Nieuws van HTSM

Aftermovie Fontys Engineers Meet & Match

Inspirerend, verbindend, persoonlijk, leerzaam, energiek. Dát was Fontys Engineers Meet & Match. Bedrijven hebben future talent leren kennen en geworven. Studenten hebben een nog beter beeld van het beroepenveld en stage/baanmogelijkheden besproken.
Bekijk hier de aftermovie van dit bijzondere evenement, dat op 1 april plaatsvond in het Evoluon.

Logo meet en match

3D-printmagazine: Nieuwe cursus metaalprinten bij Fontys

Maart 2019 | In de maart-editie van het 3D-printmagazine staat een uitgebreid artikel over de nieuwe Open Learning Labs cursus: Powder Bed Fusion. In deze cursus is er aandacht voor: design for additive manufacturing, topologie optimalisatie, materiaalkunde en nog veel meer. Om de cursus toegankelijk te maken voor een grote diversiteit aan technici, wordt het materiaal in het Engels aangeboden.

Lees hier online het artikel.

Download het artikel

Sfeerafbeelding Fontys

Fontys ondertekent convenant lichtgewicht constructies (LWS)

22 februari 2019 | Lichtgewicht constructies (of leightweight structures, LWS) zijn belangrijk voor de duurzaamheid van mobiliteitssystemen, zoals auto's, vliegtuigen en drones. Een nieuw convenant streeft naar betere samenwerking in onderzoek en onderwijs op het gebied van lichtgewicht constructies. Het convenant wordt 20 maart aanstaande ondertekend, mede door Fontyslectoraat Smart Manufacturing, Fontys Centre of Expertise HTSM en ACE Automotive Centre of Expertise.

Lees meer

Sfeerafbeelding Fontys

Automatic tool changer winnaar van HTSM-award

30 januari 2019 | Tijdens het Fontysevent Engineering & Technology in Practice op 30 januari is het team van Automatic tool changer winnaar geworden van de publieksprijs en van de HTSM-award.

Het event was afsluiting van een half jaar onderzoeken door projectteams van studenten van Fontys Hogeschool Engineering en Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen.

Lees meer.

Winnaars HTSM-award Winnaars HTSM-award

Fontys Engineers Meet & Match

Kom op 1 april in het Evoluon naar Fontys Engineers Meet & Match, het evenement waar je persoonlijk kennismaakt met onze tweedejaars Engineeringstudenten. Zij studeren Mechatronica, Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde en gaan in september 2019 op stage.  Meer dan 200 studenten en 60 bedrijven zijn aanwezig.

Lees meer en meld je aan.

Evoluon

Samenwerken aan innovatie in automatten

December 2018 | Een automat als uitgangspunt voor langdurige samenwerking aan innovatie. Het Fontys Centre of Expertise HTSM en Berco Car Carpets uit Schijndel zagen er brood in, en zodoende startte onlangs een meerjarig samenwerkingstraject met als rode draad: operational excellence (OPEX).

Lees meer.

3D-metaalprinten van naaimachinekop 3D-metaalprinten van naaimachinekop

Open Learning Labs blijft steken bij nominatie ProMotor awards

28 november 2018 | Tijdens de prijsuitreiking van de ProMotor awards 2018 is het project Open Learning Labs van Fontys buiten de prijzen gevallen. Desondanks 'een heel bijzondere en waardige inzending', aldus de jury.

Bekijk het filmpje voor een impressie.

Kader Centres of Expertise vastgesteld

November 2018 | Hogescholen committeren zich aan de voorzetting van Centres of Expertise: zowel bestaande als nieuwe. Dit wordt vormgegeven binnen een sectorbreed kader, welke is vastgesteld in de ALV van de hogescholen. Doel is de ontwikkeling van de Centres te stimuleren.

Lees verder

Sfeerafbeelding Fontys

Fontys Centre of Expertise HTSM genomineerd voor Pro-Motor award

November 2018 | Het project Open Learning Labs van het Fontys Centre of Expertise HTSM is genomineerd voor de Pro-Motor Award. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een ambitieus idee van een Centre of Expertise (hbo) of een Centrum voor innovatief vakmanschap (mbo). Op 28 november 2018 is de Pro-Motor awarduitreiking in Amersfoort.

Lees verder

Logo Promotor award

Open Learning Labs: afsluiten en doorgaan

Oktober 2018 | Na ruim twee jaar is er op 31 oktober een einde gekomen aan de officiële projectperiode van de Open Learning Labs. Het project is geleid door Fontys Centre of Expertise HTSM en tot stand gekomen in samenwerking met negen partnerbedrijven in de topsectoren HTSM en Agrofood in de regio Zuid-Nederland. De resultaten werden gepresenteerd in Fontys TEC Space for Society.

Lees verder

Open Learning Labs bij TEC Space for Society Open Learning Labs bij TEC Space for Society

Engineering in Practice: van laser tot honing

Juli 2018 | Op 4 juli vond het halfjaarlijkse symposium Engineering In Practice plaats. 35 studentgroepen van Fontys Hogeschool Engineering en Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen presenteerden daar projecten waaraan ze de afgelopen maanden samen met bedrijven hebben gewerkt. Het Fontys Centre of Expertise HTSM beloonde de drie beste projecten met een prijs. Het publiek kon live stemmen; de jury koos uit de zes op deze manier genomineerde kandidaten de drie prijswinnaars.

Lees verder

Sfeerafbeelding Fontys
Winnende team: Glow Eindhoven Cymatics

3D-printmagazine: Objexlab steunt industrie in opstap naar additive manufacturing

Juni 2018 | In de juli-editie van het 3D-printmagazine staat een uitgebreid artikel over het 3D-printlab (Objexlab) van Fontys Centre of Expertise HTSM. Het lab beschikt sinds kort over een TruPrint 1000 3D metaalprinter van Trumpf. Samen met verscheidene FDM en MJM (multi jet modeling) printers heeft het de relevante printtechnieken in huis om de hightechindustrie te ondersteunen bij de stap naar additive manufacturing (AM). En op dat vlak is er al veel gedaan.

Lees verder

Download het artikel

Sjef van Gastel en Rein van der Mast  Sjef van Gastel en Rein van der Mast

'Er zit muziek in deze samenwerking'

Juni 2018 | Regio in Bedrijf heeft een mooi artikel geplaatst die de voordelen van samenwerking tussen Fontys en het bedrijfsleven goed illustreert.
Zeven studenten van de Fontys ICT opleiding en het High Tech Embedded Software (HTES) lectoraat hebben onlangs een opdracht uitgevoerd bij VDL Enabling Technologies Group (ETG) in Eindhoven. Bij deze opdracht werkten zij mee aan het ontwikkelen en programmeren van nieuwe software voor een nieuw, futureproof besturingssysteem.

Lees verder (opent in Regio in Bedrijf)

Teade Punter, Ton Peijnenburg & Kees Adriaanse Teade Punter, Ton Peijnenburg & Kees Adriaanse

Nuchterheid troef onder studenten in Brabant Robot Challenge

Juni 2018 | Natuurlijk stal mevrouw Van Veldhoven (81) de show tijdens de finale van de Brabant Robot Challenge. Heel slim van het winnende team om haar erbij te betrekken, vond de jury in deze provinciebrede wedstrijd, waaraan twee hogescholen en twee universiteiten meededen. Zij gaf de inspanningen van studenten om de zorg te verbeteren, een menselijk gezicht. Er waren nog veel meer slimmigheden te bewonderen die de zes teams de afgelopen maanden hebben bedacht. Een terugblik op de zinderende finalemiddag, vanuit Fontys georganiseerd door het Centre of Expertise HTSM.

Lees verder

winnend team Brabant Robot Challenge 2018

Fontys stelt metaalprinter open voor bedrijven in regio

Fontys Centre of Expertise Hightech Systems & Materials (CoE HTSM) heeft een metaalprinter geïnstalleerd. Vragen van bedrijven uit de regio over hoe 3D-printing kan worden gebruikt, zullen door studenten, docent-onderzoekers en medewerkers van de bedrijven worden opgepakt, waarbij de printer een belangrijke rol zal spelen. De Trumpf TruPrint 1000 biedt deze bedrijven, en natuurlijk de studenten van Fontys, de kans om de laatste toepassingen in 3D-printen te ontdekken.

Lees verder

Sfeerafbeelding Fontys

Robot Kuka mag nog wel wat harder

,,Gas-sen, gas-sen, gas-sen!” Voor de kleuters van de Lambertusschool in Asten kan robot Kuka niet hard genoeg gaan. Spontaan beginnen ze hem groepsgewijs vooruit te schreeuwen. Kuka trekt zich er weinig van aan en rijdt zijn rondjes door de gymzaal.

De school kreeg bezoek van drie Fontys-studenten en projectleider Kees Adriaanse, die regelmatig op pad gaan met Kuka. Ze willen het onderwijs, maar ook bedrijven in de regio kennis laten maken met ‘de tweede generatie robots’.

Lees hele artikel Bekijk video

Sfeerafbeelding Fontys
Foto: Rob Fritsen/SIRIS

Brabant Robot Challenge 2018 trapt af met 40 studenten in Hall of Fame

Hoe ziet een prototype van de robot voor ouderen eruit, die een kruising is tussen een guardian angel, een huisdier, een butler, en een boodschappenwagen?” of “Hoe kunnen we de brandveiligheid in ouderenwoningen waarborgen met behulp van een drone?” of “Moeten we investeren in robotchirurgie bij neurochirurgie?” zijn voorbeelden van opdrachten van de tweede Brabant Robot Challenge (BRC) die op 15 maart in Tilburg in de Hall of Fame van start ging. Zo’n 40 studenten van diverse opleidingen van Fontys Hogescholen, Avans Hogeschool, Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven gaan tot 6 juni in multidisciplinaire studententeams met deze en nog drie andere opdrachten aan de slag. BeagleBrabant ondersteunt deze challenge.

Lees verder

High Tech Institute introduceert samen met Fontys 3-daagse workshop voor additieve productie

High Tech Institute organiseert al enige tijd de driedaagse workshop Design for additive manufacturing van Fontys. Na incompany trainingen is deze workshop nu beschikbaar voor individuele deelnemers. De eerstvolgende staat gepland voor 30 en 31 mei en 1 juni. Er is ruimte voor 12 mechanische engineers.

Lees het hele artikel

Sfeerafbeelding Fontys

26 Studenten van allerlei richtingen werken eraan mee

Het kan nog een paar jaar duren. Maar dat er een manier komt om schoenen voor diabetici zo te maken dat ze minder of geen last meer hebben van gevaarlijke zweren op de voeten, daar is associate lector Fred Holtkamp van overtuigd. De leider van het Fontys-project Shoe-TIMeS heeft dat toekomstbeeld samen met 26 studenten het afgelopen halfjaar een stapje dichterbij gebracht.

Lees het hele artikel

Sfeerafbeelding Fontys

Centre of Expertise HTSM van Fontys verweeft kennis van studenten met het bedrijfsleven

Studenten van Fontys Hogeschool Engineering en andere Fontysinstituten zien dagelijks het effect van high tech mogelijkheden op hun vakgebied. Fontys is hard bezig dat effect zichtbaar te maken binnen al haar disciplines.

Lees het hele artikell

Sfeerafbeelding Fontys

HTSM awards uitgereikt tijdens 'Engineering in Practice' Symposium

Fontys Hogeschool Engineering en het Fontys Centre of Expertise HTSM organiseerden op woensdagmiddag 31 januari 2018 het ‘Engineering in Practice’ symposium. 32 Engineering studentgroepen presenteerden de resultaten van hun uitdagende projecten aan een vakjury, docenten, lectoren en het bedrijfsleven. Voor de beste projecten waren drie awards beschikbaar; twee HTSM Awards en de KIVI award. Ruim 250 mensen bezochten het symposium.

Lees verder..


Sfeerafbeelding Fontys

Smart Industry Jaarcongres (december 2017)

Op 7 december vond de jaarlijkse Smart Industry Conferentie weer plaats, ditmaal in Den Haag. Hét ontmoetingsplatform voor de industrie van de toekomst. Ga mee in gesprek over:

 • Investeringsbeslissingen
 • Nieuwe verdienmodellen
 • Data security
 • Praktijkervaringen van koplopers
Sfeerafbeelding Fontys

Gijs Bardoel genomineerd voor Wim van der Hoek Award (oktober 2017)

Gijs Bardoel is genomineerd voor de Wim van der Hoek Award. Hij is student-assistent geweest bij het Fontys Centre of Expterise HTSM.
De Constructeursprijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste afstudeerwerk op het gebied van het construeren in de werktuigbouwkunde aan de technische universiteiten en de hogescholen.

Lees het hele artikel.

Wim van der Hoek Award

Ministerie van Defensie volgt workshop in Objexlab (oktober 2017)

Het Fontys Centre of Expertise HTSM organiseert met regelmaat 3D-printcursussen voor het bedrijfsleven. Medio oktober was een delegatie van het Ministerie van Defensie op bezoek bij het Fontys Objexlab in Eindhoven. Innovation Manager Kubilay Yilderim, opdrachtgever namens het Ministerie van Defensie, doet op LinkedIn verslag van de driedaagse workshop.

Lees het hele artikel.

Ministerie Defensie workshop Objexlab

Ultimaker education event Zaandam (juli 2017)

Fontys was door Ultimaker uitgenodigd om tijdens een event in Zaandam te presenteren wat we doen met betrekking tot educatie en 3D-printen. Het doel van Ultimaker was om nationaal en internationaal educatie en 3D-printen met elkaar te verbinden. Er waren dus veel internationals uit de educatieve sector aanwezig. Studentassistenten van het Objexlab waren bij dit event aanwezig om te laten zien hoe Fontys educatie en 3D-printen combineert. Zij vertelden onder andere over de 3D-print minor (Smart Products Development with Additive Manufacturing), de Open Learning Labs en de EXPO-projecten die gebruikmaken van 3D-printen. Ook vertelden ze over de workshops die worden gegeven aan andere Fontysinstituten, zoals de kunstacademie en de paramedische hogeschool.

Sfeerafbeelding Fontys

Van computersimulatie naar 3D-geprinte Heat Sink (juli 2017)

Binnen de Fontysminor Smart Product Development with Additive Manufacturing (in de volksmond: de minor metaalprinten) hebben studenten roestvast stalen Heat Sinks ontworpen, 3D-geprint en de prestaties van zowel het online prototype als het eindproduct met elkaar vergeleken. Het leverde naast mooie resultaten ook een groep enthousiaste studenten op.Lees het hele artikel.

Sfeerafbeelding Fontys

Centre of Expertise HTSM: doorontwikkelen tot een Learning Community (juli 2017)

In vier rapporten over een leven lang ontwikkelen stellen de Topsectoren dat publiek-private samenwerkingen moeten doorontwikkelen tot Learning Communities. Hierin gaan leren, werken en innoveren samen. De Open Learning Labs zijn een mooi voorbeeld van de manier waarop Fontys bijdraagt aan een leven lang ontwikkelen.

Learning Communities (door Platform Bèta Techniek)

Topsectoren en Learning communities

BRON: Bedrijfsopleidingen zijn een hot item (juni 2017)

BRON, het onafhankelijke nieuwsmedium van en voor Fontys Hogescholen, publiceerde op 22 juni een artikel over de (grote) vraag naar bedrijfsopleidingen en de manier waarop Fontys daarop inspeelt. Binnen de hightechsector wordt deze rol ingevuld door het Fontys Centre of Expertise HTSM, onder meer met de (in ontwikkeling zijnde lesmodules van de) Open Learning and Innovation Labs. Lees het artikel

Sfeerafbeelding Fontys

Fontysstudenten volgen 'killer application workshop' bij De Vries (juni 2017)

Voor de workshop “Killer Application Identification” hebben studenten van Fontys Hogeschool Engineering potentieel interessante toepassingen op gebied van 3D-printen in kaart gebracht voor De Vries Constructiebedrijf en Lasertechniek, een professionele speler op het gebied van buis- en plaatlasersnijden en staalconstructies. Lees het artikel

De Vries Constructie

ASQ Fontys sloeg mooie brug tussen onderwijs en ondernemer (mei 2017)

Op dinsdagmiddag 16 mei vond tijdens de Dutch Technology Week in Klokgebouw Eindhoven hét Fontys hightechevent plaats, voor ondernemers die op zoek zijn naar (de impact van) innovatieve technologieën en een boost willen geven aan hun innovatiekracht.

Het bedrijfsleven kwam kennismaken met Fontys als partner in de hightech. Bezoekers werden uitgenodigd om innovatievraagstukken uit de eigen praktijk te bespreken met deskundigen van Fontys en met collega-ondernemers. In verschillende ‘labs’ (brainstormtafels) rondom elf hightechthema’s werden de vraagstukken besproken, evenals de mogelijk daaruit voortkomende samenwerking met Fontys.

Videoimpressie ASQ Fontys

Sfeerafbeelding Fontys

E52: Hoe ondernemers en studenten van Fontys samen innoveren (mei 2017)

Op zaterdag 13 mei plaatste E52 ter gelegenheid van de Dutch Technology Week en het evenement ASQ Fontys een fraai artikel over het Fontys Centre of Expertise HTSM.

E52

Artikel over Knie Simulator in FysioPraxis (april 2017)

Vierdejaars studenten van de Fontysopleidingen Werktuigbouwkunde en Technische Natuurkunde hebben een prototype ontwikkeld van een kniesimulator, in samenwerking met het Máxima Medisch Centrum en het Catharina Ziekenhuis. Lees het artikel over de kniesimulator in het tijdschrift FysioPraxis, van april 2017.

Artikel FysioPraxis

Cover FysioPraxis april 2017

Impressies van het Europees Robotica Forum (april 2017)

Lees hier het artikel over het European Robotics Forum in het Europese blad Mikroniek, geschreven door Marijke Bergman, Falke Hendriks Anden Michiel Van Osch van Fontys.

Artikel Mikrokroniek

Sfeerafbeelding Fontys

Samenwerking tussen Shapeways, TE Connectivity en Fontys bekrachtigd (februari 2017)

Bedrijfsleven en onderwijs kunnen elkaar op tal van gebieden wederzijds versterken. Dat besef groeit, de resultaten van onderlinge samenwerking worden steeds zichtbaarder en daardoor neemt ook het aantal samenwerkingsverbanden hand over hand toe. Een mooi voorbeeld daarvan was zichtbaar op 23 februari, toen

TE Connectivity, Shapeways en Fontys Centre of Expertise HTSM een convenant ondertekenden. Lees verder...

Sfeerafbeelding Fontys

Geslaagde tweedaagse cursus Additive Manufactering Océ (januari 2017)

Ervaren ingenieurs van Océ, die gewend zijn om te werken met conventionele technieken zoals draaien, frezen en boren, volgden eind januari de tweedaagse cursus Additive Manufacturing van het Fontys Centre of Expertise HTSM. De eerste dag werd bij Océ in Venlo een stevige theoretische basis gelegd. De tweede dag zijn de cursisten aan de slag gegaan in het 3D-printlab van Fontys, waar verschillende soorten kunststofprinters en een metaalprinter beschikbaar zijn. Theorie en praktijk kwamen hier samen. Met name topologie-optimalisatie bleek een interessant onderwerp, waarbij wordt gewerkt met software die het ontwerp verbetert. En er zijn tal van mogelijkheden voor vervolg: wanneer Océ een nieuw ontwerp maakt, kan een prototype worden vervaardigd met de apparatuur van het 3D-printlab bij Fontys.

Brabant Robot Challenge (16 januari 2017)

Vier instellingen voor hoger onderwijs in Brabant – Fontys, Tilburg University, Technische Universiteit Eindhoven en Avans – organiseerden van september 2016 tot januari 2017 gezamenlijk een unieke multidisciplinaire Robot Challenge. Topdocenten van deze instellingen gaven maandelijks een presentatie voor de studenten en ook verschillende Brabantse bedrijven en organisaties leverden een bijdrage. 

Op 16 januari vond de slotmanifestatie van de Brabant Robot Challenge plaats. Derdejaars student Orthopedische Technologie van Fontys Paramedische Hogeschool Sieta Ludema won samen met haar projectgroep de eerste Brabantse Robot Challenge. Terugblikken? Bekijk het online magazine.

Rondetafelgesprek: de robots komen (december 2016)

In het najaar van 2016 vond een rondetafelgesprek plaats tussen spelers uit het regionale bedrijfsleven en Fontys Centre of Expertise HTSM. Onderwerp van gesprek: smart technology en smart manufacturing in de brainportregio. Het magazine 'Goeie Zaken' publiceerde een weergave van het gesprek.

Rondetafelgesprek 'Help, de robots komen'

(pdf-bestand)

General Assembly van Publiek Private Samenwerking (november 2016)

De ‘General Assembly’ is het landelijke event voor en door het Nederlandse netwerk van Centres of Expertise, Centra voor innovatief vakmanschap en publiek-private samenwerkingen vanuit het Regionaal investeringsfonds. Het tweedaagse congres stond dit jaar in het teken van Sharing creation’; het delen van alle creaties en opbrengsten die het landelijke netwerk van Centra rijk is. Fontys Centre of Expertise HTSM liet zien wat hogeschool en bedrijfsleven samen het afgelopen jaar aan innovatie op het gebied van high tech hebben bereikt.

Terugblikken? Bekijk het onderstaande filmpje.

Sfeerafbeelding Fontys

Video verslag General Assembly

 • Open Learning Labs: afsluiten en doorgaan

  Na ruim twee jaar is er op 31 oktober een einde gekomen aan de officiële projectperiode van de Open Learning Labs. Het project is geleid door Fontys Centre of Expertise HTSM en tot stand gekomen in samenwerking met negen partnerbedrijven in de topsectoren HTSM en Agrofood in de regio Zuid-Nederland. Fontys TEC Space for Society (in het Warehouse of Innovation) was het passende decor van de afsluitende projectbijeenkomst.

  De Open Learning Labs omvatten onder andere een ingerichte e-learningomgeving, die ruimte biedt aan open access lesmodules in de domeinen Agro-Mechatronica, Robotica en Additive Manufacturing. De theorie uit deze online modules vormt de opstap naar begeleide labsessies in praktijkruimtes van Fontys Hogeschool Engineering (3D-printlab en Roboticalab, Eindhoven) en Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek (GreenTechLab, Venlo).

  Vraaggestuurd

  Open Learning Labs zijn begonnen vanuit een behoefte van bedrijven aan levenslang ontwikkelen voor technische professionals en het werkveld, ingevuld op een wijze die past bij deze tijd. De kernwoorden waren modulair, vraaggestuurd, niet tijd- & plaatsgebonden, open access en praktijkrelevant. Samen met de bedrijfspartners, een e-learningontwikkelaar, Fontysdocenten en -onderwijskundigen heeft het Fontys Centre of Expertise HTSM open access onderwijsmateriaal ontwikkeld. Het voorlopige resultaat mag er wezen, zowel in de labs van Fontys als online op www.fontys.nl/openlearninglabs.

  Toekomst
  Het project stopt, maar er zijn nog volop uitbreidingsplannen dus de werkzaamheden gaan door. Zo wordt binnenkort het nieuwe domein Radio-Echografie toegevoegd en staat er ook een cursus op stapel voor Big Data / Data Science.

  Afsluiting Open Learning Labs in Warehouse of Innovation Afsluiting Open Learning Labs in Warehouse of Innovation

  Partnerbedrijven Open Learning Labs Partnerbedrijven Open Learning Labs

  Het project kwam tot stand met een bijdrage van Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de provincie Noord-Brabant, in het kader van innovatieprogramma OPZuid. Het project kwam tot stand met een bijdrage van Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de provincie Noord-Brabant, in het kader van innovatieprogramma OPZuid.

 • Samenwerken aan innovatie in automatten

  Praktijkgericht onderzoek in Hightech Systems & Materials
  Een automat als uitgangspunt voor langdurige samenwerking aan innovatie. Het Fontys Centre of Expertise HTSM en Berco Car Carpets uit Schijndel zagen er brood in, en zodoende startte onlangs een meerjarig samenwerkingstraject met als rode draad: operational excellence (OPEX).

  Werken aan een meerjarige onderzoeksopdracht is voor zowel Fontys als Berco nog ongebruikelijk. Berry van der Velden, directeur van Berco, vertelt: ‘We hebben al veel Fontysstudenten de ruimte gegeven en daarvan de vruchten geplukt, maar steeds gedurende kortlopende projecten. Een groot vraagstuk, zoals operational excellence, kun je niet opleggen aan een student die slechts korte tijd meedraait. Vandaar de keuze voor langdurende samenwerking.’

  De regisseur van deze samenwerking is het Fontys Centre of Expertise HTSM. Dit Centre creëert (langdurige) verbindingen tussen het bedrijfsleven en de 15 onderzoeksgebieden van Fontys, die opereren in het domein High Tech Systems and Materials. Vervolgens coördineert het Fontyslectoraat Operational Excellence het project binnen de hogeschool.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Samen met Berco wordt in kaart gebracht wat het einddoel over grofweg twee jaar moet zijn. De eerste uitdaging is om de interne processen te verbeteren. Fontyslector Corné Dirne: ‘Verbetering binnenshuis start met een oriëntatie buitenshuis, want uiteindelijk bepaalt de klant wat beter is voor het bedrijf. Momenteel zijn vier studenten van Fontys Hogeschool Bedrijfsmanagement, Educatie en Techniek bezig met deze strategische verkenning.’

  Actualiteit
  De studenten startten in september vanuit de gedachte van operational excellence, maar de actualiteit haalde dit voornemen al snel onderuit. Berry: ‘De automobielindustrie krimpt, en dus zakt de vraag naar automatten in. Daarom hebben we besloten het eerste onderzoek niet te richten op OPEX, maar op product en markt. In een verkennend onderzoek hebben de studenten nu bekeken of we andere producten in dezelfde markt kunnen plaatsen of onze automatten naar nieuwe markten kunnen brengen. We hebben onlangs gekozen voor het laatste en slaan nu verder dat pad in. OPEX komt wel. Sterker nog: op een ander spoor zijn we al met twee OPEX-vraagstukken begonnen. Simpelweg omdat ze voor het oprapen lagen.’

  3D-geprinte naaimachinekop
  Een van die vraagstukken richtte zich op naaimachinekoppen. Bij Berco wordt veel gewerkt met naaimachines, onder andere voor het omzomen van de automatten. De naaimachinekoppen slijten snel. Vervolgens wordt niet alleen de uiterste punt van de kop, maar de complete houder vervangen, omdat punt en houder één geheel vormen. Berco stelde twee vragen: is het mogelijk de punt van de kop slijtvaster (en dus duurzamer) te maken en is het mogelijk de punt, in geval van noodzakelijke vervanging, te kunnen ontkoppelen van de houder.

  Studenten van Fontys Hogeschool Engineering zijn aan de slag gegaan met het herontwerpen van een naaimachinekop die uit twee delen bestaat (punt en houder) en hebben met de 3D-metaalprinter van Fontys een testprint gemaakt, die een sterkere punt van de naaimachinekop opleverde.

  Identificatie van automatten
  Het volgende OPEX-project gaat draaien om identificatie, verificatie en kwaliteitscontrole van automatten. Momenteel is dit veelal handwerk. Omdat de foutgevoeligheid daardoor vrij groot is, zocht Berco naar mogelijkheden om dit proces te automatiseren. Fontys werd benaderd en momenteel ligt er een opdracht voor studenten om een proof-of-concept opstelling te realiseren die identificatie en kwaliteitscontrole van automatten kan uitvoeren, bijvoorbeeld met behulp van Vision-technologie. Aansluitend zal er een vraagstuk rondom de logistiek en mogelijke aanpassingen in het kwaliteitsmanagement ontstaan.

  ‘Wat mij betreft komt aan deze samenwerking geen einde,’ aldus Berry. ‘Ik reken op een permanente interactie met nieuwe groepen studenten en nieuwe impulsen, die elkaar versterkende bouwstenen opleveren op velerlei gebied. Denk aan vision systems, mechatronica, 3D-printen en big data. We kiezen voor een verre horizon, waardoor wij als bedrijf ook doorlopend gedwongen worden creatief te blijven.’

  Sfeerafbeelding Fontys

  Sfeerafbeelding Fontys

  BERCO Car Carpets uit Schijndel is een leidende toeleverancier voor de automobielindustrie op het gebied van automatten. Het productiebedrijf levert wereldwijd aan bekende autofabrikanten zoals Ford, Volvo, Hyundai, Opel, Mazda. Engineering en productie vinden plaats in Schijndel. In het portfolio van het bedrijf, dat al 70 jaar bestaat, zitten ongeveer 13.000 verschillende artikelen. Dagelijks verlaten zo’n 50.000 producten de fabriek.

  Het Fontys Lectoraat Operational Excellence (OPEX) doet onderzoek naar methoden voor procesverbetering in een technische context. Het bedrijfsspecifiek creëren van een praktische aanpak staat daarbij centraal. Daarbij worden verschillende inzichten, methoden en gereedschappen uit Lean, QRM, 6Sigma, TPM en Agile Manufacturing gebruikt. De wisselwerking tussen procesverbeteringen en automatisering is daarbij een actueel vraagstuk.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Fontys Centre of Expertise High Tech Systems and Materials (HTSM) verbindt hoger beroepsonderwijs aan het bedrijfsleven. Samen doen ze onderzoek en ontwikkelen ze innovatieve technologieën, waarvan onderwijs én bedrijfsleven beter worden. Via het Centre of Expertise HTSM vinden (hightech)bedrijven één ingang bij Fontys, voor het onderzoeken van (multi-disciplinaire) vraagstukken binnen het HTSM-domein.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Automatic tool changer winnaar van HTSM-award

  Tijdens het Fontysevent Engineering & Technology in Practice, op 30 januari 2019, is het team van Automatic tool changer winnaar geworden van de publieksprijs en van de HTSM-award. Het event was afsluiting van een half jaar onderzoeken door projectteams van studenten van Fontys Hogeschool Engineering en Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen. Het project is onderdeel van het vierde studiejaar en de meeste studenten gaan dit voorjaar aan de slag met hun afstudeeropdracht. Er waren stands opgesteld waar de resultaten van 34 projecten werden gepresenteerd door studenten van de opleidingen Automotive, Mechatronica, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Technische Natuurkunde.

  Projectenmarkt

  Het event werd geopend door Ella Hueting (directeur Fontys Hogeschool Engineering). Vervolgens vertelde Henk-Jan Snellink van WP Haton hoe zijn bedrijf ingenieuze machines heeft ontwikkeld voor het maken van deeg voor het bakken van brood. Zij leveren aan landen over de hele wereld en kunnen tegenwoordig zelfs vanuit het dorpje Panningen storingen oplossen in bijvoorbeeld Tanzania. Daarna konden de bezoekers de stands van de 34 projecten bezoeken, waar de studenten enthousiast vertelden over hoe zij in het afgelopen halfjaar een onderzoeksvraag hadden aangepakt. Aansluitend heeft het publiek online gestemd voor de publieksprijs. Deze werd uitgereikt door Toon Lamers van KIVI.

  Een jury van deskundigen (Gerben Tigchelaar van AME, Michiel de Ruyter van Brainport Industries College en Camiel Geurts van studievereniging Innovum) heeft de projecten beoordeeld:

  Derde prijs: Accerion Scouting Robot

  Tweede prijs: CVT-belt Measuring

  Eerste prijs: Automatic tool changer

  Winnaars

  In het winnende project hebben de Mechatronica-studenten Reinier Ammann, Nick van de Gevel, Jons Hubers, Ruud Lips, Geert Overbeek, Niek Roovers, Theo Tromp, Jan Tromp, Berend Widlak een automatische wisselaar van gereedschap voor een robot ontwikkeld en getest. Opdrachtgever was Concept Robotics (Randy Kerstjens).

  Omdat er steeds meer wordt gewerkt met het produceren van kleine series van producten, moeten robots zeer vaak wisselen van gereedschap (tools). Dat kost vaak veel tijd. In samenwerking met Concept Robotics heeft het studententeam een tweetal automatische toolwisselaars ontworpen en gerealiseerd. De koppeling is mechanisch, daardoor is er geen lucht/elektriciteit nodig. Daarnaast is de toolwisselaar modulair van opzet. Dit maakt het mogelijk om als gewenst wel lucht en elektra door te voeren als dit gewenst en/of nodig is bij de applicatie.

  Het winnende team Het winnende team

 • Aftermovie Fontys Engineers Meet & Match

  Bekijk hier de aftermovie van Fontys Engineers Meet & Match, dat op 1 april plaatsvond in het Eindhovense Evoluon. Het event werd georganiseerd door Fontys Hogeschool Engineering en Fontys Centre of Expertise HTSM.

  ASQ Fontys

  We organiseren nog meer mooie evenementen voor bedrijven! Zo vindt op 28 mei ASQ Fontys plaats, hét hightechevent voor ondernemers. Wil je samen met Fontys een boost geven aan je innovatiekracht door middel van praktijkgericht onderzoek? Meld je dan aan op fontys.nl/asq

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Reviewsessie HTSM-onderzoeksprojecten

  Op dinsdagmiddag 27 augustus presenteert Fontys de resultaten van 26 techniekgerelateerde onderzoeksprojecten.
  De looptijd van de projecten was van januari tot augustus 2019. De projecten zijn uitgevoerd door docent-onderzoekers en studenten in samenwerking met tal van externe partners.

  De projecten zijn te verdelen in:

  1.Projecten waarbij innovaties van technologie wordt onderzocht (HTSM-projecten van het Centre of Expertise HTSM)

  2.TEC for Society HTSM-Projecten op basis van een maatschappelijke vraag centraal staat en er een oplossing wordt gezocht waarbij Technologie wordt gebruikt voor het beantwoorden van de onderzoeksvraag.

  Welkom

  Geinteresseerden worden van harte uitgenodigd aanwezig te zijn op dinsdagmiddag 27 augustus bij Fontys.
  Rachelsmolen 1, gebouw R1, ruimte 2.50 te Eindhoven.
  Voor eventuele vragen mail naar coehtsm@fontys.nl of bel 0885074433.
  Aanmelden wordt gewaardeerd via bovenstaand mailadres, maar hoeft niet, wees welkom.

  Programma

  15.15 – 15.30 Inloop en ontvangst  
  15.30 – 15.45 Opening   
  15.45 – 17.30 Reviewsessies HTSM-projecten  
  17.30 – 18.00 Afsluiting en borrel   

  Om de projecten voldoende aandacht te geven, worden er 6 parallelsessie georganiseerd. Alle aanwezigen bij de presentatie krijgen de gelegenheid om digitaal via de eigen smartphone feedback te geven, zodat iedere projectleider optimaal gebruik kan maken van de tops en tips.

  Projecten
  Sfeerafbeelding Fontys

  Sfeerafbeelding Fontys