Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie

Je wilt een economische opleiding volgen, maar je weet niet precies welke? Dan is de Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie echt iets voor jou. Dit gezamenlijke eerste jaar biedt je de mogelijkheid om je uitgebreid te oriënteren op de verschillende vakgebieden. Zo ervaar je wat het best bij jou past!

Wat is de Oriëntatiepropedeuse Economie en Communicatie?

De oriëntatiepropedeuse is een gezamenlijke propedeuse van de economische opleidingen van Fontys in Eindhoven (Accountancy, Bedrijfskunde, Commerciële Economie, Communicatie, Finance & Control, Finance, Tax and Advice, International Business, International Communication Management en Ondernemerschap & Retail Management).

De oriëntatiepropedeuse is een volwaardige hbo-propedeuse. Bij een succesvolle afronding van de oriëntatiepropedeuse stroom je direct door naar het tweede jaar van de gekozen opleiding.

Voor wie is de oriëntatiepropedeuse bedoeld?

De oriëntatiepropedeuse is bedoeld voor iedereen die een opleiding binnen economie en communicatie wil volgen, maar nog niet weet welke. Als je het al wel precies weet, kun je natuurlijk gewoon in het eerste jaar beginnen aan de opleiding van jouw keuze.

Hoe werkt de oriëntatiepropedeuse?

 • De oriëntatiepropedeuse is opgebouwd uit drie fases: de oriëntatiefase, de verdiepingsfase en de specialisatiefase. Zo maak je kennis met de verschillende vakgebieden en kom je uiteindelijk tot een onderbouwde keuze. 
 • Met colleges, opdrachten, workshops, praktijkervaring, bedrijfsbezoeken en toetsen vind jij je weg naar de opleiding van je keuze. Daarbij zetten we jouw talenten, interesses en mogelijkheden optimaal in.
 • Als je binnen de oriëntatiepropedeuse alle benodigde onderdelen van de opleiding van jouw keuze hebt behaald, kun je in het tweede jaar van die opleiding instromen.
 • Dit jaar start de Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie met 3 klassen (totaal +/- 90 plaatsen) nieuwe eerstejaars studenten.

Meld je alvast aan voor een studiekeuze activiteit in 2023!

 • Proefstudeerdag Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie

 • Proefstudeerdag Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie

Hoe ziet de opbouw van de oriëntatiepropedeuse er uit?

Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys

Stap 1: Oriëntatiefase

Je start met het ontwikkelen van studievaardigheden, je ervaart het studeren aan het hbo en je ontdekt waar je interesses precies liggen.

Stap 2: Verdiepingsfase

Daarna ga je je verdiepen in de richting die jou het meest aanspreekt. Je volgt al meer opleidingsspecifieke vakken en je ontwikkelt vaardigheden die aansluiten bij de richting die je gaat kiezen. Aan het einde van deze fase maak je een onderbouwde keuze voor één van opleidingen.

Stap 3: Specialisatiefase

In deze laatste fase bereid je je voor op de doorstroom naar het tweede jaar en maak je een zachte landing bij jouw gekozen opleiding.

AC - Accountancy
BK - Bedrijfskunde
CE - Commerciële Economie
CO - Communicatie
FC - Finance & Control
FTA - Finance, Tax and Advice
IB - International Business
ICM - International Communication Management
ORM - Ondernemerschap & Retail Management

Voorlichtingsvideo

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Na de oriëntatiepropedeuse heb je gewoon je 'P'

De oriëntatiepropedeuse is geen tussenjaar, maar een volwaardige hbo-propedeuse. Bij een succesvolle afronding van de oriëntatiepropedeuse stroom je dus direct door naar het tweede jaar van de gekozen opleiding. Mogelijk moet je in het tweede jaar wel wat extra inspanningen verrichten om de aansluiting bij bepaalde vakken goed te laten verlopen. Hierin word je uiteraard begeleid.

Begeleiding

De uiteindelijke studiekeuze maak je natuurlijk zelf. Wij zijn er om je te begeleiden. Dat doen we door je te helpen met je ontwikkeling, je vaardigheden aan te leren en kennis op te laten doen waarmee je een onderbouwde keuze kunt maken. Het belangrijkste is dat jij op zoek gaat naar de studie die bij jou past.

Wanneer wel de oriëntatiepropedeuse?

Als je nog twijfelt tussen verschillende economische opleidingen, dan biedt de oriëntatiepropedeuse je de ruimte om je eerst breed te oriënteren terwijl je toch meteen je ‘p’ haalt. Bovendien biedt de oriëntatiepropedeuse je een unieke mogelijkheid om kennis te maken met andere vakgebieden en er is veel aandacht voor het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden.

Sfeerafbeelding Fontys

Wanneer niet de oriëntatiepropedeuse?

Wanneer je de oriëntatiepropedeuse volgt, moet je in het tweede jaar mogelijk wat extra inspanningen verrichten om de aansluiting bij sommige vakken goed te laten verlopen. Daarom start je ook alleen in de oriëntatiepropedeuse als je je definitieve keuze nog niet hebt gemaakt. Als je die keuze al wel hebt gemaakt, dan is het beter om in de ‘normale’ propedeuse van de opleiding te starten.

Sfeerafbeelding Fontys

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Bekijk de video opname van de online voorlichting

Docent Sabine Snippen van de Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie in Eindhoven vertelt je in deze voorlichting alles wat je moet weten over dit propedeusejaar.

Ga naar Youtube

Aanmelden voor studiejaar 2022-2023 is helaas niet meer mogelijk.

Alle beschikbare plekken voor start studiejaar 2022-2023 zijn reeds ingevuld. Het is helaas niet meer mogelijk om je aan te melden voor de Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie.

Veelgestelde vragen

Wanneer kies je voor de Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie?

 • Je kiest voor de oriëntatiepropedeuse als je al wel weet dat je iets met economie wilt, maar nog niet precies welke opleiding. Tijdens deze propedeuse maak je eerst kennis met verschillende opleidingen. Daarna verdiep je je in de richting die je het meeste aanspreekt om je uiteindelijk te specialiseren in één opleiding. Na deze volwaardige hbo-propedeuse stroom je door naar het tweede jaar van de gekozen opleiding. 

Wat zijn de profieleisen om in te stromen in de Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie?

 • De Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie kent geen specifieke profieleisen voor instroom, maar om door te kunnen stromen naar het 2de studiejaar van de gekozen opleiding gelden de reguliere instroomeisen van de desbetreffende opleiding. Studenten van de Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie kunnen middels deficiëntie toetsen (gedurende het 1ste studiejaar) alsnog voldoen aan de gestelde instroomeisen van de gekozen opleiding.

Heb je na de oriëntatiepropedeuse wel voldoende kennis en vaardigheden om in het tweede jaar in te kunnen stromen?

 • Ja, bij het behalen van de oriëntatiepropedeuse voldoe je aan de gestelde eisen om door te kunnen stromen naar het tweede jaar van de opleiding. Afhankelijk van de gekozen opleiding is het wel mogelijk dat je in het tweede jaar wat extra inspanningen moet verrichten om de aansluiting bij bepaalde vakken goed te laten verlopen. Hierin word je uiteraard goed begeleid.

Is de studiebelasting hetzelfde of hoger/lager dan bij de propedeuse van de afzonderlijke opleidingen?

 • De studiebelasting is hetzelfde als bij de propedeuse van de afzonderlijke opleidingen.

Tot wanneer kan je je aanmelden?

 • Het is helaas niet meer mogelijk om je aan te melden voor start studiejaar 2022-2023.

Op welke locatie volg je de lessen?

 • De Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie is gehuisvest in op campus Rachelsmolen in Eindhoven. Je volgt de lessen in het gebouw R3 en R4 van de deelnemende opleidingen.

Contact en locatie

Heb je vragen, neem contact met ons op

Wil je meer weten over de Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie of heb je een vraag?
Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

orientatiepropedeuse-ec@fontys.nl
Rachelsmolen 1, Eindhoven