Bart Bremmers

De enige hbo-opleiding voor Rappers

Voor derdejaarsstudent Bart Bremmers (BMB) is het niet zo moeilijk om aan te geven waarom hij graag aan de Rockacademie wilde gaan studeren: het is de enige HBO-opleiding voor rappers!

Bart: ‘Na de havo wilde ik perse een HBO-opleiding gaan volgen maar ik wist nog niet precies wat. Nou ja, ik wilde heel graag leraar Nederlands worden: dat was ook echt zo maar toch voelde ik het nog niet helemaal 100%. Toen ik naar de open dag van de Rockacademie ging en daar mijn helden Sticks & Rico zag staan was ik direct verkocht. Een opleiding waar ik bezig kan zijn met mijn muziek, les krijg van mensen die zelf actief zijn in de muziekindustrie en ook nog eens HBO? Fuck yeah!’

Favoriete vakken? Skills (in Bart’s geval dus: Rap) en CA (Communicatie Analyse). Het vak Skills is de reden waarom je naar de Rockacademie gaat, een vak geheel gewijd aan jouw discipline waar je sturing, advies en richting krijgt van iemand die zelf actief is in het werkveld. Voor mij was dat in het eerste jaar Diggy Dex, in het tweede jaar Rico (van o.a. Opgezwolle), en in het derde jaar Pax (van o.a. The Kyteman Orchestra). Wie mij in het vierde jaar les gaat geven is nog niet helemaal zeker, ik ben benieuwd! Je krijgt voor dit vak wekelijks opdrachten mee. In ons geval is dat meestal het maken van een track met een specifieke eis zoals: maak een track zoals je tegenpool die zou maken of maak een diss-track naar je klasgenoten etc. Zo krijg je dus een geweldig aantal aan tracks en verbeter je in sneltreinvaart je skills. Ook ga je tracks maken die je vanuit jezelf misschien niet zo 1,2,3, zou maken: een verbrede horizon dus’.

‘Het vak CA is het vak waar je in het eerste jaar als rapper denk ik het drukst mee bent. CA staat voor Communicatie Analyse, en inhoudelijk gaat dit vak over de theorie van muziek. En ja… dat is noten lezen en zo). Nu zou je denken: waarom moeten rappers dat dan allemaal leren, daar hebben ze toch niks aan? Vertrouw me, je gaat met dit vak je voordeel doen als rapper. Muziek begrijpen op een niveau dat verder gaat dan: “kan je die boemchakka iets langer maken?”,  maar echt kunnen zeggen: “kan je in maat 2 die 16noten tot 8ste maken?” Daarmee straal je niet alleen professionaliteit uit maar je kan ook sneller en efficiënter met muzikanten (bv. dus een band) communiceren. Ook ga je merken dat je eigen producties (en ik vind gewoon dat elke rapper dat tot op zekere hoogte moet kunnen) hier enorm van zullen verbeteren’.  

Toekomstbeeld?
Na mijn studie ben ik de beroemdste rapper van Nederland en zodra ik mijn diploma heb komen alle labels aan mijn deur om mij contracten aan te bieden waardoor ik super veel geld ga verdienen….. maar dat is natuurlijk een absolute misvatting. De realiteit is dat ik na mijn studie wil werken in de muziekindustrie: een streven waar de Rockacademie garant voor staat. Ik wil actief zijn als uitvoerende rapper (optreden, tracks uitbrengen etc) en daarnaast wil ik aan de slag als audio-engineer. Dit wil ik bereiken door middel van mijn module. Op de rockacademie moet je een module kiezen: een richting die je naast je eigen discipline volgt. Denk hierbij aan: docent, manager, componeren voor derden, bandcoach en zo zijn er nog veel meer! Ik zelf heb gekozen om door te gaan met engineering; ik heb een voorliefde voor het bewerken van geluid en dingen zo goed als mogelijk laten klinken. Om hier geld mee te verdienen naast mijn activiteiten als rapper: ja, da’s toch het mooiste wat er is of niet? Ook wil ik regelmatig workshops geven in zowel rap als engineering en uiteindelijk wil ik structureel les geven (misschien zelfs wel als docent aan de Rockacademie?).

Waarom zouden toekomstige studenten voor Rockacademie moeten kiezen?
Omdat de Rockacademie een veilige plaats is om fouten te maken. Je kan het een beetje zo zien: als jij actief wilt zijn in de muziekindustrie en wilt oefenen om jezelf daar zo goed als mogelijk staande te houden is de Rockacademie de plaats waar je moet zijn. Je krijgt hier inzicht, sturing en advies, specifiek gericht op wat je zelf wilt doen. Ook leer je alles van de muziekindustrie door vakken als: musiconomie, muziekgeschiedenis, les in de muzikantengids en ga zo nog maar even door. Talloze workshops, nuttige buitenschoolse activiteiten en een leer je een gigantisch netwerk kennen. Natuurlijk is niet altijd alles even leuk en loop ik constant door de gangen van FHK te huppelen maar ik ben trots om mij student aan de Rockacademie te mogen noemen!’

Bart Bremmers Bart Bremmers