer theoretische onderbouwing van wat je doet en wat je in verslagen schrijft. Op de havo/vwo heb je hiervoor al een hele goede theoretische basis gelegd.  

- Als je de opleiding PABO hebt gevolgd, dan word je leerkracht voor een klas op de basisschool. Je bereidt lessen voor en bent (didactisch) verantwoordelijk voor de hele groep.

- Bij Pedagogiek is het afhankelijk van het werkveld waar je voor kiest of je voor een groep kinderen of voor een individueel kind/jongere verantwoordelijk bent. Je kunt als pedagoog werken binnen het onderwijs, maar het werkveld van een pedagoog is breder. Je kunt bijvoorbeeld ook werken binnen de gehandicaptenzorg, kinderopvang en de jeugdhulp. Binnen het onderwijs werk je als pedagoog bijvoorbeeld als intern begeleider of zorgcoördinator, je bent dan niet verantwoordelijk voor de didactische kennisoverdracht.

Op deze pagina vind je de belangrijkste verschillen tussen deze drie opleidingen.
Elke hogeschool heeft een onderwijsvisie van waaruit gewerkt wordt. Oriënteer je dus goed op de onderwijs visie van een hogeschool voor je een definitieve keuze maakt. Onze onderwijsvisie is gericht op samenwerken, samenleren en werken aan opdrachten vanuit het werkveld. Studenten hebben veel eigen regie over hun leerproces. Hiermee bedoelen wij niet dat je nu al goed moet zijn in het nemen van je eigen regie. Je wordt hierin ondersteund, zodat je dit kunt leren. Wij leiden je op tot pedagoog van de wereld. Dit is een pedagoog die onder andere verder kijkt dan zijn eigen belevingswereld en een pedagoog die zich kan verplaatsen in anderen.   
Op dit moment verlaat een groot aantal studenten de opleiding met een (parttime) baan. Vaak mag/kan een student in de flexpool of inval pool van de laatste stageplek blijven. De baankans is op dit moment best goed. Of dit zo blijft weten we uiteraard niet, we kunnen niet in de toekomst kijken.