Instromen mbo-verpleegkundigen

Als mbo-verpleegkundige breng je al de nodige expertise en praktijkervaring mee. Op basis hiervan krijg je vrijstellingen, waardoor je de opleiding verkort doorloopt. Je start samen met andere mbo-verpleegkundigen in een aparte onderwijsgroep binnen het Instroomprogramma voor mbo-verpleegkundigen, zodat je intensief en efficiënt kunt leren.

De stap naar hbo-verpleegkundige vergt motivatie en doorzettingsvermogen. Je bent bereid om je tanden te zetten in meer abstracte en overstijgende onderwerpen die wat verder afstaan van de patiënt en zijn ziektebeeld. Het werkveld vraagt om kritisch te zijn en verantwoordelijkheid te nemen. Als hbo-verpleegkundige in opleiding laat je al zien wat je waard bent op dit gebied. Ook helpt een flinke dosis nieuwsgierigheid en drive om er zoveel mogelijk uit te halen.

Naast het instroomprogramma voltijd kun je als mbo-verpleegkundige ook de duale opleiding verpleegkunde volgen. Hiervoor heb je een baan nodig in een instelling waar je aan de hbo-competenties kunt werken. Klik hier voor meer informatie over de duale variant.

Zowel het instroomprogramma als de duale opleiding kun je alleen in Eindhoven volgen.

Sfeerafbeelding Fontys

 • Instroomprogramma mbo-verpleegkunde

  Als mbo-verpleegkundige krijg je vrijstelling voor de propedeuse waardoor je de opleiding in 2,5 jaar kunt afronden. Je start samen met andere mbo-verpleegkundigen in een aparte onderwijsgroep met maximaal 14 personen, zodat je intensief en efficiënt kunt leren.

  Het eerste half jaar van het onderwijs bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Projecten

  Verpleegkundigen werken systematisch en doelgericht. Nauwkeurig observeren, grondig onderzoeken, kritisch zijn, bestuderen van literatuur en het ordenen van alle gegevens, moeten er voor zorgen dat de zorg die jij geeft, de beste zorg is. Tijdens verschillende projecten leer je hoe je een onderzoek uitvoert of een zorgplan moet opstellen. Dit doe je samen met studiegenoten door theorie te bestuderen, opdrachten uit te voeren en deze te bespreken.

  2. AFP: Anatomie, Fysiologie en Pathologie

  Bij deze lessen gaat het om ziekteleer en kennis over het lichaam. Het geeft jou handvatten om een vooruitziende blik te ontwikkelen, aan de hand van wat je ziet en merkt aan de patiënt.  Vóór iedere les bestudeer je literatuur, bekijk je video’s en maak je vragen over de verschillende onderwerpen. In de les ga je hier dieper op in.

  3. Kernmodule

  De Kernmodule is een vorm van interactief onderwijs waarbij samenwerkend leren centraal staat. Aan de hand van een opdracht ga je op zoek naar informatie over een zorgvraag. In de les bespreek je dit met elkaar, wissel je kennis uit en discussieert om zo tot een zorgplan te komen.

  4. Leven lang leren (LLL)

  Dit vak loopt als een rode draad door de opleiding waarbij jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal staan. Je leert zelfstandig op zoek te gaan naar antwoorden en het ontwikkelen van zelfsturing. Hoe houd jij je staande in de veranderende maatschappij en welke vaardigheden heb je daarbij nodig? En wat betekent dat voor het verpleegkundig vak?

  Vervolg van je studie

  Na de theorie ga je stagelopen en volg je een minor. De volgorde hiervan kan varieren. Er zijn diverse opleidingsminoren maar het staat je vrij om een minor elders bij Fontys of bij een andere onderwijsinstelling te kiezen mits deze aansluiting heeft op jouw studie. Het laatste jaar werk je aan een afstudeerproject. De opdracht voor dit onderzoek komt uit en het werkveld en je krijgt hierbij begeleiding van een projectbegeleider (docent) en een begeleider uit het werkveld.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys

 • Toelatingseisen instroomprogramma

  Instroomprogramma voor mbo-verpleegkundigen

  Om het instroomprogramma te kunnen volgen, heb je een diploma mbo-verpleegkunde (niveau 4). Je start dan in de hoofdfase van de opleiding en volgt een programma dat aansluit op het mbo. Ook is het mogelijk om in te stappen bij de duale variant van de opleiding.

  Buitenlands diploma?

  Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat deze aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken.
  Meer informatie...

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Aanmelden Instroomprogramma voor mbo-verpleegkundigen

  Aanmelden doe je vóór 1 mei 2019 bij Studielink. Voor Verpleegkunde gebruik je onderstaande gegevens:

  Naam instelling Fontys Hogescholen
  Plaats Eindhoven
  Naam opleiding B Opleiding tot Verpleegkundige

  Instroom in de post propedeuse (hoger leerjaar)

  Mbo-verpleegkundigen die het instroomprogramma willen volgen, schrijven zich bij Studielink in voor een hoger studiejaar (post propedeuse). De opleiding wordt aangeboden op de leslocatie in Eindhoven

  Hoe meld je je aan:

  Heb je een Nederlands adres? Doorloop dan onderstaande stappen om je aan te melden bij Studielink voor een opleiding van Fontys Hogescholen.

  • Ga naar Studielink en klik op de button ‘inloggen met DigiD’.

  Zodra je bent ingelogd haalt Studielink jouw persoonsgegevens op uit het BRP (voorheen GBA). Je moet zelf je contactgegevens invullen. LET OP: zorg voor een actief mailadres. Je ontvangt binnen 48u bericht van ons op het door jou ingevoerde mailadres. Ontvang je niets, check dan je spambox.

  • Bevestig altijd je gegevens.
  • Je volgende actie is het indienen van een verzoek tot inschrijving. Hierbij geef je aan welke opleiding je wilt gaan volgen en wanneer je wilt starten.

  Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink dashboard.

  Je bent pas ingeschreven als je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

  2. Doe de Studiekeuzecheck

  De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je bij jouw start direct begeleiding op maat bieden, wat jouw kans op studiesucces vergroot. De Studiekeuzecheck test je op persoonlijkheidskenmerken, interesse, motivatie en studie-aanpak.

  De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een contactmoment met de opleiding. Op basis hiervan krijg je een studiekeuzeadvies.

  Dit advies is niet bindend, je bepaalt zelf of je start met je opleiding, mits je voldoet aan de toelatingseisen.
  Wil je meer weten, check dan de FAQ.

  3. Regel je machtiging voor betalen collegegeld

  Je moet de digitale machtiging voor betaling van het collegegeld uiterlijk voor 1 september hebben geregeld.
  Ga in Studielink naar en klik op de actie 'invullen betaalgegevens'.

  Een machtiging afgeven kan pas vanaf 15 mei via Studielink. De eerste incasso vindt plaats op 25 september.

  Meer informatie over je collegegeld vind je hier.

  Onderwijs- en examenregeling

  In de OER vind je info over:
  - de inhoud
  - de toetsing
  - de begeleiding

 • Begeleiding
  Studieloopbaanbegeleider en studentconsulent

  Iedereen heeft een persoonlijke studieloopbaanbegeleider. Je bespreekt met hem of haar de voortgang van je studie. Tijdens de afspraken met de studieloopbaanbegeleider komen de volgende onderwerpen aan de orde: 
  • Opleidingsgerichte informatie zoals leerplannen, systemen, toetsen. 
  • Studievaardigheden: hoofd- en bijzaken, samenvatten, plannen en doelen stellen.

  Daarnaast kun je ook nog terecht bij de studentconsulent wanneer je tegen problemen in je studie aanloopt die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door gebeurtenissen in je privéomgeving. De studentconsulent helpt jou bij het analyseren van de problemen. Samen kom je dan tot een plan om het probleem op te lossen of om te leren hoe er mee om te gaan.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Struikelvakken

  Het vak Anatomie, Fysiologie en Pathologie worden vaak als moeilijk ervaren. Een goede voorbereiding van de lessen en het zorgvuldig bijhouden van de leerstof helpen je bij het verwerken van de informatie.

  Een ander onderdeel waar studenten in het begin moeite mee hebben is het lezen van onderzoeksartikelen, deze kunnen interpreteren en zelf kleinschalig onderzoek doen. Naast het goed kunnen lezen van Nederlandse teksten is het dan ook belangrijk dat je Engelse literatuur kunt lezen.

  Sfeerafbeelding Fontys