Check na 12 weken of studie echt past

In het eerste studiejaar kunnen studenten checken of ze goed op hun plek zitten met de Startthermometer. Het is fijn om in het eerste jaar snel duidelijk te krijgen of de studiekeuze inderdaad de juiste is. Wie zich toch niet op zijn plek voelt, kan daar met het reflectie-instrument ‘de Startthermometer’ inzicht in krijgen en de keuze eventueel snel corrigeren.

De Startthermometer is ontwikkeld door onderzoekers en studiekeuzedeskundigen van Fontys zelf. Duizenden studenten, die zo’n twaalf weken op weg zijn in hun eerste jaar en in het bezit van hun eerste tentamenresultaten, vullen hem jaarlijks in. Deze reflectietool geeft eerstejaars studenten inzicht in hun situatie. Voldoet de studie aan hun verwachtingen en voelen ze zich op hun plek? Gaat het studeren ze goed af? Daarbij spelen allerlei elementen een rol, zoals goed contact met andere studenten en met docenten en een effectieve studie-aanpak.

Wanneer uw zoon of dochter aan de hand van de verkregen uitslag zijn of haar persoonlijke situatie wil bespreken, dan zijn er binnen Fontys verschillende functionarissen bij wie ze kunnen aankloppen. Dit zijn oa:

• Studieloopbaanbegeleider (SLB'er) of coach
    Iedere student heeft er één. Studenten bespreken met de coach vooral zaken of twijfels binnen de huidige studie;

• Decaan
    Deze kijkt iets breder: is er misschien een (persoonlijk) probleem waardoor de studie niet optimaal verloopt?

• Studiekeuzeadviseur
    Kiest uw kind ervoor om van studie te switchen, maar vindt het lastig om een keuze te maken van welke studie wel bij hem of haar past en waar de interesses liggen? Studiekeuzeadviseurs kunnen uw kind begeleiden in de vorm van persoonlijke gesprekken of deelnemen aan workshops met andere studenten waarin de deelnemers ontdekken wat ze willen en kunnen.

• Psycholoog
    Is er voor de studenten die klachten, zorgen of problemen hebben, waar ze niet direct een oplossing voor zien.