“Geen moment spijt gehad van mijn keuze om Werktuigbouwkunde te studeren!”

Hilko heeft vwo gedaan en na zijn ervaring als natuurkundestudent op de universiteit, studeert hij nu werktuigbouwkunde bij Fontys Hogeschool Engineering. Lees hier meer over zijn studiekeuzeproces.

Je studiekeuze, een van de meest bepalende keuzes in je leven. Voor sommigen staat het in de sterren geschreven wat ze gaan studeren. Ze weten al van kinds af aan wat ze later willen worden. Anderen weten kort voor hun eindexamen nog niet wat ze willen gaan doen. En dan zijn er ook nog genoeg scholieren die overtuigd hun keuze maken maar er toch achter komen dat het niet de juiste is. Dat ze niet op hun plek zitten of dat ze de studie heel anders hadden voorgesteld. Ook ik ben pas in tweede instantie op de juiste plek terechtgekomen; bij Fontys in Eindhoven waar ik nu werktuigbouwkunde studeer.

Na het vwo ging ik in eerste instantie natuurkunde aan de universiteit studeren. Dat leek me machtig mooi. Exacte vakken gingen me goed af, maar ik was geen absolute uitblinker. Voor wiskunde moest ik op de middelbare school echt wel mijn best doen en ik was gewaarschuwd voor de wiskunde op de universiteit. Het zou nog abstracter worden en allemaal nog sneller gaan. Er was een redelijk grote uitval in het eerste jaar en dat lag vooral aan het theoretische gehalte van de studie. Ik zou alles gaan geven en als ik keihard werkte moest ik mijn medestudenten met meer aanleg wel bij kunnen houden, dacht ik.

Het werd een gigantische worsteling. Hoe hard ik ook werkte, ik raakte steeds verder achterop. Mijn medestudenten leken niet te begrijpen dat het zo lastig voor me was. Wanneer ze me probeerden te helpen, snapten ze niet goed dat bepaalde dingen niet vanzelfsprekend voor me waren. Ik werkte me een slag in de rondte en liep verschrikkelijk op mijn tenen.

We bestudeerden bij natuurkunde de fysische principes die ten grondslag liggen aan veel technische toepassingen. Maar van die toepassingen zelf bleven we altijd ver verwijderd. Ik wist dat natuurkunde een fundamentele studie was, maar ik begon te snakken naar het oplossen van concretere problemen in plaats van alleen de abstracte wiskundige basis te behandelen. Liever paste ik kennis meteen toe dan tot de absolute wetenschappelijke kern te komen. Het kenmerkende verschil tussen een universitaire studie en een hbo-studie. Ik staakte mijn natuurkundestudie.

Lang had ik tegen deze beslissing aan zitten hikken maar eenmaal genomen kreeg ik rust. Met de belangrijke lessen die ik had geleerd, kon ik op zoek naar een studie die wel bij me paste. Eentje waarbij alles dat ik zo duidelijk miste bij natuurkunde, wel aan bod zou komen.

Dat werd werktuigbouwkunde. Bij Fontys Hogeschool Engineering in Eindhoven. Van deze keuze heb ik geen ogenblik spijt gehad. Nu leer ik kennis meteen toe te passen. Daarnaast is het fijn om veel samen te werken in de diverse projecten. Het is gaaf hoe veel je mee krijgt van alle ontwikkelingen en kansen in de regio, omdat er veel samenwerking is met het bedrijfsleven. Er gebeurt op technisch vlak nogal wat in Eindhoven! Wat me ook meteen opviel toen ik begon met mijn studie bij Fontys, was de omgang tussen docenten en studenten. Die is vriendschappelijk en laagdrempelig en daardoor heel prettig.

Bij elke studie horen ook dingen die je minder leuk vindt. Voor mij is dat wiskunde en dan in het bijzonder kansrekening en statistiek. Daar moest ik gewoon even doorheen. Andere vakken vind ik juist wel heel leuk. Energie en proces en materiaalkunde zijn mijn favoriete vakken. Daarnaast kijk ik erg uit naar het doen van mijn minor en stage volgend studiejaar. Zonder theorievakken wordt dat weer een heel ander jaar dan de twee jaar die ik tot nu toe heb gehad.

Ik heb mijn plek gevonden en wens voor iedereen hetzelfde. Mijn advies, stel jezelf eerlijk de vraag: past dit bij mij? Verdiep je in verschillenden opleidingen, maar ga vooral ook bij jezelf te rade. Wat zijn mijn kwaliteiten en kan ik die op deze opleiding optimaal ontwikkelen? Dat is zo belangrijk!

Heel veel succes met het maken van een studiekeuze en misschien tot na de zomer!