Tips voor u als ouder

Wie is aan zet?

Je zoon of dochter is zelf verantwoordelijk voor de studiekeuze en moet dit proces doorlopen. Als ouder kun je wel je zoon of dochter steunen, inspireren en motiveren. Dit kun je doen door ze te helpen met het zoeken naar informatie en met ze daarover in gesprek te gaan. Begin tijdig met het oriënteren op een vervolgopleiding en wacht niet tot het laatste studiejaar van je zoon of dochter.

De ouder als coach

Wanneer je met je zoon of dochter praat over studies is het goed dat je dit niet vanuit je ouderrol doet. Het is belangrijk dat je een begeleidende/coachende rol aanneemt. Als ouder ben je geen adviseur, je doet hooguit suggesties.

Kies de juiste woorden

De begeleiding van je zoon of dochter tijdens het maken van een studiekeuze is een kwetsbaar proces en opmerkingen als ‘wat een belachelijk idee’ of ‘weet je het nou nog niet’ belemmeren het oriënterend vermogen en kunnen er voor zorgen dat je zoon of dochter zich gaat afsluiten van jou als ouder.

Gebruik je eigen ervaringen in studie en werk

Vertel je zoon of dochter over je eigen ervaringen. Ook wordt dan duidelijk dat de studiekeuze lang niet altijd strikt bepalend is voor de rest van je leven. Vervolgens kun je je kind helpen met het maken van de vertaalslag van zijn/haar belangstelling en persoonlijke kwaliteiten naar een sector, werkomgeving of rol.

Probeer je in te leven in de situatie van je kind

Hoe koos je ooit zelf je studie? Heb je destijds met mensen over de keuze gesproken? Was het je eigen keuze of die van je omgeving? Heb je meerdere studies en sectoren onderzocht of niet? Wat waren de gevolgen daarvan? Heb je je kwaliteiten, eigenschappen en interesses meegenomen in de keuze? Hoe beviel de studie, voldeed deze aan je verwachting? Had je iets anders willen doen in het keuzeproces? Wanneer wist je wat je dat je wilde gaan doen wat je nu doet? Als je nu terugkijkt op je (studie)loopbaan, zou je iets anders gedaan hebben? Wissel dit uit met je zoon of dochter.

Samen aan de slag

Denk samen aan dingen die je zoon of dochter leuk vindt om te doen (zo leuk dat je de tijd vergeet). Denk ook aan wat je zoon of dochter vroeger graag deed of kijk eens samen naar oude foto’s. Wat zie je je kind doen? Hoe voelde je zoon of dochter zich hierbij? Wanneer komt je zoon of dochter in actie? Wat maakte het zo leuk?
Welke kwaliteiten, positieve eigenschappen en interesses liggen verborgen in de actie-momenten? Bedenk met elkaar in welke taken, functierollen, sectoren en werkculturen deze kwaliteiten goed zouden kunnen passen.

Wat kun je inzetten?

Je eigen loopbaan, je eigen netwerk van familie en collega’s, ‘Tips van een studiekeuzeadviseur’.

Sfeerafbeelding Fontys

Vragen over studiekeuze

Voor al uw vragen over studiekeuze kunt u terecht bij onze studie- en beroepskeuzeadviseur via 08850 82222 of via mail naar iStudent

Hoe voer ik een studiekeuzegesprek met mijn zoon of dochter?

“Mam, ik wil graag Commerciële Economie gaan studeren!” Niet: Och, dat is toch niks voor jou! Maar: Oh? Hoe kom je daar zo bij?
“Pap, ik weet niet goed wat ik wil studeren” Niet: Als ik jou was zou ik leraar worden, zoals je opa en ik Maar: Weet je al wat je niet zou willen studeren? Wat vind je leuk om te doen? Wat vind je belangrijker, iets doen waar je goed in bent of iets doen wat je leuk vindt? (doorvragen, doorvragen, doorvragen..)
“Opa zegt dat ik dokter moet worden” Niet: Dat zou ik zeker doen! Als ik die kans had gekregen toen ik zo oud was als jij, dan had ik dat ook gedaan. Maar: Hoe denk je daar zelf over?