Stap 1: aan de slag met je studiekeuze

Heb je nog geen idee welke opleidingsrichting het beste bij je past? Dan is het goed om eerst stil te staan bij jezelf. Wie ben jij en wat past bij jou? Welke onderwerpen interesseren je, wat zijn jouw kwaliteiten en waar ben je graag mee bezig? En wat weet je al van je toekomstige droombaan? In deze fase is het belangrijk om te verkennen welke opleidingsrichtingen er zijn en welke aansluiten bij jouw voorkeuren en interesses.

Stap 1

• Welke mensen kunnen je helpen?
  • Verken je interesses en kwaliteiten
  • Welke activiteiten doe je graag
  • Maak kennis met het hbo
  • Doe een studiekeuzetest
  • Kom in contact met studenten

We kunnen je helpen in deze stap

Samen praten over je studiekeuze is heel belangrijk en helpt je om een goede afweging te maken. Praat met je ouders, je ooms en tantes, je vrienden/vriendinnen, je mentor of een bekende die al studeert. Zij kunnen allemaal iets zeggen over jou. Ben je een sociaal iemand? Kun je goed doorzetten? Ben je actief of juist een grote denker?

Soms is het ook fijn om juist met iemand te praten die je niet kent en die de juiste vragen stelt, zoals bijvoorbeeld een decaan van je school of een studiekeuzeadviseur van Fontys.

Via het KlantContactCentrum van Fontys kun je een afspraak maken om telefonisch of via Teams te praten met een studiekeuzeadviseur.

Wie ben je, wat wil je en wat kun je?

De volgende opdrachten helpen je inzicht te krijgen in je interesses, talenten, kwaliteiten en eigenschappen. Allemaal belangrijke zaken die het maken van een keuze eenvoudiger maken. Doe de opdrachten samen met iemand uit je netwerk en maak gebruik van dit handige document 'Oriëntatiepad' (invulbare pdf om je antwoorden op in te vullen).

Een eerste kennismaking met het hbo?

De volgende opdrachten helpen je inzicht te krijgen in je interesses, talenten, kwaliteiten en eigenschappen. Allemaal belangrijke zaken die het maken van een keuze eenvoudiger maken. Doe de opdrachten samen met iemand uit je netwerk. Maak voor je antwoorden gebruik van dit handige document 'Orientatiepad' (pdf.) om je antwoorden op in te vullen.

Reflectie opdracht Studiekeuzetest

Bekijk jouw uitslag van de studiekeuzetest en lees de omschrijving van jouw twee voorkeurskenmerken.

Geef vervolgens antwoord op onderstaande reflectievragen. Tip: doe dit samen met iemand die jou goed kent!

1. In hoeverre herken jij jezelf in deze voorkeurskenmerken?
  2. Kun je een voorbeeld bedenken van deze voorkeurskenmerken in jouw dagelijks leven?
  3. Bij welke opleiding of beroep komen deze voorkeuren/kenmerken goed van pas, denk je?

Bekijk jouw lijst van opleidingen.

4. Kun je hier een rode draad in herkennen? En in hoeverre sluiten ze aan bij jouw interesses?

5. Over welke opleidingen wil je meer te weten komen?

Whatsapp met een studiekeuzeadviseur

Heb je een studiekeuzevraag waar je zelf niet uitkomt? Welke opleidingsrichting past bijvoorbeeld het beste bij mij? Wat zijn mijn belangrijkste interesses, drijfveren en kwaliteiten? Hoe maak ik een bewuste studiekeuze? De studiekeuzeadviseurs van Fontys helpen je graag met al je vragen!

Klantcontactcentrum

Hulp nodig bij je studiekeuze? Het Klantcontactcentrum (KCC) van Fontys maakt graag een afspraak voor je met een studiekeuzeadviseur!

Het KCC is bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur en tijdens Open dagen.

info@fontys.nl