Sprint naar content

Alumnus Ruud Castermans

Wanneer heb je je diploma voor de opleiding Werktuigbouwkunde behaald?

Dat was in 1998.

Kon je na het behalen van je diploma makkelijk een baan vinden?

Dat ging heel gemakkelijk, er waren verschillende uitzendbureaus actief op zoek en in de engineering was voldoende werk te vinden.

Hoe ziet jouw werkcarrière er tot nu toe uit?

Ik ben begonnen bij Tegema, waar ik als tekenaar-constructeur aan de slag ging. Ik kwam er al snel achter dat het echte constructeurswerk niet goed bij mij paste, en daarom kwam ik al na een paar maanden terecht bij Assembléon, waar ik drie jaar als CAD en PLM support engineer heb gewerkt. Hier kon ik mijn IT-affiniteit en mijn interesse in het helpen van mensen goed combineren met mijn werktuigbouwkundige achtergrond. Vanuit deze functie heb ik me in de zeven jaar daarna ontwikkeld tot PLM consultant, en behalve via Tegema, ook via Irmato gewerkt voor diverse bedrijven in de regio Eindhoven (zoals Philips ETG, CFT, Lighting, Lighting Electronics, maar ook bij ASML). Mijn carrière nam toen een andere wending, want ik wilde graag gaan leidinggeven en ben bij Atos twee jaar als projectleider in diverse PLM projecten werkzaam geweest. Vervolgens kwam ik via Atos terecht bij NXP als Operations Manager voor IT infrastructuur. Dit was een uitdagende en dynamische opdracht, waar ik veel heb geleerd over leidinggeven en ook de IT beheerprocessen (incident/problem/change management). Met deze ervaringen op zak ben ik vijf jaar geleden begonnen bij ASML, initieel als PLM Change Manager en vervolgens als teamleider van een aantal teams. Momenteel ben ik Solution Team Manager voor een internationaal team die het beheer van diverse PLM applicaties onder zijn hoede heeft, in het domein van system engineering en mechatronica-design.

Ruud Castermans Ruud Castermans

Wat zie je terug van wat je hebt geleerd tijdens je opleiding in je huidige baan?

Ik heb veel gehad aan de algemene werktuigbouwkundige vakken, omdat ik hiermee goed de constructeurs kon ondersteunen in het werken met CAD- en PLM-applicaties. Ik begreep goed wat hun uitdagingen en problemen waren, omdat ik kon denken als een constructeur. De bedrijfskundige vakken waren toentertijd niet zo belangrijk, maar hebben later een rol gespeeld in mijn carrière.

Wat vind je het meest interessant of uitdagend aan je werk?

Het omgaan met mensen, waarbij je een team kunt motiveren om gezamenlijk het gestelde doel te behalen en een zo goed mogelijk product te kunnen afleveren, met een tevreden klant als gevolg.

Als alumnus, heb je een tip voor de huidige studenten van de opleiding?

Probeer je opleiding te zien als “algemene vorming” voor de rest van je carrière. Je leert ontzettend veel tijdens het doen van je werk en de basis daarvoor wordt tijdens je opleiding gelegd. De interactie met anderen is een ontzettend belangrijk tool om tot je doel te komen.

Hoe zie jij de toekomst van een werktuigbouwkundige?

In een land als Nederland zal je een belangrijke rol kunnen spelen bij innovatieve bedrijven zoals ASML, VDL, NXP en vele andere. Ik heb werktuigbouwkunde altijd gezien als een brede opleiding, waarmee je vele kanten op kunt. Probeer je blik zo veel mogelijk te verruimen om de mogelijkheden en sterke kanten van jezelf te zien, zodat je werk vindt wat je aanspreekt en leuk vindt. Dat is de belangrijkste drijfveer voor een succesvolle carrière.