Sprint naar content

Leraar Nederlands

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Sittard

Open dagen en meer

 • Open dagen
 • Proefstuderen
 • En meer...

Ben jij geïnteresseerd in de Nederlandse taal? Word je blij van mooie boeken? Zijn d’tjes en t’tjes voor jou geen probleem? Verbaas jij je ook weleens over vreemde zinnen? En wil je dat jouw leerlingen straks ook enthousiast worden van taal? Dan is de lerarenopleiding Nederlands vast iets voor jou!

Over de opleiding

Je leert in de opleiding hoe je een goede docent Nederlands wordt. Daarvoor verdiep je je in theorie van het lesgeven en je vak. Je gaat hier al heel snel in de praktijk mee oefenen. Je leert hoe je een klas kunt begeleiden, hoe je moeilijke onderwerpen kunt uitleggen en wordt een expert in je vakgebied. Dat betekent dat je in de opleiding werkt aan je eigen taalvaardigheid, maar ook veel leert over taalkunde en letterkunde. 

Waarom de opleiding Leraar Nederlands?

 • Veel aandacht voor jou
 • Leuke en leerzame stages vanaf de eerste periode
 • Goede en betrokken docenten 
 • Uitstekend bereikbaar

 

Wat ga je leren?

Je leert veel over de Nederlandse taal en leert hoe je heel goed kunt lesgeven. Je werkt aan je communicatieve vaardigheden, leert hoe je kennis kunt overdragen en je leert omgaan met leerlingen en klassen. De kennis en vaardigheden die je daarvoor nodig hebt, komen op de opleiding allemaal voorbij.

 • Theorie kun je meteen toepassen in praktijk.
 • Je werkt veel aan je eigen taalvaardigheid.
 • Je leert over alle onderdelen van het vak: taalvaardigheid, literatuur en taalkunde.
 • Je leert veel in de praktijk.
 
 

Hoe ziet je week eruit?

Je opleiding is net als het onderwijs elke dag anders. Je volgt hoorcolleges, werkt aan opdrachten, je overlegt met medestudenten, geeft stagelessen, gaat regelmatig op excursies, presenteert, houdt je ontwikkeling bij en wisselt creatieve ideeën uit met je docenten. 

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
4,3 gemiddeld, 11 respondenten
3,8 gemiddeld, 279 respondenten
Aantal eerstejaars
 
6
21
Door naar het tweede jaar
 
64%
66%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 44%
30%
 
HBO-bachelor of hoger 49%
39%
Doorstuderen
 
0%
23%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
100%
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Doorstroom vwo
Voor vwo’ers bestaat de mogelijkheid om de bacheloropleiding te versnellen. Je doet de bachelor wiskunde in 3 jaar en aansluitend in 2 jaar de master. Je hebt dan in 5 jaar een tweedegraads- én eerstegraadslesbevoegdheid

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
Dat de school relatief klein is en de docenten je niet als een nummertje zien, spreekt me nog altijd erg aan."
Lotte Peltzer, student
 

Opbouw

In het eerste jaar werk je aan de basis. Je leert verhalen analyseren, brengt je spelling op peil en maakt kennis met taalkunde. Bij vakdidactiek leer je hoe je een les Nederlands opbouwt en bij onderwijskunde leer je een klas aansturen. Vanaf oktober ga je bij groep 8 oefenen met lesgeven en na de kersvakantie ga je stagelopen in het voortgezet onderwijs. 

In het tweede jaar verdiep je je in de vakinhoud, vakdidactiek en onderwijskunde en loop je stage. Vanaf eind november mag je tien weken lang, drie dagen per week op een stageschool aan de slag. De overige dagen volg je ondersteunende vakken.

Buiten de stageweken werk je op de opleiding onder andere aan je eigen spreek-, luister- en leesvaardigheden. Je leert over taalkundige onderdelen als fonetiek en semantiek. Op het gebied van letterkunde krijg je de vakken moderne en historische letterkunde. Je leert deze onderwerpen ook over te brengen op leerlingen in het voortgezet onderwijs en in het mbo.

In het derde jaar heb je weer drie periodes les en loop je ook een periode stage in het voortgezet onderwijs of mbo. Je kunt steeds meer een stukje zelfstandig lesgeven. Natuurlijk verbreed en verdiep je ook je kennis op het gebied van vakinhoud, vakdidactiek en onderwijskunde. Samen met een andere studenten werk je aan een onderzoek over een vakdidactisch onderwerp.

Ook krijg je het vak NT2, waarbij je leert lesgeven aan anderstaligen. Je gaat met de hele klas een week lang op NT2-snuffelstage in Rotterdam.

In het vierde jaar kies je een afstudeerrichting. Je kunt je specialiseren in het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) of in het algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo/vwo). Je loopt het hele jaar stage in het type onderwijs waar je voor gekozen hebt. Gedurende die stage ontwikkel je je tot een leraar die zelfstandig les kan geven en klaar is voor z’n eerste baan. Daarnaast kies je een keuzeprofiel, bijvoorbeeld Educational Needs, Vakverbreding (je volgt dan vakken bij een lerarenopleiding van een ander vak) of Ontwerpen van onderwijs. Ook werk je aan je een afstudeeronderzoek, waarbij je begeleid wordt door een docent die veel verstand heeft van het onderwerp dat je gekozen hebt
 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding Nederlands kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo/vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie (bve). Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie.

 • Leraar Nederlands in het voortgezet onderwijs
 • Leraar Nederlands in het mbo
 • Leraar Nederlands in de bve (volwasseneneducatie)
 • Werken bij (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen

 

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Open Dag
november 2023

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond. 

Het programma en de definitieve datum is nog niet bekend.  Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meer weten over de opleiding Leraar Nederlands Sittard

Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneak Preview

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Heb je geen recht op studiefinanciering en ben je ouder dan 30 jaar, dan kom je in aanmerking voor STAP-subsidie.

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.