Sprint naar content

Angelique Penders

“Als podotherapeut kijk ik áltijd verder dan de voet alleen!”

Weet jij niet wat je wilt worden? En vraag je je af of Podotherapie een geschikte opleiding voor je is? Nou, dat zou het zomaar wél kunnen zijn. Angelique Penders wist het ook niet helemaal zeker. Toch studeerde zij 26 jaar geleden met succes af aan Fontys Podotherapie in Eindhoven. Met haar bul op zak zette ze vanuit het familiebedrijf in orthopedische schoentechnieken eerst podotherapie op de kaart bij patiënten, huisartsen en ziekenhuisspecialisten. Daarna maakte ze een vliegende start met haar praktijk voor podotherapie, Voetzorg Limburg, die inmiddels 10 jaar bestaat. Het geheim van haar succes? “Ik stel de mens centraal en kijk áltijd verder dan de voet alleen.”

Kekke hakken

“Stel, een jonge vrouw loopt bij mij de praktijk in met voetklachten. Na een gedegen onderzoek blijkt dat zij stevige zooltjes nodig heeft om zich weer beter te voelen. Maar zij vertelt mij dat zij nog wél haar kekke hakken wil kunnen dragen, omdat ze graag stapt. Dan adviseer ik haar om naast speciale, dunne zooltjes voor haar uitgaansschoenen ook een paar solide zooltjes met meer steun te laten aanmeten”, vertelt Angelique. “En de jonge sporter van 14 jaar die dol is op hockeyen maar dit niet meer dreigt te kunnen vanwege een verkeerde voetstand, geef ik speciale sportzooltjes. Met het advies om ze óók te dragen in zijn gewone schoenen. Het gewissel was even wennen, maar deze jongen kan hierdoor wél zijn lievelingssport blijven beoefenen. Zonder pijn en verdere knieschade. Daar doe ik het voor!”

Afwisselend vak

Gevraagd wat Angelique nog meer zo aanspreekt aan dit vak antwoordt zij: “Als podotherapeut heb je een ontzettend afwisselend bestaan: Je behandelt mensen met eenvoudige voetklachten; je behandelt mensen met klachten die zijn ontstaan door een afwijkende voet, zoals bijvoorbeeld enkel-, knie-, heup- of rugklachten; je maakt zelf de zooltjes die je mensen adviseert te gaan dragen; je kunt tenen die verkeerd staan behandelen, huid- ennagelaandoeningen aan de voet moeten oplossen. En als je dit niet genoeg vindt, kun je je net als ik ook nog specialiseren in diabetes- of reumavoeten.”

Kwaliteit van leven verbeteren

Aan al die voeten zitten mensen vast. Daarom is kunnen luisteren een belangrijke vaardigheid die je volgens Angelique als podotherapeut nodig hebt om het juiste advies en de beste behandeling te geven: “Je moet oprechte interesse hebben in je medemens en een goed gesprek kunnen voeren.  Alleen dan vertellen mensen je wat hen écht dwars zit, wat er pijn doet en waarom ze hier zo’n last van hebben. Maar ook: wat ze hierdoor niet meer kunnen in het dagelijks leven en het gemis hiervan. Met deze informatie kun jij er als podotherapeut vervolgens voor zorgen dat ze dit weer wél kunnen. En daarmee de kwaliteit van leven van de mensen die bij je aankloppen écht verbeteren!”

Angelique Penders

 Bezit jij deze vaardigheden? Dan is de kans groot dat Podotherapie goed bij je past, volgens Angelique: •	Je bent sociaalvaardig •	Je kunt goed luisteren •	Je bent oprecht geïnteresseerd in de medemens •	Je bent handig •	Je hebt een goede fijne motoriek •	Je hebt het ‘in de vingers’                                 Bezit jij deze vaardigheden? Dan is de kans groot dat Podotherapie goed bij je past, volgens Angelique: • Je bent sociaalvaardig • Je kunt goed luisteren • Je bent oprecht geïnteresseerd in de medemens • Je bent handig • Je hebt een goede fijne motoriek • Je hebt het ‘in de vingers’ De tips van Angelique: “1. Om succes te krijgen als podotherapeut moet je bereid zijn om net dat stapje extra te zetten voor mensen die bij je aankloppen met een hulpvraag. 2. De beste zool is soms niet de beste oplossing voor de persoon die tegenover je zit. 3. Ontwikkel jezelf, blijf een leven lang leren. Dat houdt je goed in je vak en is bovendien hartstikke leuk om te doen!” De tips van Angelique: “1. Om succes te krijgen als podotherapeut moet je bereid zijn om net dat stapje extra te zetten voor mensen die bij je aankloppen met een hulpvraag. 2. De beste zool is soms niet de beste oplossing voor de persoon die tegenover je zit. 3. Ontwikkel jezelf, blijf een leven lang leren. Dat houdt je goed in je vak en is bovendien hartstikke leuk om te doen!”