Stap 2: Ik heb al een paar opleidingen in gedachten

Je hebt een paar opleidingen of richtingen die je interessant vindt. Wat weet je al over de opleidingen en hoe kun je ze nu goed met elkaar vergelijken? Ga op zoek naar wat voor jou belangrijk is en schrijf op wat de plussen en minnen zijn van elke opleiding. Download de checklist Opleidingen vergelijken en kom erachter welke opleiding het beste past bij wat jij belangrijk vindt.

Stap 2

• Maak en top-5 van opleidingen
  • Vergelijk opleidingen met behulp van de checklist
  • Bepaal de voor jou belangrijke punten
  • Ga op zoek naar antwoorden voor je top-5
  • Ga in gesprek met mensen met een interessant beroep
  • Stel vragen aan studenten en docenten

Krijg een beeld van de opleidingen in je voorkeursrichting

Heb je een richting gekozen, maar heb je nog geen idee welke opleiding je wilt gaan doen? Dan is het belangrijk om een beter beeld te krijgen van de opleidingen die aangeboden worden in die richting:

• Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de opleidingen?
  • Welke vakken krijg je en hoe wordt het onderwijs aangeboden?
  • En welke banen kun je straks gaan doen met deze opleiding?

Met die informatie kun je voor jezelf bepalen in hoeverre een opleiding aansluit bij jouw interesses, voorkeuren in het studeren. Ook kom je er zo achter wat voor jou belangrijk is in een opleiding

Wie kunnen je helpen in deze stap

In deze fase is het belangrijk dat je met veel mensen gaat praten over de opleidingen die je interessant lijken. Met je ouders, je vrienden / vriendinnen, je mentor of een vriend / vriendin die al studeert.

Studenten en docenten

Wil je weten hoe studenten van nu hun studiekeuze maakten? Heb je vragen over hun opleiding, over Fontys of over andere zaken? Een aantal studenten vindt het leuk om hun ervaringen te delen en jouw vragen te beantwoorden via Whatsapp. Heb je vragen over de opleiding, ga dan ook in gesprek met docenten. Dat kan bij verschillende opleidingen via mail, telefoon en ook via Whatsapp. Kijk voor de contactgegevens op de opleidingspagina.

Studiekeuzeadviseurs

Soms is het ook fijn om juist met iemand te praten die je niet kent en die de juiste vragen stelt, bijvoorbeeld een studiekeuzeadviseur van Fontys. Via het Klantcontactcentrum (KCC) van Fontys kun je ook een afspraak maken om telefonisch of online te praten met een studiekeuzeadviseur.

Kennismaken en opleidingen vergelijken

Kennismaken op de campus

Kennismaken met onze opleidingen, onze studenten, docenten en onze gebouwen gaat dit jaar anders dan wij en jij gewend zijn.

Gelukkig kunnen we online een heel eind uit de voeten. Maar de sfeer proeven doe je natuurlijk het beste live bij ons.

Daarom hebben we dit jaar een mooie combi gemaakt van online en activiteiten op de campus.

Whatsapp met een studiekeuzeadviseur

Heb je geen idee welke opleiding het beste bij je past? En kom je er zelf niet uit? Geen punt! De studiekeuzeadviseurs van Fontys staan graag voor je klaar. Jouw studiekeuzevraag en wat jij nodig hebt om een bewuste keuze te kunnen maken, is het uitgangspunt.

Klantcontactcentrum

Hulp nodig bij je studiekeuze? Het Klantcontactcentrum (KCC) van Fontys maakt graag een afspraak voor je met een studiekeuzeadviseur!

Bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur en tijdens Open dagen.

info@fontys.nl