Kennismaken met Sportkunde

 
Leuk dat je verder kennis wilt maken met de opleiding Sportkunde! Je vindt hier diverse films, studenten vertellen over hun ervaringen én je kunt je aanmelden voor events.
Daarnaast hebben oud-studenten nog een speciale boodschap voor je, worden zoveel mogelijk veelgestelde vragen beantwoord, staat er voor jou en je ouders/verzorgers een infographic klaar met alle belangrijke informatie en is er nog een samenvatting in pdf waar alle informatie nog eens 'quick and handy' terug te lezen is. Wat je ook kiest: laat het ons weten als iets nog niet duidelijk is!

 

Bekijk hier de voorlichtingsfilm

en ontdek alles wat je moet weten over Sportkunde

 
 

Mail ons!

Wij vinden het leuk om met jou in contact te zijn.

mail met Sebastiaan, 4e jaars

Vragen over studeren aan Sportkunde?

neem contact met mij op

Opleidingsinformatie, feiten, kosten en cijfers

Lijkt het jou leuk om mensen, van jong tot oud, verantwoord te laten bewegen en bewust te maken van een gezonde leefstijl? Dan vind je hieronder verdiepende informatie.

De overzichtelijke infographic vertelt je alles over studiekosten, propedeuserendementen, werkgelegenheid en hoe wij studenten begeleiden. Echt iets om samen met je ouders te bekijken. Daarnaast vind je een samenvatting in PDF van o.a. de Sportkunde-profielen, opbouw van de opleiding en wat je na je bachelor zou kunnen doen. Tot slot een overzicht van veelgestelde vragen (en antwoorden!) die we veelal tijdens een Open Dag krijgen.


Events

Dit studiejaar zijn er geen online open dagen meer. In het najaar organiseren we weer veel activiteiten, waaronder ook opleidingsvoorlichtingen. We houden je graag op de hoogte als je een paar gegevens achterlaat.

Sneak Preview

Mijn naam is Robbie en ik studeer aan de opleiding Sportkunde. Middels deze Sneak Preview krijg je een impressie van wat er zoal tijdens mijn opleiding aan bod komt.
Om je een goede indruk te geven kun je mini-colleges volgen, geven we je een beeld van de verschillende onderwijsblokken en maak je online toetsen om te kijken of je de stof goed hebt begrepen. Daarnaast neemt één van mijn medestudenten Martine je een dag mee op haar stage.

Hopelijk draagt deze Sneak Preview bij om te kijken of de opleiding Sportkunde écht bij je past.

Sfeerafbeelding Fontys

Zo ziet het er uit bij ons

Even binnenkijken bij Fontys Sporthogeschool.

We kunnen jou helaas op dit moment niet live ontvangen op de opleiding. Maar we snappen dat je toch graag een kijkje wilt nemen in het gebouw van Fontys Sporthogeschool. In deze video laten we je zien waar we 'wonen'!

 

 

Studenten en oud-studenten vertellen...

Wilbert: "Dankzij Sportkunde heb ik geleerd om heel snel te schakelen en te denken in mogelijkheden"

Bekijk de verhalen van oud-studenten en luister wat ze jou te vertellen hebben

 

 
Sven en Marielle vertellen over een beweegproject waarbij ze senioren binnen een gemeente aanzetten tot een gezondere leefstijl en meer bewegen.

Wegens het niet accepteren van de cookies is de youtube video niet zichtbaar.

Hoe organiseren ouderejaars studenten een meerdaags evenement voor alle eerstejaars? Willem vertelt over het totale leerproces en de uitvoering

Wegens het niet accepteren van de cookies is de youtube video niet zichtbaar.

Topsporter?

Dan kunnen wij ons voorstellen dat je enkele vragen hebt. Je kunt hieronder de kennisclip bekijken of even contact zoeken met onze topsportcoördinator.

Contact met Dirma, Topsportcoördinator

Vragen over studeren en topsport?

Stuur mij een mail Ga naar de website

 • Het verhaal van Kim
  Waarom heb je voor Sportkunde gekozen?

  "Ik wilde iets met sport dat ik in de toekomst kan combineren met mijn eigen situatie. Ik heb een aantal aantal lichamelijke beperkingen waardoor ik regelmatig tegen problemen aanloop als het gaat om sporten en bewegen. Mijn doel is om hier meer aandacht voor te krijgen en meer mogelijkheden voor te creëren."

  Is de opleiding wat je ervan verwacht had?

  "Deels, maar niet helemaal. De onderwerpen sluiten wel aan bij mijn verwachtingen, maar ik merk dat het me redelijk makkkelijk afgaat. Dus mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar meer uitdaging, getuige het feit dat ik nu twee minoren volg en geen extreme studielast ervaar."

  Welke vakken vind je het leukst?

  Ik vind voedingsgedrag erg interessant. Vaak weten mensen hoe belangrijk voeding voor ze is, maar toch laat hun gedrag iets anders zien. Daarnaast vind ik het keuzeblok 'Begeleiden van Adventure Educatie' erg interessant. Hier kan ik mijn interesse in outdooractiviteiten combineren met gedragsverandering en groepsdynamica. Ik vind het fascinerend om mensen bewust te laten worden van wat ze denken en waarom ze bepaalde keuzes maken. Het lijkt me mooi als ik daar een bijdrage aan kan leveren."

  Wat vind je van de opleiding tot nu toe?

  Heel afwisselend, de eerste twee jaar krijg je een vast programma waarin de basis gelegd wordt. Niet ieder blok vond ik even leuk, maar het was wel leerzaam. Persoonlijk vind ik dat een tweejarig basisprogramma wel wat veel is. Ik ben nu pas bezig met hetgeen wat mij écht interesseert en geniet veel meer van de opleiding.

  Wat heeft de opleiding tot nu toe voor je betekend?

  "Ik heb me met name ontwikkeld op het gebied van kennis, het werken in projectgroepen en mijn professionele ontwikkeling (aan de hand van stages). Daarnaast is mijn zelfverzekerdheid toegenomen."

  Weet je al wat je wilt gaan doen / worden na de opleiding?

  "Ik weet wel dat ik de richting van sport en gedrag op wil, maar wat dat precies gaat worden weet ik nog niet."

  Heb je nog een tip voor een student die overweegt Sportkunde te kiezen?

  "Loop vaker mee dan 1 dag om meer te zien van de opleiding."

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Veelgestelde vragen over de opleiding Sportkunde
   

  Fontys Sportkunde richt zich meer op de sociaal maatschappelijke en de gezondheidswaarde van sport, en in mindere mate op de economische kant. Het werkveld geeft bovendien aan dat Fontys Sportkunde studenten creatief zijn en kunnen onderbouwen.

  Om die twee maar tegenover elkaar te zetten: de fysioherapeut houdt zich bezig met het genezingsproces van patienten (curatief) terwijl de sportkundige zich richt op het voorkomen van blessures of ziekte (preventief).

  Bij een HBO opleiding is er steeds een praktische invalshoek. Dat betekent dat we bij Sportkunde steeds de vertaling zullen maken naar wat het werkveld juist vraagt en hoe wij als Sportkundige daarop kunnen inspelen.

  Bij een universitaire studie ga je veel dieper de theorie in en ga je via wetenschappelijk onderzoek de sporter beter leren kennen. Daar wordt ook bijvoorbeeld veel dieper ingegaan op de bewegingsanalyse van diverse sporten.

  De universitaire studie en onderzoek is veel fundamenteler dan de HBO opleiding. Deze is beroeps/werkveldpraktisch en richt zich op toegepast onderzoek.  

  Je moet er rekening mee houden dat je tijdens de opleiding Sportkunde zelf niet heel veel praktijk krijgen behalve in het eerste jaar. Zo neem je in blok 3 deel aan een mountainbike wedstrijd of een obstacle run. Het is vooral de bedoeling als Sportkundige om anderen te leren begeleiden bij een beweegactiviteit en sport als middel te kunnen inzetten. Kennis hebben van bewegen, weten wat bewegen met je lichaam doet en weten wat sport met mensen doet (fysiek en sociaal) is noodzakelijk.

  Ieder blok ziet er weer heel anders uit. Maar ‘normaal gezien’ vindt er, binnen een bepaald thema een mix van hoorcollleges, werkcolleges, praktijk en coachingslessen plaats. We integreren de kennis vanuit verschillende leerlijnen en werken daarbij aan houding en vaardigheden. Kennistoetsen worden verspreid over het blok aangeboden. Ook vind je in ieder blok een mix van toetsvormen.  

  Daarnaast is onze opleiding praktijkgericht. Het lopen van stage vanaf het begin van je studie tot het eind, vormt een belangrijk onderdeel. Sportkunde is een beroepspopleiding en gezien de verscheidenheid aan mogelijke functies en organisaties in het werkveld van bewegen en sport, willen we dat je daar zoveel mogelijk ervaring opdoet in de praktijk.

  • De nadruk in jaar 1 ligt met name op eigen ervaring opdoen, sport als middel inzetten bij verschillende doelgroepen en je lichaam als eigen lab. Gemiddeld genomen heb je zo’n 2-6 uur bewegingsvaardigheden per week.
  • Jaar 2: In jaar 2 volg je specifiekere lessen, afhankelijk van het blok wat je hebt.
  • Jaar 3: in jaar 3 wordt sport en bewegen als middel ingezet maar zullen bewegingsvaardigheden afnemen.
  • Jaar 4: in principe heb je geen bewegingsvaardigheden meer.

  Je krijgt gemiddeld 18 uur per week les* in het eerste jaar, in de jaren erna zit je ongeveer op 12 contacturen per week. Natuurlijk besteed je tijdens deze lesweek ook tijd aan stage en aan zelfstudie. Je bent dus fulltime (40 uur) bezig met je studie.

  *Om het leren bij Fontys Sportkunde binnen de huidige RIVM maatregelen te optimaliseren, maken we gebruik van online en offline activiteiten. Dit noemen we 'Blended Learning'. Fysiek ontmoeten vinden we namelijk erg belangrijk. Mede daarom ontmoeten we elkaar in Eindhoven. Dit doen we in kleine groepen, met aandacht voor jouw leerproces. In de online leeromgeving bieden we verschillende werkvormen aan, zodat jij op de juiste manier kennis kunt opdoen en toepassen. Bekijk hier de animatie over Blended Learning bij Fontys Sportkunde.

  Dit verschilt per onderwijsblok, in het 1e jaar over het algemeen een verhouding van 40 % praktijk en 60% theorie waarbij we ook veel werken in projectgroepen. In de jaren daarna neemt de hoeveelheid praktijklessen af, dus dan gaat de verhouding eerder naar 30%-70%.
  • In jaar 1 en 2 hebben we vaste partners waar je stage kunt lopen (we proberen er zoveel mogelijk rekening mee te houden dat je wordt ingedeeld op basis van je voorkeur)
  • In jaar 3 heb je meer keuzevrijheid, maar je stage moet wel voldoen aan de door ons gestelde eisen
  • In jaar 4 (je afstudeerstage) mag je zelf een stageplaats kiezen die voldoet aan de door ons gestelde eisen.

  Je wordt Sportkundige. Sportkunde is een brede opleiding waarbij je  gedurende het studietraject de mogelijkheid hebt om je eigen studieroute te bepalen. In jaar 1 en 2 krijg je een algemeen beeld van de opleiding. In jaar 3 en 4 heb je de mogelijkheid om de verdieping te zoeken en je meer in de context van een van de zes profielen van Sportkunde te profileren. Je volgt specifiekere onderwijsthema’s en kunt binnen bepaalde profielen stage lopen.

  We hebben een zestal profielen gedefinieerd:

  Personal Trainer kan zowel gevolgd worden op MBO als op HBO niveau. Bij ons op Fontys Sportkunde kun je kiezen voor een studieroute die leidt naar het profiel van kracht- en conditiespecialist. Hier leer je hoe je onderbouwde trainingsprogramma’s kunt opstellen. Je moet dus niet alleen goed kunnen coachen, maar ook verantwoorden waarom je kiest voor bepaalde oefenvormen.

  Natuurlijk kunnen we geen baangarantie geven, en is het ook afhankelijk van de afgestudeerde hoe snel hij in de branche werkzaam is. Hoe goed heeft de afgestudeerde zich laten zien tijdens stages en mogelijke projecten met externen? Het voordeel van een Sportkundige is dat hij breed is opgeleid en op veel plekken inzetbaar is.

  Tevens werken we inmiddels al enige tijd met veel partners uit de branche en worden studenten steeds makkelijker gevonden (vacatures die worden geschreven op Sportkundigen).

  Er is nooit een garantie voor een baan (maar dat geldt voor iedere opleiding). Het is van het werkveld waarin je zoekt. Maar op dit moment (voor de corona-crisis) was er veel ontwikkeling in het werkveld van sport en bewegen en werd er veel geïnvesteerd in sport als middel. Dus zeker bij de gemeentelijke organisaties ontstaan er weer veel nieuwe vacatures (denk aan verenigingsmanager, buurtsportcoach).

  Ook het domein van gezondheid krijgt veel aandacht, dus ook in dit werkveld ontstaan steeds meer en nieuwe vacatures. De meest recente cijfers laten zien dat 73% van de Sportkundigen na 1,5 jaar na afstuderen een baan op niveau heeft.