Studenten en docenten aan het woord

studenten aan het woord

docenten aan het woord

• Fast en Sharp: docent Hay Geraedts

Fast en sharp

“Ik heb als missie dat ik studenten wil leren innoveren”, zegt docent Hay Geraedts. “En dat je met innoveren geld kan verdienen.” Geraedts is docent bij Fontys Hogeschool Engineering. Hij begeleidt het Uitvindersproject van eerstejaars studenten Werktuigbouwkunde.

“De boodschap is heel duidelijk. Bedenk een uitvinding”, legt Geraedts uit. “Veel studenten schrikken dan al, omdat ze denken dat alles al is uitgevonden. Onzin. Nog zeker de helft van alles is niet eens uitgevonden. En ontwikkelingen staan niet stil, dus er komen ook altijd weer nieuwe mogelijkheden bij.”

Een belangrijk gegeven binnen het Uitvindersproject, is dat studenten leren een plan te maken. Ze krijgen een budget van 200 euro en een semester aan tijd. “De uitvinding moet aan het einde van de projectperiode werken, dat is een eis. Daarom is planning een heel belangrijk onderdeel.”

Geraedts wil met dit project zijn studenten triggeren en goed voorbereiden op het werk van een engineer. “Je moet als engineer ‘fast and sharp’ zijn. Oftewel, snel reageren en slim handelen. Sommige studenten hebben moeite met deze aanpak en met het project. De studenten gaan zelf veel ontdekken, maken fouten en leren een hoop. Hierdoor zijn ze beter voorbereid op de komende jaren van hun studie en daarna.”

Volgens Geraedts is het eerste jaar bedoeld om ‘tapijtjes’ uit te leggen naar het tweede jaar. “Wanneer ze een goede proof of concepts weten neer te zetten tijdens het Uitvindersproject, dan mogen de studenten hieraan verder werken in het tweede studiejaar. Dit stimuleert ze om nu hard te werken. Ik wil bereiken dat studenten trots zijn op hun eigen werk, ze zetten zo veel mooie dingen neer.”

Ieder groep bedenkt een eigen idee en product die een probleem oplost voor een gebruiker of het leven voor hem makkelijker kan maken. Zo werkt er een groep aan een mechanisme waardoor de onderste groentelaatjes van een koelkast makkelijker bereikbaar zijn voor mensen die moeilijk kunnen bukken. Of hoe de kabels in een fysioruimte niet inde war raken, in plaats van dat ze op de vloer liggen. En een van de groepen werkt aan een hulpmiddel dat doppen van flessen kan draaien. Dit kan heel nuttig zijn voor mensen met bijvoorbeeld reumaklachten, die niet genoeg kracht kunnen zetten met hun handen. Deze laatste groep laat de komende weken zien hoe zij het Uitvindersproject ervaren en hoe de ontwikkeling van hun proof of concept verloopt.

Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys