Autisme, geen onoverkoombaar studieprobleem

Gestopt

“Ik ben gek op computers dus ik ging ICT studeren; dat was voor mij toen zo klaar als een klontje. Maar van het aanvankelijke enthousiasme was al snel niets meer over. Op het hbo moet je zelfstandig kunnen werken. Halverwege het eerste jaar ben ik dan ook gestopt met die studie, het lukte gewoon niet daar.”

Rood

Kort daarvoor had Roy al kennisgemaakt met Nico Schloen, een decaan van Fontys en tevens gespecialiseerd in autisme. “Nico heeft me een studiekeuzetest laten maken die speciaal is ontwikkeld voor autisten. Uit die test kwamen verschillende studies naar voren, die vervolgens een rode, oranje of groene kleur kregen. Rood betekent niet geschikt voor autistische studenten, groen het tegenovergestelde. Uit mijn test bleek dat een sociale studie het beste bij mij past. Probleem was: daar stonden stuk voor stuk rode stippen achter!”

Doorzetter

“In overleg met Nico - die ik inmiddels goed kende – heb ik besloten om Toegepaste Psychologie te gaan doen. Hij weet dat ik een doorzetter ben, en zei dat ik ervoor moest gaan.” Het resultaat is inmiddels bekend. “Ik ben in augustus afgestudeerd. De studie beviel uitstekend, ik heb er met veel plezier gestudeerd en iedereen probeerde rekening te houden met mijn autisme. Achteraf ben ik dolblij dat ik gestopt ben met ICT. Mijn beide ouders en mijn zus werken in de zorg, de test van Nico deed me beseffen dat ik me daar graag bij aansluit.”

Roy Houtkamp heeft autisme. Dat leverde hem in het begin moeilijkheden op tijdens zijn studie en na een moeilijk eerste jaar stopte hij dan ook. Door de begeleiding van zijn decaan heeft hij, ondanks zijn autisme, na iets meer dan vier jaar bij Fontys toch zijn getuigschrift Toegepaste Psychologie gehaald. Al had hij dat een tijd geleden niet durven dromen.