Toegepaste Gerontologie (voltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Locaties: Eindhoven

Ga jij actief, ondernemend en nieuwsgierig door het leven? Wil jij leren in de praktijk? En heb je affiniteit met de doelgroep ouderen? Dan past de dynamische opleiding Toegepaste Gerontologie helemaal bij jou. Je ondersteunt organisaties bij het ontwikkelen van producten en diensten om ouderen een fijne(re) leefwereld te bieden.

Over de opleiding

Onze samenleving heeft te maken met grote uitdagingen door vergrijzing, digitalisering en globalisering. Hoe ga je als overheid of bedrijf om met de wensen en behoeften die hierbij komen kijken? Het vraagt om een nieuwe manier van denken, op grote maar zeker ook op kleine schaal.  

Tijdens de opleiding Toegepaste Gerontologie leer je leeftijdsvriendelijke diensten en producten te ontwerpen voor opdrachtgevers, met als doel de kwaliteit van leven van ouderen te verbeteren. Age-friendly design and innovation! 

Waarom Toegepaste Gerontologie bij Fontys?

 • Projectmatig werken met je medestudenten
 • Aan de slag met vraagstukken uit het werkveld
 • Veel zelfstandigheid met begeleiding door coaches
 • Daagt je uit om het beste uit jezelf te halen
 

Wat ga je leren?

Je werkt straks in een wereld waarin er meer ouderen dan jongeren zijn. Hoe kun je inspelen op de veroudering van mensen en de maatschappij? Je leert hiernaar kijken vanuit verschillende kanten, zoals de biologische, psychologische en sociologische. Voor opdrachtgevers ga je - in co-creatie - aan de slag om een dienst of product te ontwikkelen of te innoveren.

 • Verbindingen leggen tussen de diverse vakgebieden zoals wonen, werk, vrije tijd, welzijn, gezondheid en techniek
 • Creatief en innovatief denken
 • Projectmatig werken, met input vanuit de praktijk
 • Verdieping in de vakken gerontologie, service design en professionalisering
 
afspelen

"Als toekomstig toegepast gerontoloog is het belangrijk om meerdere partijen te betrekken en zeker de oudere doelgroep niet te vergeten. Ik denk dat de kracht ligt bij het verbinden van verschillende partijen om zo tot een mooi eindproduct of -dienst te komen"

 

Hoe ziet je week eruit?

Erg afwisselend! Je werkt met je medestudenten samen aan projecten, loopt stage (in het buitenland) of discussieert met professionals over veroudering in de samenleving. Benieuwd hoe een studieweek bij Toegepaste Gerontologie eruit ziet? Check de Sneak Preview.  

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,5 gemiddeld, 53 respondenten
3,7 gemiddeld, 89 respondenten
Aantal eerstejaars
 
28
19
Lesuren per week
 
18-24
Door naar het tweede jaar
 
81%
84%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 53%
64%
 
HBO-bachelor of hoger 53%
69%
Doorstuderen
 
0%
6%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
0%
werkloos
0%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • MBO niveau 4

  Toegepaste Gerontologie bevindt zich op het snijvlak van diverse onderwijsdomeinen, in het bijzonder het gezondheidszorg-, agogische, economische en technische domein. Doorstroming naar deze opleiding is dus voor studenten vanuit alle mbo-opleidingen mogelijk! Mail voor meer info naar fhmg-stip@fontys.nl

Buitenlands diploma?

Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? De voorwaarde is dat deze aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast beschik je over voldoende kennis van de Nederlandse taal. Lees meer.  

Niet de juiste vooropleiding?

Heb je niet de juiste vooropleiding, dan is het mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen. Voorwaarde is wel dat je 21 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start. 

 

Als toegepast gerontoloog wil ik in de zakelijke sector een onderzoekende / adviserende functie. Waar ik hun bestaande producten of diensten beter aan laat sluiten bij de oudere doelgroep.”

Karlijn Weijs

 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling:  

 • 20 contacturen
 • 20 uur projecten en zelfstudie

Je krijgt les in de vakken Gerontologie, Service design en Professionalisering. Daarnaast werk je aan twee projecten van ieder 9 weken, voor bestaande opdrachtgevers. In de tweede helft van dat jaar werk je aan één groter project.

Gerontologie 

Je maakt kennis met belangrijke theorieën, begrippen en verouderingsvraagstukken. Je bestudeert het ‘ouder worden’ vanuit verschillende invalshoeken, zoals biologische en psychologische veroudering.  

Service design 

Je gaat voor een organisatie een dienst of product ontwikkelen; hoe pak je dat aan? Marketing, organisatie- en bedrijfskunde komen in dit vak aan bod. 

Professionalisering 

Belangrijke onderwerpen in dit onderdeel zijn feedback geven en ontvangen, samenwerken en het kunnen terugblikken op eigen handelen, dat versterken en het goed kunnen inzetten. 

Projecten 

Je werkt - vaak samen met medestudenten - aan realistische opdrachten voor (doorgaans) bestaande opdrachtgevers. Je leert om samen met de opdrachtgever, de doelgroep én andere betrokkenen projectmatig te werken aan een opdracht.

In het tweede studiejaar zet je de (hierboven beschreven) vakken uit het eerste jaar voort. Het tweede jaar heeft bovendien een internationale focus.

Internationale oriëntatie tijdens de opleiding 

De toegepast gerontoloog krijgt veel te maken met internationale contexten en daarom is er bij de opleiding een sterke internationale focus.  

In het tweede jaar werk je aan een internationaal project, kun je op studiereis en kijk je in alle vakken naar demografische ontwikkelingen wereldwijd op het gebied van vergrijzing. In het derde jaar kun je stage lopen of je minor volgen in het buitenland.

Stage

In het derde jaar loop je stage, in binnen- of buitenland. Je gaat een groot vraagstuk uit het gerontologisch domein analyseren. Je komt met een voorstel passend bij de organisatie waar je stage loopt. Dat voorstel kan een product zijn, adviesrapport, beleidsplan, etc. Je wisselt daarnaast ervaringen uit met medestudenten die op stage zijn en je leert van elkaar!

Minor

In het derde jaar volg je ook een minor. Met een minorprogramma kun je je studie verbreden of verdiepen. Fontys biedt veel minoren aan waaruit je kunt kiezen. Ook kun je buiten Fontys, zelfs in het buitenland, een minor volgen.

In het vierde en laatste jaar ga je zelfstandig een projectcyclus uitvoeren. Je werkt - in opdracht van het werkveld - individueel aan de evaluatie, (door)ontwikkeling en de realisatie van een leeftijdsvriendelijke dienst of product. Je voert in totaal twee projecten uit:  

 • één in het teken van door(ontwikkeling) van een product of dienst
 • één in het teken van onderzoek doen naar dat product of die dienst
 

 

Na je opleiding

Door de vergrijzing van de samenleving is er veel vraag naar deskundigen die (nieuwe) vraagstukken aanpakken. Afhankelijk van je functie heb je veel of weinig contact met de oudere doelgroep. En ben je in meer of mindere mate bezig met het ontwikkelen van diensten en producten. Mogelijke functies zijn:  

 • Ouderenadviseur bij een welzijnsorganisatie gericht op het aanbod van diensten
 • Zorgtechnoloog die binnen zorgorganisaties technologie ontwikkelt of implementeert
 • Developer die apps ontwikkelt, bijvoorbeeld voor hersentraining bij dementie
 • Marketeer die bedrijven helpt om ouderen te bereiken met passende reclame
 • Gezondheidsadviseur die beweegprogramma’s ontwikkelt en leefstijladvies geeft

Doorstuderen 

Studeer verder aan een masteropleiding zoals de hbo-master Healthy Ageing Professional of de universitaire master Vitality and Ageing.  

 

Wat doet een toegepast gerontoloog?

Docent Eric Schoenmakers legt uit waar een Toegepast Gerontoloog zich mee bezighoudt.

 

Meer weten over de opleiding Toegepaste Gerontologie

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.

Vanaf donderdag 30 januari kun je je aanmelden voor de open dag op zaterdag 21 maart.

Eindhoven
26 jan 2020
10:00 - 15:00 uur
Selecteer
Eindhoven
21 mrt 2020
10:00 - 14:00 uur

Tijdens een dagje meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten Toegepaste Gerontologie. Je volgt lessen, colleges en practica volgens het lesrooster. Zo maak je een gewone lesdag mee en kun je praten met studenten en docenten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

De studenten Toegepaste Gerontologie stellen zich graag even aan je voor.

Kies in dit overzicht een student en een datum en meld je aan voor de meeloopdag met de student van jouw keuze.

Scroll door de agenda en krijg een sneakpreview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beter beeld of de opleiding bij jou past.

Open de Sneak Preview
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  .  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

Locatie en contact Toegepaste Gerontologie