Rebecca verbaast de artsen, haar ouders én zichzelf

Hersentumor

“In 2003 werd bij mij een hersentumor ontdekt. Door twee heftige operaties en een periode van bestraling is de tumor steeds verder gekrompen. Hier heb ik helaas wel wat ongemakken aan overgehouden. Zo moest ik alles opnieuw leren, ik kon niet eens meer lezen of schrijven. Ik heb concentratieproblemen, mijn geheugen is niet meer zo goed en mijn rechterhand functioneert niet altijd zoals ‘ie zou moeten.”

Geen twijfel

Voor veel jongeren zouden dat redenen genoeg kunnen zijn om van een vervolgstudie af te zien, maar voor Rebecca is dat allerminst het geval. “Ik heb eigenlijk geen moment getwijfeld! Mijn artsen en ouders hadden wel hun twijfels, zij dachten dat ik niet eens de havo zou kunnen afronden. Ik dacht daar altijd anders over. Ik mag dan een heftige periode achter de rug hebben, dat wil niet zeggen dat ik nu heel de dag binnen moet zitten, toch?"

Gespreide tentamens

Met wat hulp van haar decaan verwacht Rebecca over drie jaar haar diploma te hebben. “In overleg heb ik een iets ander studieprogramma dan een ‘normale’ leerling. Mijn vakken zijn wat meer gespreid waardoor ik me beter kan focussen op de colleges. En mijn tentamens zijn gespreid zodat ik nooit bijvoorbeeld drie dagen op rij een toets heb. Het kost misschien wat extra moeite, maar deze studie past zo goed bij me dat ik er nog geen moment spijt van gehad heb.”

Propedeuse

‘‘Voor de zomervakantie heb ik mijn propedeuse gehaald! Natuurlijk is dit iets anders dan de meeste studenten die hem in een jaar halen, maar dat betekent niet dat ik er minder blij mee ben. Ik loop prima op schema en hoef nog maar een paar vakken uit het tweede jaar te doen voor ik aan mijn afstudeerfase kan beginnen.’’

Voor veel geslaagde havo-scholieren is doorstuderen aan een hbo-instelling een logische stap. Niet voor Rebecca van Dijk - tweedejaars student aan de Fontys Academy for Creative Industries - die op jonge leeftijd een ingrijpende hersenoperatie heeft ondergaan. Samen met haar studiecoach en decaan heeft ze een aangepast studieprogramma samengesteld.