Sneakpreview studieweek Cariben

Welkom bij deze sneak-preview!

Nariën stelt zich voor. Zij komt uit de Cariben en is bij Fontys in Nederland gaan studeren.

Oriënteren op je mogelijkheden in Nederland is een belangrijk onderdeel van je studiekeuze. Maar hoe pak je dat aan? De mogelijkheden zijn groot en soms kan het voelen alsof je door de bomen het bos niet ziet.

Heb je nog geen idee welke studie je wilt gaan volgen? 
Ben je je nog aan het oriënteren? Op deze pagina vind je allerlei mogelijkheden om je verder te helpen. Kom je er zelf niet uit? De studiekeuzeadviseurs van Fontys helpen je graag verder. Je kunt je studiekeuzevragen stellen via Whatsapp. Of kies voor een persoonlijk traject waarin je via oefeningen en testen begeleid wordt in je keuzeproces. Een afspraak voor een persoonlijk traject kun je maken door te mailen naar istudent@fontys.nl. Geef in de mail aan dat het gaat om een ‘online afspraak studiekeuze’ en dat i.v.m. het tijdverschil met de Caribische eilanden de afspraak tussen 15.00 uur en 16.00 uur Nederlandse tijd gemaakt moet worden.

03
Ma sept
04
Di sept
05
Wo sept
06
Do sept
07
Vr sept
03
Ma sept

Naar school

Vlog van Nariën

Naar school

Benieuwd hoe een dag uit het leven van student Nariën eruit ziet?

1 minuten
Sfeerafbeelding Fontys

Mijn eerste jaar

Lees hier hoe Narien haar eerste jaar ervaarde

Mijn eerste jaar

Mijn eerste jaar was, achteraf gezien, een jaar vol aanpassing en integratie. Wij zijn opgegroeid met een hele andere cultuur. De grootste verschillen die mij opvielen waren de directheid en de machtsafstand (Tip: ik wil dit geen saaie les maken, maar de Cultuur dimensies van Hofstede hebben voor mij een veel beter beeld geschetst van de cultuurverschillen. Check it out if you want!)

Door te begrijpen en te erkennen dat er fundamentele verschillen zijn in de manier van omgaan met elkaar, kon ik iets beter omgaan met de directheid van Nederlanders. Ook kon ik beter begrijpen waarom bijvoorbeeld de studenten de docenten gewoon met ‘je’ aanspraken of waarom de docenten gewoon als ‘Danny’ of ‘Janneke’ werden aangesproken.
Dit zijn voorbeelden van hele kleine dingetjes waar ik in het begin dagelijks aan moest wennen. De meeste Nederlanders zijn direct, zonder dat ze het slecht bedoelen.

Belangrijk is ook om te herinneren dat lang niet alle Nederlanders hetzelfde zijn. Dit geldt overigens overal, op onze eilanden hebben we ook allemaal verschillende mensen.
Maar wat ik vooral wil meegeven is dat ik along the way een aantal Nederlanders ben tegengekomen die ik never, nooit, niet zal vergeten. Waar ik een hele leuke tijd mee heb gehad en hele fijne herinneringen mee deel. Blijf dus open minded en probeer zo min mogelijk te focussen op de verschillen, maar focus vooral juist op de overeenkomsten.

2 minuten

Opdracht 1:

Wat zou jij doen?

Opdracht 1:

Waar houd je rekening mee als je kiest voor een opleiding?
Bekijk de stellingen en maak je keuze: ‘Wat zou jij doen?’

10 minuten
04
Di sept

Opdracht 2:

Quiz

Opdracht 2:

De overstap, om vanuit de Cariben te gaan studeren in Nederland, zal even wennen zijn. Doe deze quiz om je voor te bereiden!

10 minuten

Wist-je-datjes

Tips, tricks en feitjes voor het studentenleven in Nederland

Wist-je-datjes

‘Gezellig samen shoppen om je kamer in te richten en een fijn nieuw thuis van te maken’ ‘Gezellig samen shoppen om je kamer in te richten en een fijn nieuw thuis van te maken’
05
Wo sept

Hoe maak je een verslag en tips!

Hier zie je een uittreksel van een verslag dat Nariën in het eerste studiejaar schreef.

Hoe maak je een verslag en tips!

Gedurende je opleiding moet je meerdere verslagen schrijven. Sommige verslagen zullen kort zijn, sommige lang, enkele verslagen moet je individueel schrijven en andere verslagen juist weer in groepsverband. Als je het schrijven van verslagen in het begin moeilijk of spannend vindt, maak je geen zorgen; wij zijn immers ook allemaal ergens begonnen.

Bekijk de bijlage en zie welke tools beschikbaar zijn die ondersteuning kunnen bieden bij het schrijven van je verslag(en).

5 minuten
Sfeerafbeelding Fontys

Hoe overleef ik de wintermaanden?

Nariën over de winter

Hoe overleef ik de wintermaanden?

Trek een leuke outfit aan, maak een leuke playlist met je favoriete liedjes, en ga erop uit. Wat mij in deze koude, soms donkere periode heel erg hielp, was om een playlist te hebben met mijn favoriete Caribische en Latijns-Amerikaanse zangers. Zo liep ik stiekem toch met een beetje swing naar mijn bushalte, met de nostalgische melodieën en stemmen van Juan Luis Guerra en Marc Anthony in mijn oren, haha. Soms was ik in de mood voor J Balvin of Jeon.
Een andere tip is: Als je leven ook veel beter is met muziek, zoek bij het aanschaffen van je telefoon abonnement voor een goede streaming deal. Onderzoek en vergelijk zelf wat het beste bij je zou passen. Vergeet niet te checken voor student-discounts op bijvoorbeeld Spotify of Deezer!

2 minuten

Wat doe je naast je studie in Nederland?

Vlog Nariën

Wat doe je naast je studie in Nederland?

Als je in Nederland gaat studeren zul je merken dat, naast dat je naar school gaat, je ook druk bezig bent met je huiswerk, het huishouden, je boodschappen die je moet doen, de was, etc.

2 minuten
06
Do sept

Opdracht 3:

Nederlandse taal: taaltest

Opdracht 3:

Everything they said about this is true!!!
Nee haha geintje. Waarschijnlijk hebben veel mensen in je omgeving, net zoals toentertijd bij mij is gedaan, jou verteld om naar Nederlandse tv programma’s te kijken en om Nederlandse nieuwsartikelen te lezen. Oh, en ook om te proberen om Nederlandse vrienden te zoeken en je te omringen door Nederlanders.
In mijn tijd dacht ik, ahh joh, ik kijk wel. Ik had in het begin niet persé mijn best gedaan om me te omringen door Nederlanders. Aan het einde van mijn studie moest ik anderhalf jaar stage lopen; voor 5 dagen per week en 8 uur per dag. Ik was toen constant omringd door Nederlands sprekende mensen en mijn Nederlands was binnen no-time vele malen verbeterd, zonder dat ik het in de gaten had!
Wil je weten hoe jij er voor staat ? Doe dan dit taaltestje !
Oja, fouten maken is helemaal niet erg. Daar leer je alleen maar van :-)

10 minuten

Studeren bij Fontys

Lees hier het verhaal van Nariën over Fontys

Studeren bij Fontys

Tijdens mijn intakegesprek voor mijn opleiding bij Fontys, is mij geadviseerd om, voordat ik mijn keuze zou maken, goed te kijken naar de verschillen tussen de opleidingen bij verschillende hogescholen. Mijn opleiding, Human Resource Management, was namelijk een opleiding die ik bij meerdere hogescholen kon volgen.

Aan mijn decaan had ik toen gevraagd wat de verschillen waren tussen de hogescholen zoals Fontys, Avans, Hogeschool Rotterdam, etc. Als antwoord kreeg ik dat “vrijwel alle instituten hetzelfde zijn”. Achteraf gezien klopt dit niet helemaal. Wel zijn alle hogescholen geaccrediteerd om kwalitatieve lessen te geven, maar lang niet alle hogescholen en opleidingen hebben dezelfde manier van lesgeven. Dat klinkt vrij logisch zou je denken, maar de verschillen zijn er wel.

Wat ik eigenlijk het fijnste vind aan Fontys, is dat ik me op geen moment als een nummertje heb gevoeld. Het contact met de docenten en coaches zijn altijd erg persoonlijk. De klassen waren vrij klein waardoor één op één contact eigenlijk heel makkelijk was.
Omdat je dus makkelijk een band kon maken met de docenten, werd de wederzijdse relatie daar ook beter van. Door een band te hebben met docenten waren ze ook voorbereid om die extra mile te gaan, om ervoor te zorgen dat je telkens een stap dichterbij je diploma kan maken.

Aan het begin was ik altijd erg verlegen en trok ik mezelf terug. Achteraf had ik beter lekker mezelf kunnen zijn om vanaf het begin al een goede band te hebben met de docenten en mijn medestudenten. Dat is dus mijn tip aan jou: wees jezelf, durf een goede band te creëren met je coach/docenten.

Wat ik ook uit ervaring heb geleerd is om zeer zeker naar zoveel mogelijke hoorcolleges - als werkcolleges te gaan. In de herfst- en wintermaanden is de drempel om ‘s ochtends uit je warme bed te stappen en de koude wereld in te gaan, erg hoog. Geloof me, ik weet het als geen ander. Maar, elke hoor- en werkcollege die je bijwoont, heeft zeker een (in)directe positieve effect op je tentamens.

3 minuten
Sfeerafbeelding Fontys

Donderdagavondtip!

Neem een proefles Salsadansen! Misschien kun je het allang, maar is een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten!

Donderdagavondtip!

Neem een proefles Salsadansen! Misschien kun je het allang, maar is een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten!

07
Vr sept

Uitslapen!

Vandaag pas om 12.00 uur beginnen, uitslapen! + daarna college :)

Uitslapen!

Vandaag pas om 12.00 uur beginnen, uitslapen!

+ daarna college :)

Sfeerafbeelding Fontys

Laatste tip :-)

Lees hier de laatste tip van Nariën

Laatste tip :-)

Laatste tip :-)
Wees open minded, maar wees ook lekker jezelf. Blijf dicht bij jezelf, maar durf ook uit je comfort zone te stappen. Zoek daar een balans in. In het begin kan het heel spannend zijn, omdat er nog veel onbekendheid is. Maar naarmate je je eigen draai vindt en je eigen nieuwe gewoontes creëert, zal het iets makkelijker worden.

Sluit je niet af van anderen. Blijf contact houden met je vrienden, wees niet bang om nieuwe vrienden te maken, ga de vriendschappen en de banden aan. We zijn met een flink aantal Caribische studenten in Nederland die, net als jij zometeen, de stap hebben gemaakt om hier te komen studeren. Velen voor je hebben dit dus ook meegemaakt, dus wees niet bang om ten minste één van ons op te zoeken om vragen te stellen of om voor advies te vragen. Ik weet bijna zeker dat de meeste van ons al te graag onze ervaringen en tips met je willen delen.

2 minuten

Even naar huis bellen kletsen met broertje op Aruba

Vlog Nariën

Even naar huis bellen kletsen met broertje op Aruba

3 minuten
Stel je vraag aan Nariën: