Toegepaste Gerontologie

Age-friendly design and innovation

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • (Online) open dag
 • Ga (online) proefstuderen
 • En meer...

Ga jij actief, ondernemend en nieuwsgierig door het leven? Wil jij leren in de praktijk? En heb je affiniteit met de doelgroep ouderen? Dan past de dynamische opleiding Toegepaste Gerontologie helemaal bij jou. Je ondersteunt organisaties bij het ontwikkelen van producten en diensten om ouderen een fijne(re) leefwereld te bieden.

Over de opleiding

Onze samenleving heeft te maken met grote uitdagingen door vergrijzing, digitalisering en globalisering. Hoe ga je als overheid of bedrijf om met de wensen en behoeften die hierbij komen kijken? Het vraagt om een nieuwe manier van denken, op grote maar zeker ook op kleine schaal.  
Tijdens de opleiding Toegepaste Gerontologie leer je leeftijdsvriendelijke diensten en producten te ontwerpen voor opdrachtgevers, met als doel de kwaliteit van leven van ouderen te verbeteren. Age-friendly design and innovation! 

Waarom Toegepaste Gerontologie bij Fontys?

 • Projectmatig werken met je medestudenten
 • Aan de slag met vraagstukken uit het werkveld
 • Veel zelfstandigheid met begeleiding door coaches
 • Daagt je uit om het beste uit jezelf te halen
 

Wat ga je leren?

Je werkt straks in een wereld waarin er meer ouderen dan jongeren zijn. Hoe kun je inspelen op de veroudering van mensen en de maatschappij? Je leert hiernaar kijken vanuit verschillende kanten, zoals de biologische, psychologische en sociologische. Voor opdrachtgevers ga je - in co-creatie - aan de slag om een dienst of product te ontwikkelen of te innoveren.

 • Verbindingen leggen tussen de diverse vakgebieden zoals wonen, werk, vrije tijd, welzijn, gezondheid en techniek
 • Creatief en innovatief denken
 • Projectmatig werken, met input vanuit de praktijk
 • Verdieping in de vakken gerontologie, service design en professionalisering
 

Wegens het niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Hoe ziet je week eruit?

Erg afwisselend! Je werkt met je medestudenten samen aan projecten, loopt stage (in het buitenland) of discussieert met professionals over veroudering in de samenleving. Benieuwd hoe een studieweek bij Toegepaste Gerontologie eruit ziet? Check de Sneak Preview.  

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
2,9 gemiddeld, 25 respondenten
3,3 gemiddeld, 74 respondenten
Aantal eerstejaars
 
7
12
Door naar het tweede jaar
 
64%
81%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 55%
59%
 
HBO-bachelor of hoger 55%
61%
Doorstuderen
 
12%
16%
Arbeidsmarkt
 
-
Geen gegevens beschikbaar
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 01-12-2021
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • MBO niveau 4

  Toegepaste Gerontologie bevindt zich op het snijvlak van diverse onderwijsdomeinen, in het bijzonder het gezondheidszorg-, agogische, economische en technische domein. Doorstroming naar deze opleiding is dus voor studenten vanuit alle mbo-opleidingen mogelijk! 

Buitenlands diploma?

Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? De voorwaarde is dat deze aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast beschik je over voldoende kennis van de Nederlandse taal. Lees meer.  

Niet de juiste vooropleiding?

Heb je niet de juiste vooropleiding, dan is het mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen. Voorwaarde is wel dat je 21 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start. 

 

Als toegepast gerontoloog wil ik in de zakelijke sector een onderzoekende / adviserende functie. Waar ik hun bestaande producten of diensten beter aan laat sluiten bij de oudere doelgroep.”

Karlijn Weijs

 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling:  

 • 20 contacturen
 • 20 uur projecten en zelfstudie

Je krijgt les in de vakken Gerontologie, Service design en Professionalisering. Daarnaast werk je aan twee projecten van ieder 9 weken, voor bestaande opdrachtgevers. In de tweede helft van dat jaar werk je aan één groter project.

Gerontologie 

Je maakt kennis met belangrijke theorieën, begrippen en verouderingsvraagstukken. Je bestudeert het ‘ouder worden’ vanuit verschillende invalshoeken, zoals biologische en psychologische veroudering.  

Service design 

Je gaat voor een organisatie een dienst of product ontwikkelen; hoe pak je dat aan? Marketing, organisatie- en bedrijfskunde komen in dit vak aan bod. 

Professionalisering 

Via verschillende soorten leerervaringen krijg je inzicht in je eigen talenten, je specifieke interesses in verouderingsvraagstukken, maar ook in je ontwikkelpunten. Vanuit deze inzichten ontwikkel je je eigen visie op de rol van de Toegepast Gerontoloog en stippel je een pad uit om daar te komen. 

Projecten 

Je werkt - vaak samen met medestudenten - aan realistische opdrachten voor (doorgaans) bestaande opdrachtgevers. Je leert om samen met de opdrachtgever, de doelgroep én andere betrokkenen projectmatig te werken aan een opdracht.

In het tweede studiejaar zet je de (hierboven beschreven) vakken uit het eerste jaar voort. Het tweede jaar heeft bovendien een internationale focus.

Internationale oriëntatie tijdens de opleiding 

De toegepast gerontoloog krijgt veel te maken met internationale contexten en daarom is er bij de opleiding een sterke internationale focus.  
In het tweede jaar werk je aan een internationaal project, kun je op studiereis en kijk je in alle vakken naar demografische ontwikkelingen wereldwijd op het gebied van vergrijzing. In het derde jaar kun je stage lopen of je minor volgen in het buitenland.

Stage

In het derde jaar loop je stage, in binnen- of buitenland. Je gaat een groot vraagstuk uit het gerontologisch domein analyseren. Je komt met een voorstel passend bij de organisatie waar je stage loopt. Dat voorstel kan een product zijn, adviesrapport, beleidsplan, etc. Je wisselt daarnaast ervaringen uit met medestudenten die op stage zijn en je leert van elkaar!

Minor

In het derde jaar volg je ook een minor. Met een minorprogramma kun je je studie verbreden of verdiepen. Fontys biedt veel minoren aan waaruit je kunt kiezen. Ook kun je buiten Fontys, zelfs in het buitenland, een minor volgen.

In het vierde en laatste jaar ga je zelfstandig een projectcyclus uitvoeren. Je werkt - in opdracht van het werkveld - individueel aan de evaluatie, (door)ontwikkeling en de realisatie van een leeftijdsvriendelijke dienst of product. Je voert in totaal twee projecten uit:  

 • één in het teken van door(ontwikkeling) van een product of dienst
 • één in het teken van onderzoek doen naar dat product of die dienst
 

 

Na je opleiding

Door de vergrijzing van de samenleving is er veel vraag naar deskundigen die (nieuwe) vraagstukken aanpakken. Afhankelijk van je functie heb je veel of weinig contact met de oudere doelgroep. En ben je in meer of mindere mate bezig met het ontwikkelen van diensten en producten. Mogelijke functies zijn:  

 • Ouderenadviseur bij een welzijnsorganisatie gericht op het aanbod van diensten
 • Zorgtechnoloog die binnen zorgorganisaties bijdraagt aan de ontwikkeling en implementatie van technologie.
 • Developer die meewerkt aan het ontwikkelen van apps, bijvoorbeeld voor hersentraining bij dementie
 • Marketeer die bedrijven helpt om ouderen te bereiken met passende reclame
 • Gezondheidsadviseur die beweegprogramma’s ontwikkelt en leefstijladvies geeft
 • Zelfstandig ondernemer als product- en dienstontwikkelaar voor ouderen.

Doorstuderen 

Studeer verder aan een masteropleiding zoals de hbo-master Healthy Ageing Professional of de universitaire master Vitality and Ageing.  

 

Wegens het niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Meer weten over de opleiding Toegepaste Gerontologie

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegvens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet