Sprint naar content

Leraar Geschiedenis

  • 4 jaar
  • Nederlands
  • Hbo-bachelor
  • Voltijd
Sittard

Open dagen en meer

  • Open dagen
  • Proefstuderen
  • En meer...

Ben jij geïnteresseerd in het verleden en lijkt het je leuk om voor de klas te staan? Vraag jij je af hoe mensen vroeger leefden en wil je de geschiedenis vanuit verschillende invalshoeken bekijken? Gaat jouw hart sneller kloppen van deze onderwerpen en ga je hierover graag in gesprek met anderen? Dan is de lerarenopleiding geschiedenis zeker iets voor jou.

Over de opleiding

Als leraar heb je een veelzijdige baan. Tot je takenpakket behoren onder andere de lesvoorbereiding, het lesgeven, toetsen ontwikkelen en afnemen, klassenmanagement, het begeleiden en coachen van leerlingen en het voeren van (soms moeilijke) gesprekken met leerlingen en hun ouders. Theorie en praktijk wisselen elkaar voortdurend af. Op de opleiding tot Leraar Geschiedenis word je geleidelijk klaargestoomd om alle facetten van goed leraarschap te beheersen. 

Waarom opleiding leraar geschiedenis?

  • Kleine opleiding met veel persoonlijk contact tussen student en docent
  • Een goede mix tussen theorie en praktijk
  • Je ontwikkelt jezelf op vakinhoudelijk, vakdidactisch en interpersoonlijk vlak
  • Al jarenlang onderdeel van de beste lerarenopleiding van Nederland

 

Wat ga je leren?

Je ontwikkelt algemene pedagogische en (vak)didactische vaardigheden. Denk aan communicatieve vaardigheden, kennis overdragen en het omgaan met verschillende leerlingen. Ook leer je samenwerken en functioneren binnen een schoolorganisatie. De geleerde kennis breng je vervolgens in de praktijk tijdens je stages. Al in het eerste jaar loop je stage en kun je het geleerde toepassen in de praktijk. Dit doe je eerst door het lesgeven aan elkaar en via projecten aan leerlingen van de basisschool en het voortgezet onderwijs. Vanaf periode 3 loop je je eerste grotere schoolstage op een middelbare school.

  • Goede mix tussen theorie en praktijk
  • Aandacht voor het vak én lesgeven
  • Vaardigheden: omgaan met leerlingen en (creatief) kennis overdragen
  • Gebieden: sociale en economische geschiedenis, politieke en bestuurlijke geschiedenis, culturele en mentaliteitsgeschiedenis
 
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Gelukkig kent de lerarenopleiding geschiedenis veel afwisseling: 

  • Het ene moment leer je hoe je les moet geven
  • Het volgende moment waan je je in het Indonesië van vroeger
  • Je werkt individueel aan een onderzoek of je bereidt met je studiegroep een presentatie voor
  • Je werkt ook samen met andere vakgenoten
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,9 gemiddeld, 51 respondenten
3,8 gemiddeld, 749 respondenten
Aantal eerstejaars
 
32
106
Door naar het tweede jaar
 
50%
53%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 12%
15%
 
HBO-bachelor of hoger 21%
29%
Doorstuderen
 
0%
30%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
94%
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek
  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek
  • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
Kennis delen en de passie voor oudheid heeft me doen besluiten om bij FLOS te gaan studeren."
Maud Wilbrink
 

Opbouw

Het eerste jaar  bestaat uit 4 periodes. In een periode heb je altijd vakinhoudelijke, vakdidactische en onderwijskundige cursussen. In periode 3 van jaar 1 ga je op stage. Hier word je tijdens de opleiding op verschillende manieren op voorbereid. Je leert lesvoorbereidingsformulieren maken bij de onderwijskundige vakken, inhoudelijk word je bijgeschoold en we leren je allerlei vakdidactische toepassingen. We gaan een aantal keer op veldwerk, omdat we het belangrijk vinden geschiedenis ook te ‘ervaren’ in de bestaande wereld. Verder werken we in een aantal cursussen samen met andere vakgroepen (aardrijkskunde, economie). 

In de propedeusefase krijg je een coach die je kan helpen tijdens je studie. Per week ben je ongeveer 40 uur bezig met je studie. 

Het tweede en derde jaar vormen de hoofdfase. Na een stevige basis te hebben gelegd op vakinhoudelijk gebied, gaan we vanuit andere invalshoeken de tijdvakken nogmaals bestuderen. Op vakdidactisch gebied wordt je repertoire nog rijker en ook op onderwijskundig vlak leer je veel meer over de pubers en al hun kansen en problemen. 

Stage wordt qua tijd langer en er wordt in toenemende mate zelfstandigheid van je verwacht. De veldwerken vinden verder weg plaats en ook werk je weer samen met andere vakgroepen. We bieden je steeds meer keuzemogelijkheden aan. Je kwaliteiten als leraar zullen steeds meer zichtbaar worden. 

Veel cursussen worden afwisselend aangeboden bij de lerarenopleiding geschiedenis. Dat betekent dat we in jaar 2 en 3 een wisselend, maar gebundeld programma aanbieden. Dat geldt overigens niet voor de leerlijnen HDR, vakdidactiek en M&M. Dit zijn cursussen die in een verdergaande complexiteit elk jaar worden aangeboden. 

Stage in jaar 3 wordt afgesloten met de vraag: “Ben je klaar om in jaar 4 langdurig zelfstandig te kunnen functioneren?” Spannend dus.

In het vierde jaar kies je voor een afstudeerrichting, waarmee je jezelf specialiseert voor het algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo/vwo) dan wel het beroepsonderwijs (vmbo/mbo). Je krijgt specifieke vakonderdelen, werkt aan je afstudeeronderzoek en loopt de afrondende stage. Dit gehele jaar staat in het teken van het werkveld waarin je wilt gaat werken.
 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo en vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie. Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie. 

  • Leraar Geschiedenis
  • Werken bij (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
  • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen
 

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Open Dag
november 2023

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond. 

Het programma en de definitieve datum is nog niet bekend.  Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meer weten over de opleiding Leraar Geschiedenis Sittard

Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneak Preview

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Heb je geen recht op studiefinanciering en ben je ouder dan 30 jaar, dan kom je in aanmerking voor STAP-subsidie.

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.