Casper van Gelderen (alumnus)

"Ik heb een wereldbaan!"

Na letterlijk een kijkje in de keuken te hebben genomen wist ik in ieder geval zeker dat ik geen kok wilde worden. Daarna heb ik op de heftruck gezeten, maar daar kon ik ook mijn ei niet kwijt. Een zoektocht naar de geschikte opleiding heeft mij uiteindelijk gebracht naar een studie waar ik “iets met mensen” kon doen. Ik was geïnteresseerd in waarom mensen doen wat ze doen. Gedachtes, gevoelens, gedragingen: eigenlijk alles wat met mensen te maken heeft. Vooral extremen trokken me aan: psychiatrie, verslaving en delict gedrag.

Ik heb op het mbo de opleiding sociaal cultureel werker (SWC) gevolgd waarin ik veel met jeugd, hangjeugd en probleemjeugd heb gewerkt. “Je komt jezelf daar heel snel tegen”. Jongeren zijn experts in het observeren van elkaars gedrag dus dat doen ze ook bij jou en dat kan confronterend zijn. Hierdoor heb ik geleerd om mijzelf te kunnen verantwoorden. Een van de belangrijkste aspecten van mijn vak: verantwoorden wat je doet, naar jezelf, anderen én de maatschappij. Met mijn opleiding op mbo niveau kon ik niet veel meer dan hangjongeren doorverwijzen naar andere disciplines. Maar ik wilde zelf verder met mijn cliënten. Daarom maakte ik de stap om verder te studeren. Sociale Studies bij Fontys.

Een duidelijk beeld wat ik op de opleiding kwam halen had ik al voor ogen. Ik zag op straat wat voor vernietigende invloed middelenmisbruik en/of verslaving kan hebben en wilde mensen helpen om van die verslaving af te komen. Ook al was ik nog nooit in een kliniek geweest en had ik geen benul hoe je iemand zou moeten ondersteunen of behandelen: ik had mijn doel voor ogen. “Niet iedereen in mijn jaar had zo’n duidelijke overtuiging als ik”. Ook als je nog niet zo goed weet wat je precies wil gaan doen met de opleiding dan wordt je daar erg goed bij geholpen. Ontdekken wat jij leuk vind en daar een visie op ontwikkelen is wat je leert. Sociale Studies is een brede bachelor en is van alle (hulpverlenings)markten thuis.

In het tweede studiejaar had ik een stageplek bij Novadic-Kentron geregeld. Ik was trots, maar op de valreep ook enigszins onzeker: is dit wel echt mijn werkveld? Als een speling van het lot werd ik vlak voordat ik begon geveld door kanker. Een jaar met veel chemotherapie later was mijn studieachterstand te groot om met mijn eigen jaar mee te komen dus ik moest opnieuw instromen. “Dat was wel mijn minste zorg. Mijn stageplaats was vergeven, dat was veel erger”. Ik gooide alles in de strijd om toch weer bij Novadic-Kentron aan de slag te kunnen en dit keer opnieuw met succes.

Ik werd in Breda geplaatst op een klinische afdeling waar mensen een behandeling ondergaan voor hun verslaving. Ik vond het werkelijk fantastisch en kon er mijn studie op allerlei manieren aan linken. Het voelde eigenlijk al heel snel niet meer als mijn stageplek: ik zat gewoon op mijn plek! Sinds die stage ben ik niet meer weggegaan bij Novadic-Kentron. Ik heb mijn opleiding afgemaakt en ben in 2014 afgestudeerd. Momenteel werk ik op de afdeling diagnose. Hier kijken we samen met cliënten waarom ze nou precies zo afhankelijk zijn van het middel dat ze gebruiken en of er misschien psychische problemen aan ten grondslag liggen. “Ik heb een wereldbaan dankzij Sociale Studies”!

Sfeerafbeelding Fontys