Hoe kiest mijn kind

a532a496-ac18-431f-968a-7e8f5dc158dd_plaatje.jpg

Elk kind doorloopt in meer of mindere mate onderstaande stappen. Op het voortgezet onderwijs wordt hier aandacht aan besteed. Echter kunnen scholieren onzeker worden tijdens het studiekeuzeproces. Om je kind goed te kunnen helpen, beschrijven we hieronder de verschillende fases en kun je herkennen waar je kind zich bevindt in het studiekeuzeproces.

Fase 1: Het besef dat je moet kiezen

Pas als je je écht realiseert dat je moet kiezen, kun je je er ook écht voor inzetten. Als je nog niet beseft dat je moet kiezen, kun je een keuze eindeloos voor je uitschuiven en de vraag zelfs ontlopen.

Fase 2: Accepteren van onzekerheid

Wanneer je een keuze voor iets gaat maken is het heel normaal dat je een gevoel van onzekerheid ervaart: je weet namelijk nog niet wat de toekomst zal brengen. Alleen als je de onzekerheid toelaat, kun je open om je heen kijken en jouw mogelijkheden onderzoeken.
Valkuil: te snel een beslissing nemen om van dat onzekere gevoel af te zijn.

Fase 3: Mogelijkheden onderzoeken

Je gaat onderzoeken wat jouw mogelijkheden zijn. Je kijkt vanuit wensen, ideeën en informatie over diverse opties: brainstorm vrijblijvend.
Tip: praat met veel verschillende mensen om zoveel mogelijk informatie in te winnen.

Fase 4: Vergelijken

Vergelijk je mogelijkheden met elkaar en kijk of er een match is met jouw belangrijkste loopbaan-wensen. Het is belangrijk dat je deze wensen/criteria duidelijk voor jezelf kunt verwoorden. Je kunt dan het beeld dat je hebt van een alternatief beter toetsen aan de realiteit.

Fase 5: Beslissen

De overgang van ‘niet-precies-weten-wat-je-wilt-en-zoekt’ naar de overtuiging wat je wel wilt, is vaak moeilijk aan te wijzen. Vaak valt de beslissing onbewust, om vervolgens uit te groeien naar een keuze die energie geeft en tot actie aanzet in de gekozen richting. Je onzekerheid verdwijnt en je durft met je overtuiging naar buiten te komen; je gaat er meer over praten. Niet omdat je al voor honderd procent overtuigd bent, maar omdat je achter je keuze gaat staan als uitkomst van jouw eigen onderzoek.

Fase 6: Uitvoeren

Obstakels die de realisatie van een keuze in de weg stonden zijn opgeruimd. Deze laatste fase kenmerkt zich door daadkracht. Je keuze gaat werkelijkheid worden!
Niet alle fasen duren even lang, maar de intensiteit waarmee je aan de slag gaat, bepaalt vaak de duur van je keuzeproces!