Hoe wordt deze opleiding beoordeeld?

Studie in Cijfers

Fontys ziet graag de juiste student op de juiste plek. Op de site van Studiekeuze123 vind je een handig overzicht, waarin je kunt zien hoe de Sportkunde scoort ten opzichte van het landelijke gemiddelde. 

 • Studie in cijfers
  Een studie kiezen die echt bij jou past kan lastig zijn. Het is dan ook goed om te weten hoe studenten hun opleiding beoordelen en hoe er landelijk over gedacht wordt.

  Bij Fontys vinden we eerlijke voorlichting heel belangrijk, want we zien graag dat je op de juiste plek terechtkomt. Daarom vind je hieronder een handig overzicht, waarin je snel ziet hoe de opleiding scoort ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Zie de toelichting voor meer informatie.
  Sfeerafbeelding Fontys

 • Studenten over deze opleiding

  Roger

  Dat daadwerkelijk aan de slag gaan met doelgroepen het leerzaamste blijkt, weet Roger als geen ander. Hij liep in zijn derde jaar stage bij een Partnership in Gemeente Sittard waar hij inactieve senioren begeleidde.

  Roger: "Het leukste vond ik dat ik een vaste groep deelnemers kreeg toegewezen waarmee ik samen een trainingstraject doorliep. Door deze training leerde ik inhoudelijk veel over methodes en trainingen en het sociale aspect van bewegen. Door de opzet van het Partnership worden mensen toch sneller over de streep getrokken om samen te gaan bewegen en dat vind ik positief. Mooie ontwikkelingen die voor mijn gevoel bevestigen dat de Partnerships met verschillende gemeentes een fantastisch initiatief is", aldus Roger.

  Jeroen

  Omdat ik graag praktisch bezig wilde zijn heb ik niet voor een studie aan de universiteit gekozen. Het brede opleidingsprofiel vind ik positief omdat je allround opgeleid wordt. Wat betreft managen, het aansturen van mensen en het overzien van het grote plaatje is voor mij de afgelopen jaren een wereld open gegaan!

  Ook ben ik veel bezig geweest met het nastreven van mijn persoonlijke (leer)doelen doordat ik tijdens een project veel met de leerstof bezig was. Daardoor groeide ik enorm. Ik moet wel nog een eigen invulling geven aan de precieze richting die ik op wil. Gelukkig willen de docenten me daarbij graag helpen. Ik denk dat ik na de opleiding dan ook nog niet klaar ben.

  Madieke

  Het leukste wat ik tijdens mijn studie tot nu toe heb gedaan, was het organiseren van een kamp voor de nieuwe eerstejaars. Dit jaar loop ik stage bij 'Nationale Sportkampen'. Ik vind dat een mooie organisatie. Het werk dat zij doen sluit perfect aan bij mijn studie.

  Waar ik me in verkeken heb is de hoeveelheid zelf sporten; deze neemt af naarmate je verder in de opleiding zit. Dit was eigenlijk ook wel te verwachten omdat het een HBO opleiding is en geen MBO opleiding.

  Ik ben voor mezelf verschillende opties aan het aftasten: ligt mijn hart meer bij het organiseren van commerciële sportevenementen of bij sport, marketing en management? Inmiddels heb ik een steeds beter beeld van de verschillende beroepen die je in de wereld van sport en bewegen kunt uitoefenen.

 • Oud-studenten over deze opleiding

  Teun - Ondernemer Wellness Testcenter

  Door mijn vele blessures heb ik ervaren dat trainen niet altijd op een verantwoorde manier gebeurt. Mijn eigen ervaring wekte mijn interesse om meer te weten te komen over verantwoord bewegen.

  De gezondheidsrichting sloot perfect aan op mijn interesse. Tijdens de opleiding wordt veel aandacht besteed aan hoe het menselijk lichaam in elkaar zit, verschillende doelgroepen (o.a. diabetici en obesitas-patiënten) en hoe de mens verantwoord en effectief behoort te bewegen. Daarnaast wordt er ook veel aandacht besteed aan het in kaart brengen van de beginsituatie van sporters door middel van verschillende sporttesten. Specifieke vakken hebben mij geholpen om mijn eigen bedrijf goed op te zetten.

  Na de afronding van mijn studie ben ik gestart met mijn eigen 'Testcenter’. Ik geef technisch trainingsadvies aan zowel sporters als niet sporters. Met mijn persoonlijke en vakkundige begeleiding, vergroot ik in een persoonlijk trainingsprogramma de effectiviteit van trainen en verklein ik de kans op blessures en overbelasting.

  Jenny, medewerker Marketing en communicatie, Sector Sport en Bewegen

  Van kleins af aan ben ik fanatiek sporter en gym vond ik daarom het leukste vak op school. Ook vond ik het leuk om activiteiten te organiseren. De keuze voor Sportkunde was dus erg voor de hand liggend.

  Gek genoeg had ik nooit de ambitie om in een kantoorbaan in de marketing, communicatie en media terecht te komen. Maar tijdens mijn opleiding kwam ik erachter dat ik die kant van het werkveld toch wel interessant vond.

  Tijdens mijn stage was ik verantwoordelijk voor een groot evenement (KidZcity) en dat sloeg zo aan dat ik dat een jaar later, inmiddels in dienst van Gemeente Eindhoven, nog een keer ben gaan doen. Het werk is erg divers, met veel projecten. Het leukst vind ik het organiseren van evenementen en nieuwe contacten leggen en daarmee samenwerken!

  Hayo Meijer, mede-oprichter YogaTrekking

  Als student aan Fontys Sportkunde was ik naast de vereiste studieactiviteiten altijd op zoek naar manieren om nieuwe ervaringen op te doen, bij voorkeur in het buitenland. Mijn eerste stage was in de Belgische Ardennen, waar ik nog jaren als kliminstructeur heb gewerkt. Voor mijn eindstage heb ik zeven maanden in Zweden doorgebracht als reisleider voor verschillende reisorganisaties. Naast deze stages was ik werkzaam als vaste reisleider voor een Nederlandse organisatie en heb ik verschillende reizen begeleid in Italië, Zweden en Canarische Eilanden.

  De vaardigheden die ik heb opgedaan aan Fontys Sportkunde komen nog dagelijks van pas. Op de eerste plaats zijn methodisch en didactische vaardigheden erg belangrijk als je met mensen werkt. Daarnaast hebben de commerciële vakken tijdens de opleiding mij geholpen om goed na te denken over hoe je een idee in de markt wilt zetten.

  Eind 2014 heb ik samen met mijn vriendin, die als erkend yogadocente werkzaam is in Nederland, het bedrijf ‘YogaTrekking’ opgericht. Hierbij doen we authentieke bestemmingen aan waarbij de bergwereld, yoga en professionele begeleiding centraal staan.