Technische Bedrijfskunde - Bedrijfsmanagement MKB

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven, Tilburg

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Open dag
 • Kom proefstuderen
 • En meer...

In een mkb-bedrijf werken, een eigen bedrijf starten of een (familie)bedrijf overnemen, is dat wat jij na je studie wil? Lijkt het je wat om in een klein tot middelgroot bedrijf de touwtjes in handen te hebben? Je bezig te houden met financiën, commercie, logistiek en ondernemerschap binnen een technische omgeving? Dan past Bedrijfsmanagement MKB perfect bij jou.

Over de afstudeerrichting

Mkb-bedrijven zoeken breed inzetbare bedrijfsmanagers die overzicht kunnen houden over alle bedrijfsprocessen. Logistiek & techniek, bedrijfseconomie, marketing, personeel & organisatie en leidinggeven: in een klein tot middelgroot bedrijf moet je van alle markten thuis zijn! Je leert samen te werken met medestudenten in projectgroepen en verantwoordelijkheid te nemen. De lessen bestaan uit een aanbod van vakkennis en managementvaardigheden, omdat je die combinatie van kennis en vaardigheden als toekomstig manager hard nodig hebt. Deze afstudeerrichting start meteen in het eerste studiejaar. In vier jaar tijd word jij klaargestoomd voor een managementfunctie in een (technisch) mkb-bedrijf. In onze hightech Brainport Regio en in de omgeving van Tilburg, waar veel mkb-bedrijven gevestigd zijn, vind jij met een technisch bedrijfskundige achtergrond, toegespitst op het mkb, binnen no time een baan.

Waarom kiezen voor voor Bedrijfsmanagement MKB? (Eindhoven, Tilburg)

 • Brede technisch bedrijfskundige afstudeerrichting, gericht op het midden- en kleinbedrijf (mkb) en op ondernemerschap.
 • Je studeert in een van de belangrijkste hightech regio's van de wereld, de Brainport Regio Eindhoven of in de regio Tilburg die bekend staat om zijn 'slimme dienstverlening-industrie'. In beide regio's zijn veel mkb-bedrijven gevestigd.
 • Je volgt lessen en je werkt met medestudenten in kleine projectgroepen onder begeleiding.
 • De lessen bestaan uit een aanbod van vakkennis en managementvaardigheden die nodig zijn voor jouw persoonlijke ontwikkeling.
 • Docenten van de opleiding zijn veelal afkomstig uit het bedrijfsleven.
 • Door de combinatie van economie en techniek heb je een streepje voor bij het vinden van een baan in de regio.
 • Veel studenten vinden al tijdens hun afstudeerperiode een baan.
 • Na je opleiding start je met het hoogste brutostartsalaris voor hbo-studenten. (Bron)

 
 
Bedrijfsmanagement MKB is heel praktijkgericht, je leert het echte bedrijfsleven kennen en niet alleen fictieve casussen.”

Michelle de Vos

Lees meer over de ervaringen van studenten >>

 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Dat is niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij Bedrijfsmanagement MKB: 

 • Het ene moment volg je een les
 • Het volgende moment maak je kennis met een bedrijf
 • Of voer je opdrachten uit voor echte bedrijven
 • Samen met je medestudenten en onder begeleiding van onze docenten
 • Vrijdagmiddag vier je samen met medestudenten het succes van je project

Meer weten? Bekijk de Sneakpreview studieweek!

In onderstaande infografic is het aantal eerstejaarsstudenten van de opleiding Technische Bedrijfskunde in Eindhoven bij elkaar opgeteld. Dat zijn de eerstejaarsstudenten van vier afstudeerrichtingen: Technische Bedrijfskunde, Automotive and Mobility Management, Bedrijfsmanagement MKB en Industrial Engineering and Management.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,6 gemiddeld, 508 respondenten
3,7 gemiddeld, 2339 respondenten
Aantal eerstejaars
 
295
91
Door naar het tweede jaar
 
82%
78%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 43%
45%
 
HBO-bachelor of hoger 47%
51%
Doorstuderen
 
28%
31%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
93%
werkloos
3%
van de werkende afgestudeerden
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,9 gemiddeld, 81 respondenten
3,7 gemiddeld, 2339 respondenten
Aantal eerstejaars
 
52
91
Door naar het tweede jaar
 
85%
78%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 35%
45%
 
HBO-bachelor of hoger 47%
51%
Doorstuderen
 
22%
31%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
93%
werkloos
3%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Opfriscursus wiskunde 
Kun jij wel een opfriscursus wiskunde gebruiken? Klik hier voor meer informatie.

Check-in gesprek (Studiekeuzecheck) Nadat jij jezelf hebt aangemeld via Studielink, ontvang je van ons een welkomstmail met de uitnodiging voor de Studiekeuzecheck. Deze vul je in waarna je een nieuwe mail ontvangt met de uitnodiging voor een individueel Check-in gesprek met een studieloopbaanbegeleider. De resultaten van de door jou ingevulde studiekeuzecheck worden hier besproken en er is ruimte voor het stellen van je vragen. Aan het einde van het gesprek volgt er een goed onderbouwd advies in hoeverre wij inschatten dat de opleiding bij je past. Dit advies is bedoeld om je zo goed mogelijk te helpen bij je definitieve studiekeuze en de start van je studie. Er wordt dus niets getest!

Wil je goed voorbereid deelnemen aan het gesprek, oriënteer je dan goed via een van onze 'online events'.

Heb jij nog praktische vragen? Bekijk dan deze video waarin Ramon je helpt een goede start te maken bij de opleiding Bedrijfsmanagement MKB!

 

 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken uit:

 • 15 uur les
 • 15 uur projecten/praktijk
 • 10 uur zelfstudie

Je krijgt vakken als logistiek & techniek, bedrijfseconomie, organisatiekunde, marketing & personeelsmanagement.

Tijdens de propedeuse werk je aan je zelfstandigheid, leer je in projectgroepen te werken en verantwoordelijkheid af te leggen aan de groep. Je zet ook de eerste stappen naar abstract leren denken. In de eerste twee studiejaren lopen het verkrijgen van inzicht, ontwerpen, plannen, uitvoeren, leidinggeven, samenwerken, communiceren en professioneel handelen door alle projecten en lesprogramma’s heen. Je werkt ook aan bedrijfsmanagementprojecten.

Propedeuse in één jaar Vanwege het afschaffen van de basisbeurs door de overheid besteden wij extra aandacht aan het nominaal doorlopen van je opleiding. Daarom hebben wij besloten dat je in één jaar je propedeuse moet halen. Het grote voordeel is dat je hiermee na een jaar duidelijkheid hebt over of je op de opleiding kan blijven en als je mag blijven, kun jij je aandacht ook echt richten op je tweede jaar. Ruim 70% behaalt de propedeuse in één jaar. Dit is hoger dan het hbo-gemiddelde in twee jaar. Er halen dus meer studenten hun propedeuse en ook nog eens in een kortere tijd.

Mascha en Tom vertellen

over hun ervaringen bij Bedrijfsmanagement MKB

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

In het tweede jaar ga je door met het volgen van de vakken uit het eerste jaar en met de bedrijfsmanagementprojecten. Je maakt kennis met bedrijven binnen en buiten de Brainport Regio. De projecten zijn zoveel mogelijk gekoppeld aan actuele vraagstukken uit het bedrijfsleven. In projecten werk je samen met een groepje medestudenten. Je gaat je managementvaardigheden verder ontwikkelen en je kunt zelf kiezen welke vaardigheden je verder wilt ontwikkelen. Ook presentatie- en gesprekstechnieken en international business komen aan bod. Tijdens het werken aan projecten sta je er natuurlijk niet alleen voor: je kunt altijd rekenen op begeleiding van docenten.

Levi en Tom vertellen

over in contact komen met bedrijven

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Minor 
In het derde jaar kies je een minor. Deze duurt een half jaar. Je kunt kiezen wat bij je past: zo bepaal jij je eigen toekomst en leer je meer over waar jouw kwaliteiten liggen. Je kunt je verdiepen of verbreden in de onderwerpen die bij je passen. Zo geef je een persoonlijk tintje aan je opleiding. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in ondernemerschap? Dan kies je voor die minor.  

Stage
In de tweede helft van het derde jaar ga je op stage. Je past dan je kennis en ervaring toe in het bedrijfsleven, in binnen- of buitenland. Je wordt intensief begeleid vanuit de opleiding en je stageplek. Elk bedrijf is weer anders door bijvoorbeeld de activiteiten, de grootte en de cultuur binnen het bedrijf. Je loopt je stage altijd individueel.

Afstuderen Je laatste jaar staat in het teken van afstuderen. In de afstudeerfase doe je onderzoek binnen een bedrijf in het mkb. Je stelt een onderzoek op in overleg met je afstudeerbedrijf en je afstudeerbegeleider van de opleiding. Je schrijft een rapport over het onderzoek. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de resultaten van je onderzoek leiden tot verbetering van inzicht in de markt, in de organisatie of in verschillende processen. Vaak is een afstudeeropdracht dé opstap naar een baan in een bedrijf in het mkb.

 
 

Na je opleiding

Binnen het mkb is een toenemende vraag naar goede bedrijfsmanagers die kennis hebben van techniek, organisatorische processen doorzien en beschikken over commerciële talenten. Bedrijven waar onze afgestudeerden werken zijn met name productiebedrijven, maar ook in andere mkb-sectoren zijn ze terug te vinden. Tevens zijn er steeds meer afgestudeerden die voor zichzelf beginnen, bij het bedrijf van hun ouders gaan werken of dat (op termijn) overnemen.

Als afgestudeerde van Bedrijfsmanagement MKB kun je gaan werken bij mkb-bedrijven in de maakindustrie. Je wordt manager op het gebied van commercie, financiën, organisatiekunde of logistiek, of een combinatie.

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij: 

 • handels- of dienstverlenende bedrijven
 • ontwikkelcentra
 • productiebedrijven
 • familiebedrijven
 • een eigen bedrijf

Of zoals bijvoorbeeld onze oud-student, Bob van Tulder, die inmiddels een eigen bedrijf gestart is. Bekijk hiervoor onderstaand filmpje. Bekijk alle verhalen van onze alumni via deze link.

Doorstuderen na je hbo

Wil je liever doorstuderen? Na het afronden van de opleiding kiest een groeiend aantal afgestudeerden voor een (universitaire) masteropleiding.

Bekijk hier ervaringsverhalen van onze alumni.

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Meer weten over de opleiding Technische Bedrijfskunde - Bedrijfsmanagement MKB

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.

Aanvullende kosten: voor deze opleiding is de aanschaf van een laptop verplicht.  

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Aanmelden voor Bedrijfsmanagement MKB via Studielink

Bedrijfsmanagement MKB is een afstudeerrichting van de opleiding Technische Bedrijfskunde. Wanneer jij je aanmeldt voor Bedrijfsmanagement MKB in Studielink, zoek je eerst naar de opleiding Technische Bedrijfskunde van Fontys. In Studielink staat de opleiding aangegeven als volgt: Technische Bedrijfskunde - Bedrijfsmanagement MKB.

Andere afstudeerrichtingen van Technische Bedrijfskunde

 • Heb jij iets met auto's, bussen, trams, motoren of mobiliteit in het algemeen? Ben jij ondernemend, veelzijdig en praktisch ingesteld? Automotive and Mobility Management combineert kennis van mobiliteit met managementskills en bereidt je voor op een functie als technisch bedrijfskundige in de automotive branche.
 • Ben jij die aanstaande technisch bedrijfskundige analyticus die oplossingsgericht aan de slag wil met (verbeteringen in) bedrijfsprocessen en organisatieveranderingen? Wil jij zorgen voor vooruitgang en het beter presteren van een groot (internationaal) bedrijf? Dan is de praktische, uitdagende en brede technische managementopleiding Technische Bedrijfskunde iets voor jou!
 • Wil je de opleiding Technische Bedrijfskunde in het Engels volgen, met een internationale groep klasgenoten? Neem dan een kijkje bij de internationale opleiding Industrial Engineering & Management.

Techstart: een gezamenlijke propedeuse van alle technologische opleidingen in Eindhoven

Je wilt een opleiding in de technologie volgen, maar welke? Wat houden de opleidingen in? Als je nog niet weet welke opleiding het beste bij jou past, kun je vanaf nu kiezen voor Techstart, een gezamenlijke propedeuse van verschillende technologische opleidingen binnen Fontys. Wil je er meer van weten? Kijk hier.

 

Locaties en contact Bedrijfsmanagement MKB

Eindhoven

Rondom 1, Eindhoven
0885077322
bedrijfsmanagementmkb@fontys.nl
31618347793
Facebook
Instagram
Youtube
LinkedIn
Twitter
De balie van Bureau Onderwijs (Service desk) in het Nexus gebouw vind je op de derde etage en is open van 11.00 - 14.00 uur. Het Bureau Onderwijs is doordeweeks bereikbaar van 08:30 tot 16:00 uur per telefoon, WhatsApp en e-mail.